A kökény, mely leginkább talán az áfonyához hasonlítható, vadon termő növény. Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas gyümölcs. Szeptembertől fogva érik be, a még éretlen termésének húsa azonban erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz. A kökényt is használhatjuk gyógynövényként. Erről bővebben – egy szuper brit kökényes recepttel együtt – itt olvashatsz:

A gyógynövényterápiában a kérgét lázcsillapítóként használják, a virág teája emésztést elősegítő vagy hashajtó, e mellett vértisztító, vizelethajtó és magas vérnyomást csökkentő hatású. A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják.

Vigyázat! A kökény csak orvosi felügyelet mellett használható. A kökény – több más növénnyel együtt (pl. keserű mandula – Prunus amara) – abba a nemzetségbe tartozik, amely a hidrogén-cianid nevű mérget tartalmazza, mely a mandula jellegzetes ízét adja. Ez a toxin főleg a levelekben és a magban található és könnyen észrevehető a keserű íze miatt. Általában túl kis mennyiségben van jelen ahhoz, hogy ténylegesen zavarokat okozhasson, de amennyiben a mag vagy a gyümölcs túlságosan keserű, nem szabad megenni. Kis mennyiségben a hidrogén-cianid stimulálja a légzőszerveket és javítja az emésztést, valamint egyes kutatások szerint hasznos a rák kezelésében. Nagyobb mennyiségben azonban légzési nehézségeket, végső esetben halált is okozhat.

Ha valahonnan sikerült finom édes kökény szerezned, fogyaszd tehát bátran, vagy magában, vagy az alábbi recept formájában:

Kökény zselé

Ez egy tradicionális brit tiszta zselé recept, amit vadalmából, és kökényből készítenek, és fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesítenek, mielőtt hevítésig főznék együtt a cukorral. A recept egy igazi vadgyümölcsből készült klasszikus. A vadalma csodálatos alapanyaga lehet a zselének (zselés állagú tiszta, szinte átlátszó, olyasmi, mint a birsalmasajt).

Hozzávalók:
1kg kökény magozva, felhasítva
1,2 l víz
1 rúd fahéj
6 csík citromhéj
375 g cukor 500 ml lére számolva
Elkészítés:
Mosd meg az almákat és töröld szárazra, majd vágd negyedébe (nem kell meghámozni). Mosd meg és magozd ki a kökényt és vágd be egy kicsit, hogy ne essen össze a gyümölcs. Tedd a gyümölcsöt egy fazékba a vízzel, fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal (muszlinkendőbe is teheted, hogy később jobban ki tudd venni). Lassan hagyd párolódni a gyümölcsöt, amíg pépes nem lesz. Vedd ki az ízesítőket, majd tedd bele az egészet dupla géz kendőbe és hagyd kicsöpögni egy egész éjszakán át. A kicsöpögött levet mérd meg és kezdd el melegíteni egy fazékban. Adj hozzá 375 g cukrot 500 ml folyadékhoz (arányosan) és keverd amíg a cukor feloldódik. Hevítsd fel a szirupot és forrástól számítva 10 percen keresztül hagyd gyöngyözni. Ebben a fázisban teszteld a zselé állagát: egy kis masszát tegyél rá olyan tányérra, amit a hűtőszekrényben lehűtöttél, ha a zselén megmarad az ujjlenyomatod, akkor nemsokára kész van. Ha még nem jó, akkor hevítsd újabb 5 percet és teszteld le ismét. Távolítsd el a habot a zselé tetejéről, majd tedd tiszta és steril üvegekbe, melyeket előzetesen a sütőben 80 °C-ra hevítettél. Zárd le (esetleg dunsztold).
A kökényről, mint gyógynövényről további információkat itt olvashatsz: KÖKÉNY

A recept forrása: celnet.org.uk