Lassi, Rózsavíz lassi. Egyedi, különleges, ízletes tejturmix.

Nem is tudom, mi olyan különleges hirtelen ebben a receptben.

Talán a “lassi” megnevezés? Hiszen kevesen tudják – még – idehaza, hogy milyen finomságot takar ez az érdekes szócska.

Vagy talán az, hogy a rózsavíz, mint alapanyag szerepel a receptben.

rózsa, illóolaj, ízesített méz

Rózsa, rózsavíz

A rózsát nagy százalékban hazánkban díszítő elemként, ajándéknak átadva, esetleg ünnepi asztal ékeként ismerjük, használjuk.

A rózsavízzel – ami a rózsaolaj készítésen során keletkezik, amikor a rózsa szirmából kipréselt olajat desztillálják – már többször is találkozhattunk, hiszen egyre szélesebb körben kezdenek ismertek lenni különböző felhasználási módjai, gyógyhatásai.

A konyhában azonban talán még várni kell egy kicsit, hogy akár mindennapi csemegénk egyik alapanyagaként ott legyen minden háziasszony konyhaszekrényében.

Talán pont ez a recept lesz az első lépcsőfok e felé a cél felé.

 

Mi a lassi?

A mithi lassi India tejturmixa.

Könnyen elkészíthető, és biztos sikert arat.

Kedvelt még az epres és mangós változat is.

A nyári forróságban célszerű joghurtot fogyasztani, hogy kellemesen lehűtse a testet.

Rózsavíz lassi

Hozzávalók

  • 1 l joghurt vagy író
  • 700 ml hideg víz
  • 6 evőkanál cukor vagy 5 evőkanál méz
  • 2 kávéskanál rózsavíz

Elkészítési módja

Az összes hozzávalót habverővel habosra kavarjuk.

 

Tálalása

 

Jól behűtve tálaljuk. A hűtéssel időt adunk, hogy az alapanyagok kissé jobban összeérjenek, és így válik hűsítő édességé is italunk.

Ha a tálalással is 100 %-os sikert szeretnénk elérni, akkor az elkészített desszertet hűtött pohárba kínáljuk, tálaljuk fel vendégeink részére.

Az optikai tökéletesség érdekében a tetejét finoman megszórhatjuk apróra vágott, vagy esetleg 2-3 db rózsaszirommal is.

 

Egyéb lassi hozzávalók

 

Változatosságképpen a rózsavizet felcserélhetjük 3 evőkanál citromlével vagy 50 g pépesített eperrel, málnával, szederrel, érett banánnal vagy mangóval.

A különböző változatok tálalásánál esetleg citromfűvel, vagy egyéb ehető virággal, például apróra zúzott szárított gyümölccsel is díszíthetjük.

Az igazán különleges ízhatás eléréséhez ne felejtsük el, hogy mindenképpen hűtsük be!

 

Sok sikert az elkészítéséhez, és jó étvágyat hozzá!

A szerző