Csicseriborsó vajas paradicsomszószban


Csicseriborsó egyszerűen, ízletesen.

A csicseriborsó egy nagyon laktató, és ízletes étel, amit számtalan variációban el tudunk készíteni.

Sokan félnek nekifogni, mert úgy gondolják, nagy gyakorlatot igényel.

Próbált ki ezt az ízletes, paradicsomos receptet, és gyűjteményed állandó darabja lesz!

Csicseriborsó vajas paradicsomszószban

 

Tamatar kabli chana – Csicseriborsó vajas paradicsomszószban

Hozzávalók

 

  • 250 g szárított csicseriborsó
  • 1 1/2 l víz (kuktához 1 l)
  • 5 evőkanál ghí vagy növényi olaj
  • 1 1/2 kávéskanál finomra reszelt friss gyömbér
  • 1 1/2 kávéskanál finomra metélt friss csípős paprika
  • 1 1/2 kávéskanál római kömény
  • 1/2 kávéskanál fekete mustármag
  • 8-12 curry levél
  • 5 közepes paradicsom
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál chat masala vagy 2 kávéskanál citromlé
  • 1 kávéskanál garam masala
  • 1/2 dl finomra vágott friss petrezselyem
  • 1 1/4 kávéskanál só
  • 6 citromkarika a tálaláshoz

Paradicsomos csicseriborsó elkészítése

A csicseriborsót 1 1/2 l vízben 8 órán keresztül, vagy egész éjszaka langyos vízben áztatjuk.

Az áztató vízzel együtt egy kanál ghível felforraljuk, majd fedő alatt 2-3 órán keresztül főzzük.

A szemeknek vajpuháknak kell lenniük, de nem szabad szétfőniük. (Kuktában 30 perc.)

Leszűrjük, de a levét felfogjuk egy tálban.

3 evőkanál ghít felforrósítunk, belekeverjük a gyömbért, a zöldpaprikát, a római köménymagot és a fekete mustármagot, majd addig pirítjuk, míg a köménymag megbarnul.

Beledobjuk a curry levelet és közvetlenül ezt követően a meghámozott, feldarabolt paradicsomot.

Hozzáadjuk a kurkumát, a chat masalát, a garam masalát és a petrezselyem felét. 3-5 percig kevergetve főzzük, pár csepp víz hozzáadásával, amennyiben szükséges.

Mikor a ghí elválik a szósztól, belekeverjük a megfőtt csicseriborsót, és felöntjük 1/2 dl főzőlével.

Takarék lángon további 10 percig főzzük, időnként megkeverjük.

Ha kell, öntsünk még hozzá egy kevés főzővizet, hogy ne ragadjon le.

Lehúzzuk a tűzről, sózzuk, ráöntjük a maradék ghít és a tetejére szórjuk a maradék petrezselymet.

Citromkarikákkal díszítve tálaljuk.

Elkészítési idő: 2 1/2 – 3 óra, vagy kuktában 45 perc.

Csicseriborsó áztatási idő: 8 óra vagy egész éjszaka.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük