Barion Pixel
Az aloe vera gyanta egy kevesek által ismert formája az aloe vera növénynek. Pedig hosszú évezredeken keresztül az ,,aloe” szó az aloe vera gyantát jelölte és nem magát a növényt.

aloe, aloé, aloe vera gyanta
Az aloé nemzetség mintegy 200 fajt számlál. A fajaik levágott leveléből kifolyatott sejtnedv az “aloé”-t adja. Ez a sűrű kivonat tűz fölött szárítva fényes felületű lesz. Ez az ún. “aloe lucida“, mely lassan szárítva fénytelen, rücskös felületűvé válik, ezt hívjuk “aloe hepatica“.
A sejtnedv hatóanyaga az aloion (aloe emodin (-glikozid) és társvegyületeik). Az erős keserű ízért az ún. aloe vera gyanta (aloe rezin, kromoni (glikozid) a felelős.
Csaknem 30 éve nekem még a gyógynövény “drogista” iskolában “aloé”-ként egy szurokfekete aloe vera gyantát mutogattak és nem magát a növényt.

Az aloe vera gyanta hatóanyaga és gyógyhatása

Az aloe gyanta az egyik legősibb, megbizható hashajtó, gyakorlatilag szinte csak ezen célra használták. Erősen laxatív, kis mennyiségekben lehet használni. Az ajurvéda szerint az aloé por erősen laxatív (hashajtó) hatása miatt szélhajtó gyógynövényekkel, péládul kurkumával vagy rózsaszirommal együtt alkalmazzuk!
Legjobbnak tartották a kop aloét, de kereskedelmi forgalomban volt a natáli aloé, a socotrai aloé és a curacao aloé is, melyek szinükben, származása helyükben és az anyanövény tekintetében tértek csak el egymástól, hatásukban nem.
   szenna levél, anyalevélMég kevesebben tudják, hogy a patikai szenna tea / szenna levél és anyalevél néven gyakorlatilag ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza mint az aloe gyanta.
kutyabenge   Azt végképp csak a szakemberek tudják, hogy a mára divatból erősen kiment kutyabenge kéreg szintén aloe hatóanyagot tartalmaz.
Nem is sejtjük, hogy mikor sárguló csiperke mérgezésről beszélünk – mely hasmenéssel, hasi görcsökkel, hányással jár – akkor bizony szintén antraglikozid túladagolásról van szó, hiszen ez a gomba is aloe hatóanyagot tartalmaz.
Amikor a patikában Tisasen tablettát veszünk, szintén ugyanazt a hatóanyagot keressük, székrekedésre.

Az aloe növény gyógyhatása

Maga az aloé növény tisztítatlan gélje szintén enyhe vagy erősebb hashajtó hatású. Azonban fajtól, fajtától, tartási körülményektől függően erősen változó beltartalmi értékeik vannak. Emiatt a gyakorlatban nem ismert pontos adagolásuk, vagyis ilyen célra házilag nem érdemes alkalmazni növényünket.
Az aloe növények kutatása csak közel egy évszázada tart, hiszen kb. ennyi ideje kezdték felismerni a növény egyéb jótékony hatásait, a világ számos pontján szinte egyszerre.
Ezen kutatások történetéről és eredményeiről könyvek sora szól, melyet a terjedelmük miatt ezen cikk keretei között nem kívánok megismételni.

Három bevált alkalmazási mód a sok közül, valamint egy különleges tapasztalat

1. Enyhe égési sérülések, nem nagy területű forrázás, valamint nap leégés kezelésére igen régen bevált az aloé kinyomott géljének alkalmazása. Amint megszáradt azonnal ismételni kell a kezelést egészen addig, míg enyhül a fájdalom és gyulladás.
2. Sebek és krónikus sebek, fekélyek kezelésére, a seb vagy elváltozás bevonására, védelmére, gyulladásos bőrelváltozásokra, a gyulladás megelőzésére vagy enyhítésére elterjedt, régi háziszer. Aranyér kezelésre helyileg szintén régi szer.
3. Bőrfiatalító alkalmazása ősidők óta ismert India egyes részein. Ráncosodás és a bőr öregedéssel járó elváltozásainak a megelőzésére és kezelésére alkalmas. E területen széles körben alkalmazott szer. Akkor hatásos, ha folyamatosan, hosszú időn keresztül alkalmazzák, minimum hónapokig, sőt éveken át!

Különleges tapasztalat

Ez az eset egy kedves ismerősöm családjában történt, sok évvel ezelőtt.
Egy bácsinak tüdőrákja volt agyi áttétekkel. Felesége a félkómás állapotú beteg fejét az intenzív osztályon – a kezelőorvos beleegyezésével – reggelente egy órán keresztül masszírozta növényből kipréselt, friss aloe géllel. Szerencsére az aloé gyógynövény akkoriban kezdett divatos, és ismert lenni. Pár hét után a beteg tudata feltisztult, miközben semmi egyéb kezelést nem kapott!
A feleség közel egy éven át igy kezelte! A beteget hazaengedték a kórházból, és már régen egyedül jár mosdóba, és egyedül járkál a lakásban is. Otthon már belsőleg is kapott kevéske friss aloe gélt.
Egy külön szobában kertészetekből beszerzett 50 /!/ darab aloe vera növényt tartanak a beteg kezelésére!
Közben sajnos a rák tovább terjedt. Sok helyen megjelent a daganat a bőr alatt is, melyet friss aloe géllel kezelve ismételten, látványosan visszahúzódásra bírtak.
Később a feleség felismerte, hogy frissen reszelt fekete nadálytő gyökeres külsődleges kezelésekkel ugyanúgy visszahúzódásra lehet bírni a bőr alatt feltüremkedő rákos burjánzást.
Csoda sajnos nem történt, a csoda maga volt az árokparton fekete nadálytő gyökeret ásó feleség.
A bácsi az életminőség javuláson túl kapott egy ajándék évet.
A mottó:
Örülj !!! Mosolyogj !!! Hát élsz !

A szerző