Barion Pixel

A kökény felhasználása révén változatossá tehetjük az ételeinket. A kökény, mely leginkább talán az áfonyához hasonlítható, vadon termő növény.

Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas gyümölcs. Szeptembertől fogva érik be, a még éretlen termésének húsa azonban erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz. A kökényt is használhatjuk gyógynövényként. Erről bővebben – egy szuper brit kökényes recepttel együtt – itt olvashatsz:

A gyógynövényterápiában a kérgét lázcsillapítóként használják, a virág teája emésztést elősegítő vagy hashajtó, e mellett vértisztító, vizelethajtó és magas vérnyomást csökkentő hatású. A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják.

Vigyázat! A kökény csak orvosi felügyelet mellett használható. A kökény – több más növénnyel együtt (pl. keserű mandula – Prunus amara) – abba a nemzetségbe tartozik, amely a hidrogén-cianid nevű mérget tartalmazza, mely a mandula jellegzetes ízét adja. Ez a toxin főleg a levelekben és a magban található és könnyen észrevehető a keserű íze miatt. Általában túl kis mennyiségben van jelen ahhoz, hogy ténylegesen zavarokat okozhasson, de amennyiben a mag vagy a gyümölcs túlságosan keserű, nem szabad megenni. Kis mennyiségben a hidrogén-cianid stimulálja a légzőszerveket és javítja az emésztést, valamint egyes kutatások szerint hasznos a rák kezelésében. Nagyobb mennyiségben azonban légzési nehézségeket, végső esetben halált is okozhat.

Ha valahonnan sikerült finom édes kökény szerezned, fogyaszd tehát bátran, vagy magában, vagy az alábbi recept formájában.

A kökény felhasználása kökény zselé formájában is történhet.

kökény, kökény zselé, kökény felhasználása

Kökény zselé

Ez egy tradicionális brit tiszta zselé recept, amit vadalmából, és kökényből készítenek, és fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesítenek, mielőtt hevítésig főznék együtt a cukorral. A recept egy igazi vadgyümölcsből készült klasszikus. A vadalma csodálatos alapanyaga lehet a zselének (zselés állagú tiszta, szinte átlátszó, olyasmi, mint a birsalmasajt).

Hozzávalók:

Elkészítés:

Mosd meg az almákat és töröld szárazra, majd vágd negyedébe (nem kell meghámozni). Mosd meg és magozd ki a kökényt és vágd be egy kicsit, hogy ne essen össze a gyümölcs. Tedd a gyümölcsöt egy fazékba a vízzel, fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal (muszlinkendőbe is teheted, hogy később jobban ki tudd venni). Lassan hagyd párolódni a gyümölcsöt, amíg pépes nem lesz. Vedd ki az ízesítőket, majd tedd bele az egészet dupla géz kendőbe és hagyd kicsöpögni egy egész éjszakán át. A kicsöpögött levet mérd meg és kezdd el melegíteni egy fazékban. Adj hozzá 375 g cukrot 500 ml folyadékhoz (arányosan) és keverd amíg a cukor feloldódik. Hevítsd fel a szirupot és forrástól számítva 10 percen keresztül hagyd gyöngyözni. Ebben a fázisban teszteld a zselé állagát: egy kis masszát tegyél rá olyan tányérra, amit a hűtőszekrényben lehűtöttél, ha a zselén megmarad az ujjlenyomatod, akkor nemsokára kész van. Ha még nem jó, akkor hevítsd újabb 5 percet és teszteld le ismét. Távolítsd el a habot a zselé tetejéről, majd tedd tiszta és steril üvegekbe, melyeket előzetesen a sütőben 80 °C-ra hevítettél. Zárd le (esetleg dunsztold).
A kökényről, mint gyógynövényről további információkat itt olvashatsz: KÖKÉNY

A recept forrása: celnet.org.uk

A szerző