A Sadhana Jóga Központ a festői szépségű Vindornyalakon található a Zalaszántói Béke Sztúpa mellett.

A jóga központ létrehozója és megálmodója, Bölcskei Anna maga is jóga gyakorló. Anna majdnem 40 évig élt Lengyelországban. Édesapja magyar volt, így gyermekkorát Budapesten és környékén töltötte. Lengyelországban több évig kabin tolmács volt, majd nemzetközi cégekben dolgozott. A jóga több mint 20 éve szerves része az életének és hatalmas erejét sokszor volt alkalma megtapasztalni. Számos nagy fordulatot hozott az életében, de ugyanannyiszor nyújtotta oda “segítő kezeit” hogy talpon maradjon.
Sadhana Jóga Központ

Naturportal: Hogyan találkoztál a jógával legelőször és hány éve jógázol?

Bölcskei Anna: Lengyelországban éltem és ott kb. 20 évvel ezelőtt ismerkedtem meg a jógával, egy lengyel tanártól. Ő éppen frissen érkezett vissza Indiából Iyengar-tól (*B.K.S. Iyengar, híres jóga oktató, az Iyengar jóga megalapítója – a szerk.) és egy iskola tornatermében tartotta az óráit.

Naturportal: Milyen irányzatokkal ismerkedtél meg az évek során?

Bölcskei Anna: Sokféle irányzatot megismertem, ahogy érkeztek a hírek, könyvek, tanárok az új irányzatokról. Az elején hatha jóga volt csak, aztán egyre bővült a kínálat.

Naturportal: Melyik az a jógairányzat, amely a leginkább megváltoztatta az életedet?

Bölcskei Anna: A kundalini jóga hatott rám legerősebben, gyakorlatilag felborult az eddigi “rendezett” életem és mindent újra kellett kezdeni.

Naturportal: Mi az a gyakorlat, amit a mai napig gyakorolsz?

Bölcskei Anna:
Suryia namaskar és Chandra namaskar, nagyon szeretem a nap és hold üdvözletet, mert minden benne van a dinamikus mozgás a légzés és a meditáció.
Napüdvözlet (Suryia namaskar):
Hold üdvözlet (Chandra namaskar):

Naturportal: Hiszel-e a Gondviselésben, illetve mi a fő életfilozófiád, amit mindenki számára tudsz ajánlani?

Bölcskei Anna: Hiszek a Gondviselésben és a mindent, mindenkit átható Atmanban, a lélekben. Azt vallom, hogy az emberi testi életben a legmagasabb szinten kell teljesíteni, emberiességben, szeretetben, odafigyelésben, gondoskodásban stb., mert egyébként elpazaroltunk egy életet.

Sadhana Jóga Központ

Naturportal: Hogyan és mikor hoztad létre Vindornyalakon a Sadhana Jóga Központot?

Bölcskei Anna: 2015-ben teljesen váratlan esemény sorozat következtében megvettem ezt a “világ végén” taláható helyet és elhatároztam, hogy egy jóga elvonuló helyet fogok létesíteni itt. A Gondviselés keze volt a dologban, így kerültem 40 év után ismét Magyarországra. Nagy kihívás volt, hiszen majdnem 60 évesen vágtam bele, de úgy látszik a tanítás az, hogy sohasem késő és mindig érdemes az újat elkezdeni.
Naturportal: Miért pont Vindornyalakra esett a választásod? Köze van ehhez a gyalog 30 percre lévő Zalaszántói Béke Sztúpának?
Bölcskei Anna: Nem volt köze, a helyet még Lengyelországban láttam egy e-mailben, úgyhogy úgymond ide lettem rendelve, konkrétan erre a helyre.
Sadhana Jóga Központ
Naturportal: Az egész jóga központ rendkívül szép, tiszta, nyugati színvonalú, és jó energetikájú: minden a jógáról, a meditációról, az elcsendesülésről szól… Milyen csoportokat / egyéni résztvevőket vársz a Sadhana Jóga Központba?
Bölcskei Anna: Mindenkit szeretettel látok, csoportos elvonulások résztvevőit, egyéni elvonulókat egyaránt. Mindenkinek nagyon örülök, hiszen az a cél, hogy minél többen legyünk a jóga és a meditáció útján.

Sadhana Jóga Központ

Naturportal: Van egy jurta is a központban… Honnan jött az ötlet, hogy néhányan jurtában is megszállhatnak nálad?

Bölcskei Anna: Eredetileg egy wigwam jellegű sátort terveztem, főleg a gyerekekre gondolva, hogy nekik milyen klassz lesz egy sátorban itt aludni. Később a polgármester úr javasolta a jurtát és jó ötletnek bizonyult. A jurta alapvetően nyári szálláshely, de nálunk fűthető is, így az őszi hónapokban is ki lehet próbálni ezt az ősi, egészséges szállásformát.

Naturportal: A jóga központban van egy klasszikus udvari szauna, zárt zuhanyzó helyiséggel és sós merülő medencével… Minden vendég használhatja ezeket?

Bölcskei Anna: Igen természetesen, ez minden vendég rendelkezésére áll. A klasszikus (nem infra) szauna mellett van egy sós tengervizes hideg merülőmedence. Mellettük pedig egy fedett zuhanyzó komplexum. Bárki használhatja, aki megszáll nálunk.
Sadhana Jóga Központ

Naturportal: Egész évben fogadsz vendégeket?

Bölcskei Anna: Inkább nyáron és kora ősszel van forgalom, utána elcsendesülünk. Szerencse, hogy aki egyszer betér hozzánk, az akár 1 évvel előtte is lefoglalja a következő szezonra a helyet, mivel hónapokkal előre már szinte biztos, hogy telítve vagyunk. Szóval érdemes csoportos elvonulás esetén jó előre foglalni a nyári és az őszi szezonra.

Naturportal: Legendásan jól főzöd a vegán és a vegetariánus ételeket. Időnként főzni is szoktál a csoportoknak?

Bölcskei Anna: Igen szoktam fözni is néha, ha megkérnek rá. Teljesen felszerelt konyha van, az alapanyagon kívül semmit nem szükséges hozni, így sokan maguk oldják meg a főzést az elvonuláson, ha úgy gondolják, hogy úgy jobb nekik. Minden megoldásra nyitottak vagyunk.

Sadhana Jóga Központ
SADHANA JÓGA KÖZPONT

A Sadhana Jóga Központban összesen 12 férőhely van. A vendégek rendelkezésére áll: 3 kétszemélyes szoba, 1 háromszemélyes szoba és a jurta amelyben 3 személy fekhelye biztosított.
Minden szobához tartozik fürdőszoba és a jurtában megszállóknak is van saját fürdőszobájuk.
Étkezni rossz idő esetén egy zárt konyhában lehet, de jó időben egy kellemes nyári konyhát vehetnek igénybe, ahol sütni – főzni lehet a kemencében vagy bográcsban.
A vendégház része egy terasz, ahol teázni, olvasni, pihenni lehet. A kertben színes nyugágyak várják a napfürdőzőket.
A jóga központ wellnesz részlegében szauna és dézsafürdő működik.

Vindornyalak – Egy festői szépségű környezetben fekvő falucska Zala megyében, a Balaton – felvidéki Nemzeti Park közelében. A környék különleges energiával rendelkezik, 3 km-re innen található a Buddhista Béke Sztúpa, melyet a XIV. Dalai Láma szentelt meg és amely Európa legnagyobb ilyen jellegű építménye. A Balatontól 14 km-ra található, a legközelebbi balatonparti város Keszthely. Az ismert Hévízi Termálfürdő 4 km-re található.

Sadhana (kiejtés: szádna) – A sadhana jelentése egy spirituális gyakorlat, amit minden nap korán reggel kell elvégezni. Hatására kitisztul az elme és energiával feltöltődve aktívan tölthetjük a napot. Az indulatokat kordában tudjuk tartani és az ego nem diadalmaskodik felettünk. Igazán nagy ereje a közösségi sadhanának van, együtt gyakorlunk, meditálunk és mantrázunk. Így egy csodálatos kapcsolat alakul ki a résztvevők között.  Bár mindannyian mások vagyunk, de összetartozunk, egy tőből fakadunk. A vindornyalaki sadhanával a melegszívü, együttérző emberek közösségét szeretnénk építeni.

A szerző


A Naturportal Magazin azért jött létre, hogy az embereket tanítsa, edukálja egy értékesebb, EGÉSZ-ségesebb ÉLET-re.

Jelenleg az ország egyik legnagyobb online természetgyógyászati-gyógynövényes magazinja lettünk.

Támogatóink nélkül nem tehetnénk meg, hogy minden nap friss cikkekkel, tartalommal jelenjünk meg és hogy folyamatosan hozzunk létre újabb és újabb fejlesztéseket (pl. keresőket) a weboldalon.

Minden (a honlap teljes felülete, Podcast műsorok, YouTube csatorna, Spotify csatorna) ingyenesen elérhető a számodra.

Néhány ezer forint támogatás ½ cikk és 1/10 kereső létrehozására elég.

Ha szeretnéd a munkánkat támogatni kattints az alábbi gombra!