Barion Pixel

Miért fontos a becsület, a becsületesség az életvitelünk során?

Szvámí Sivánanda Szaraszvatí szerint, ha egy jó tulajdonságot kifejlesztünk, akkor azzal együtt számos negatív szokást, tulajdonságot kikoptatunk. Hogy segítse ezt a törekvésünket, minden hónaphoz hozzárendelt egy erényt, melyre odafigyelve könnyen megváltozhatunk és vele együtt az életünk is jó irányt vehet.

 

MEDITÁCIÓ A 12 ERÉNYEN: FEBRUÁR – BECSÜLET, BECSÜLETESSÉG

 

Mondj igazat! Minden becsületesség ebbe az egyetlen parancsolatba sűrűsödik.

Bármit teszel, ne csapd be magad és a világot! Ne rejtsd el gondolataidat! Légy nyíltszívű! Légy őszinte*! Légy elfogulatlan! Légy egyenes!

Ne ígérgess, hanem inkább mondd azt, hogy ’Megteszek minden tőlem telhetőt.’ Így megmenekülsz a megbánástól és a lelkiismeret-furdalástól.”

– Szvámí Sivánanda Szaraszvatí

*sokan azt gondoljuk az őszinteség annyit jelent: ’ami a szívemen, a számon.’ Ehelyett az őszinteség definíciója:

„Mindig mondj igazat. Soha ne mondj olyat, ami igaz, de kellemetlen (bántó, ártó) és ne mondj olyat, ami kellemes, de hamis. Ez az ősi dharma (törvény).”

Manu Szmiriti

Nézzük meg mit írnak erről az ősi szent szövegek:

Patandzsali Jógaszútra (Kr. u. 400)

Jamák (tiltások) között a második: Szatja – igazság (első az ahinszá – a nem ártás)

II/36. „Ha az igazsághoz való ragaszkodás (a valótlanságtól való tartózkodás) megvalósul, (a jógi) hatalmat nyer a tettek és a tettek következményei fölött.”

Ha az ilyen ember azt mondja valakinek: „Áldás reád”, az illető valóban áldást, áldott hatást nyer. Ha azt mondja a betegnek: „Gyógyulj meg”, igazságereje valóra váltja szavát. – Bhaktai Ervin fordításában.

Bhagvad Gítá XVII/15. (Kr.e. 3000)

„A beszédet, mely nem kelt izgalmat és őszinte, mely nyájas és jóakaratú, a Védák tanulmányozásának gyakorlását, a beszéd mérsékletének hívják.”

 

Sivananda, jóga

Utak a boldogsághoz – Szvámí Sivánanda

„Az igazság Isten lakhelye. Az igazság Isten maga. Egyedül az igazság győzedelmeskedik. Az igazság az élet alaptörvénye. Az igazság az eszköz és a végső cél. Az igazság a szabadság törvénye, a hazugság pedig a rabszolgaság és a halál törvénye. Az igazság törvényesség, tisztesség, az erkölcsi alapelvekhez való ragaszkodás. A tisztaság és az igazság kibontakoztatják és felébresztik a bennünk rejlő isteniséget, és elvezetnek a tökéletességhez. Az igazmondás az isteni felismerés templomának alappillére. Az igazság a kapu, melyen át bebocsáttatást nyerhetsz Isten országába. Az igazság létrához hasonló, mely elvezet a halhatatlan üdvösség birodalmába.

A mindent magában foglaló erény

Az igazmondás a jógi legfontosabb tulajdonsága. Az igazság az erények királynője, az igazság mindenekfelett álló erény. Az igazság alkotja a Védák lényegét. Az érzékek feletti uralom alkotja az igazság lényegét. Az önmegtartóztatás vagy a világi élvezetekről való lemondás alkotja az önuralom lényegét. Ezek a tulajdonságok mindig jelen vannak az erényes emberben. Az igazság becsületesség. A becsület fény, a fény pedig boldogság. Az ahinszá (nem ártás), brahmacsarja (önmegtartóztatás), tisztaság, igazságosság, harmónia, megbocsátás és béke mind az igazság formái. Az elfogulatlanság, önuralom, szerénység, béketűrés, jóság, lemondás, meditáció, méltóság, lelkierő, együttérzés és a mások megsértésétől való tartózkodás ugyancsak az igazság formái. Ezek az erények, bár látszólag különbözőek, egy és ugyanazon formát öltenek: az igazságét. Az erények tartják fenn és erősítik az igazságot.

Ha az ember az igazság útján jár, minden mást helyesen tesz. Ha a növényt a gyökerénél öntözzük, az ágak is vízhez jutnak.”

 

Hogyan tudjuk kifejleszteni a becsületességet?

  • Figyeljük magunkat beszélgetések közben. Ha csak egy picit is elkezdjük jobb színben feltüntetni magunkat, vagy a történeteinket, akkor álljunk le. Inkább hallgassunk. Maradjunk az igazságnál.
  • Ha valaki megbántott, akkor azt a fájdalmat három emberrel megbeszélhetjük, de attól több már pletykának számít.
  • Ha hibáztunk, vállaljuk bátran.
  • Csökkentsük a felesleges fecsegést.
  • Gyakoroljuk a csendet (mauna) naponta 1 órán át. A mauna azt jelenti, hogy nem beszélek, de az elmém sem a világi dolgokkal foglalkozik, hanem az istenivel. Ilyenkor lehet spirituális írásokat tanulmányozni, mantrát ismételni (dzsapa), vagy Isten neveit énekelni (kírtana).
  • Gyakoroljuk a meditációt rendszeresen. A meditáció képes kikoptatni belőlünk minden negatívumot.

 

Végül inspiráljanak minket Szvámí Sivánanda szavai:

 

„Szándékaid legyenek őszinték, ügyeid legyenek nyíltak, indítékaid legyenek transzparensek, szíved legyen megbocsájtó, reményed pedig legyen egyetemes!”

 

Váljon kedves teljességetekre!

 

A szerző