A vegán cézár saláta talán még finomabb is, mint az eredeti. Nincsen benne sem “igazi” majonéz, sem tojás, sem tej, mégis igazi ínyenc falat! Nem csak vegáknak! Próbáld ki! Nem fogsz csalódni.

Hozzávalók a vegán cézár saláta öntethez

  • 1 csésze növényi majonéz (az elkészítést lsd. lejjebb)
  • 1,5 kk dijoni mustár
  • 1,5 kk frissen facsart citromlé
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek repceolaj
  • 1,5 kk étkezési élesztő, vagy sörélesztő pehely
  • só, bors
  • pirított kenyérkocka (2 csésze kenyérkocka, só, bors, vöröshagymapor, olaj, fokhagymapor)

 

vegán cézár saláta Hozzávalók a salátához

  • zsenge római saláta
  • 1 fej vékonyra vágott lila hagyma
  • darabolt mandula ízlés szerint

Vegán cézár saláta elkészítése

Az öntet elkészítése

Keverd krémes állagúra az öntet hozzávalóit konyhai robotgépben!

A pirított kenyérkockák elkészítése

Melegítsd elő a sütőt 200 C°-ra! Közepes nagyságú keverőtálban keverd össze a hozzávalókat, majd terítsd szét őket egyenletesen egy tepsiben! Gyakori kevergetés mellett süsd aranybarnára a kenyér kockákat – ez mintegy 8-10 percet vesz igénybe. Vedd ki a tepsit a sütőből!

A saláta összeállítása

Mosd meg, majd salátacentrifugával szárítsd meg a leveleket és tépkedd őket falatnyi méretűre egy közepes nagyságú keverőtálba. E saláta hagyományos elkészítési módja a tépkedés, ugyanis ha az ember késsel vagdalja fel a római salátát, a levelek széle megbarnul.

Add hozzá a salátalevelekhez a lilahagymát, a mandulát és a pirított kenyérkockákat, majd alaposan forgasd meg a salátát az öntetben, ügyelve arra, hogy minden levélre jusson belőle! A maradék mandulát hintsd a saláta tetejére!

Hasznos tippek

Fontos, hogy a saláta egészen száraz legyen mielőtt elkevernéd az öntettel, másként az nem tapad rá a levelekre.

A kenyérkockákat érdemes kissé szikkadt kenyérből készíteni. Ha friss kenyeret használsz kockázd fel, terítsd szét a kockákat egy tepsi lapján és hagyd őket szikkadni 15-30 percen át! Ha nem friss a kenyered ezt a lépést átugorhatod.

A növényi majonéz elkészítése

Az ¼ csésze (előzetes áztatással megpuhított) kesudiót keverd simára a turmixgépben ½ csésze vízzel és már készen is van.

Mindig dupla adagot készíts az öntetből, mivel jól tárolható és egyébként is mindenki repetázni fog belőle!

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!