Barion Pixel

A csipkebogyó hatása szervezetünkre nagyon pozitív, ennek ellenére nem sok forrás emlegeti a csipkebogyó szelíd stimuláló, élénkítő hatását, vagy ha igen, többnyire a magas C vitamin tartalmával hozzák összefüggésbe.
Magam akkor figyeltem fel ezen különlegességére, mikor a rendszerváltás előtti években az ,,ős” bio piacra, az egykori Marczibányi téri bio piacra jártam.

Ott egy jól felkészült ,,biokultúrás” fiatalember nyers csipkebogyó préslevet árult, mutogatva milyen speciális, nagy teljesítményű szűrőkön engedte át a bogyók levét. Csodás íze volt és nem volt semmi ,,bökős” mellékíze, vagyis tényleg nem tartalmazta a bogyókban lévő szösz-möszt.

Viszont ezek miatt rendkívül drága volt, mégis vettem belőle, látva a szakértelmet és tisztaságot.

Hetekig visszajártam, mert mikor elfogyott a lé, kifejezetten sóvárogtam nehezen leírható pezsdítő, élénkítő, közérzetjavító hatása után.

 

csipkebogyó, vadrózsa, gyepűrózsa, ebrózsa, hecsedli, kutyarózsa, csipke, bicske, csitkenye, csipkerózsa, csipkebokor, csipkebogyó, csipkebogyó hatása

A csipkebogyó hatása szervezetünkre

Ekkor döbbentem rá, hogy mennyire igaz ennek az egyszerű bogyónak a stimuláló hatása.

Persze az egyszerű csipketeánál – a jóval kisebb dózisok miatt – ez már nem, alig vehető észre.

De nem úgy a csipkelekvárnál, a hecsedlinél!

Ott bizony, ha nincs telenyomva birsalmával, almával, akkor könnyen észrevehető a hatás. Főleg ha valaki torkosságában megeszik egy egész üveg hecsedlit!

Sajnos azonban a házi csipkelekvárokba óhatatlanul belekerül a magokat körülvevő szösz-möszből valamennyi. Nincs is ezzel semmi baj, még valaki túlzásba, nagy túlzásba nem kezdi vinni a fogyasztását.

Bajok lesznek belőle, nagy bajok, akárcsak a fokhagymánál ! Mert nagy igazság, hogy a jóból is megárt a sok.

 

KATTINTS IDE, HOGY MÉG TÖBBET MEGTUDJ A CSIPKEBOGYÓRÓL!

 

Vigyázzunk a mennyiségre!

Kártyás Anna füvesasszony, gyakorlati füves tanítóm nem is egyszer elmondott ezzel kapcsolatban egy tanulságos történetet.
Annus néni még az 1960-as években dr. Kiss Ferenc orvosprofesszorék házvezetőnője volt, ha jól emlékszem Rózsavölgyben. Kis professzor az akkori Anatómiai Intézet vezetője volt. Anatómia atlasza több tucat kiadást ért meg és orvos generációk nőttek fel azokon.

Nos, Kiss professzor egy nap a következőket mondta el Annus néninek.
Behoztak az Anatómiai Intézetbe egy idős beteget boncolni, mivel szokatlan eset volt. Májgyulladást diagnosztizáltak nála, abba halt bele, de szokatlan volt a kórlefolyás.
A boncolás során a májában igen nagy mennyiségű, ismeretlen mikroszkopikus szösz-möszt találtak, amit nem tudtak azonosítani, de feltételezték, hogy táplálékkal juthatott a betegbe és ez okozhatta a máj gyulladását.
Kikérdezték a beteg környezetét és megtudták, hogy csak ,,Hecsedlis néninek” ismerte mindenki, mert egész ősszel gyűjtötte a csipkebogyót, nagy mennyiségű lekvárt főzött belőle, ezzel egészítette ki a nyugdíját. De igen nagy mennyiségben fogyasztotta is. Sokszor emlegette mennyire jót tesz neki, mindenkinek ajánlgatta.
Nos, ezek után mikroszkóp alatt már egyértelműen azonosították a csipkebogyó ,,szösz-möszt”, apró kis mikrotűket, ami végül elvitte a túlzott fogyasztóját.

(A leírt történetet így hallottam, így adom tovább. Kártyás Anna ennek hatására soha többet nem főzött hecsedlit. Helyette inkább csipkebogyó bort készített.)

Tehát mindent csak mértékkel, ésszel, körültekintéssel.

Mert az első számú szabály a Nil nocere!, vagyis Nem ártani!

 

És a mottó:

Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

A szerző