Egy finom gomba leveles tésztában gyors és egyszerű választás, ha ebédről vacsoráról van szó.

A legjobb, ha többféle erdei gombából vegyesen készítjük ezt a különleges sült „tortát”. A sárga rókagombának, a kucsmagombának és a sötét trombita gombának, valamint a vargányának egyaránt csodálatos íze van. Bármelyikhez jutunk is hozzá, a mélyhűtőben nagyon sokáig eláll, csakúgy, mint a leveles-vajas tészta.

Különösen finom, ha zöld salátával tálaljuk!

 

Hozzávalók gomba leveles tésztában recepthez 6 személyre

  • 22 dkg mélyhűtött vajas (leveles) tészta felengedve
  • 35 dkg erdei gomba vegyesen, a nagyobbak szeletekre vágva
  • 15 dkg pontina, vagy más félkemény sajt felszeletelve
  • 5 dkg vaj
  • só, őrölt fekete bors

 

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 ℃-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). A tésztát nyújtsuk ki, majd béleljünk ki vele egy 23 cm átmérőjű kivehető aljú csatos tortaformát.Tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre, majd süssük 15 percig.
  2. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat habosra. Tegyük bele a gombát, ízesítsük sóval, borssal és közepes hőfokon fakanállal kavargatva pirítsuk aranybarnára (4-5 perc).
  3. Rendezzük el a pirított gombát a tészta alapon a sajt szeletekkel együtt. Majd tegyük vissza az egészet a sütőbe és süssük kb 10 percig, vagy amíg a sajt meg nem olvad és sárgás barnára nem sül. Forrón tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!

A szerző