Barion Pixel

Rabló ecet. A betegségek gyógyulását segítő szer.

Rabló ecet

,,Történet: az 1720 évi marseillesi nagy pestisjárvány idején, amely több mint 80.000 /!/ áldozatot követelt, négy rabló tartotta állandó rettegésben a még megmaradt lakosságot.

Ezek még a haldoklókat is kirabolták, még nekik semmi bajuk sem lett.

Később halálra ítélték őket de kegyelmet kaptak egyrészt azért, mert a halottakat jólelkűen eltemették, de azzal a feltétellel, hogy kiadják az általuk védőszerül használt prophylacticus ecet előiratát.

Hosszú ideig állott a ,,rabló ecet” nagy tekintélyben a járványok idején, amíg a modern dezinficiensek ki nem szorították a használatból.

Használat: külsőleg használják lázas betegek lemosására hűsítőszerül, fejfájásnál, stb. Belsőleg népies lázcsillapító.

Recept

Előállítás:

Végy borsmenta levelet 25 grammot, rozmaring levelet 25 grammot, zsálya levelet 25 grammot, angyalfű gyökeret 5 grammot, zedoária gyökértörzset 5 grammot, szegfűszeget 5 grammot.

Áztasd elzárható edényben gyakrabban felrázva öt napig, hígított ecetsavban 500 grammban, lepárolt vízben 500 grammban.
A kisajtolt folyadékot egészítsd ki ugyanilyen összetételű folyadékkal 1000 grammra.
Ülepítsd a folyadékot egy napig, azután szűrd meg papíroson.
Tulajdonságai: átlátszó, veresbarna színű, illatos, savanyú szagú és ízű folyadék, vízzel minden arányban zavarosodás nélkül elegyíthető.

Rendelkezés: Tartsd hűvös helyen, kisebb, színültig megtöltött palackokban.

Magyarázat: Az illatos ecet 5 napi áztatással készül ugyanúgy, mint a festvények, azzal a különbséggel, hogy itt a kivonóanyag hígított ecetsav vízzel való 10 % ecetsavtartalmú keveréke.”

 

Idézet forrása:

dr. Nagy Béla: Gyakorlati gyógyszerészet. Laboratorium, galenusi készítmények. Bp.1935. A tankönyv kiadása idején már Acetum aromaticum, azaz illatos ecet néven készítették és forgalmazták az egykori ,,rabló ecetet”

 

rabló ecet

 

 

És a mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző