Töltött padlizsán recept Indiából.

Töltött padlizsán recept

 

A padlizsán, tojásgyümölcs, török paradicsom.

Évezredek óta termesztik, de igazi jelentőségét, pozitív hatásait csak nem régiben kezdték felfedezni.

A, és C-vitamint is tartalmaz, valamint gazdag ásványi sókban is.

Termésének színeként általában a lilának ismerjük, de egyre jobban kezd elterjedni a sárga, fekete, valamint a nagyon ízletes fehér padlizsán is.

Konyhai felhasználása igazán sokrétű, hiszen köretként, mártogatósként, szendvics feltétként, de akár főételként is megállja a helyét.

Sokszor a hús alternatívájaként is kínálják, íze kissé pikáns, de nagyon jellegzetes, és egyedi. Annyi bizonyos, hogy érdemes kísérleteznünk vele a konyhában.

 

Házisajttal és csicseriborsóval töltött padlizsán

Hozzávalók

  • 3 kicsi/közepes padlizsán
  • (összesen kb. 70 dkg),
  • 1/4 kk erős fűszerpaprika,
  • 2-3 csípős zöldpaprika,
  • 1 ek őrölt koriander,
  • 1 kk garam masala,
  • 1 ek finomliszt,
  • 20 dkg friss, házilag készült paneer (házi sajt)
  • 5 ek ghí vagy étolaj,
  • 3 közepes paradicsom,
  • 1/2 kk kurkuma,
  • 1 kaliforniai paprika,
  • 2,5 dl főtt csicseriborsó,
  • 25 dkg friss spenót,
  • 1/2 ek só,
  • 2,5 ek durvára vágott friss korianderlevél,
  • 2,5 ek durvára vágott friss bazsalikomlevél,
  • 2,5 dl krémsajt,
  • csipetnyi pirospaprika

A töltött padlizsán recept elkészítési módja

A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, húsukat kivájjuk és felaprítjuk, majd a padlizsánok üregét besózzuk és fél órát állni hagyjuk, hogy keserű barna levét kiengedje.

Folyóvízzel leöblítjük, és szárazra töröljük.

A kockákra vágott panir sajtot megforgatjuk a lisztben, majd forró ghíben vagy étolajban óvatosan megpirítjuk őket.

Leszűrjük, majd a fennmaradó zsiradékban pár másodpercig pirítjuk a porfűszereket a garam masala és a pirospaprika kivételével.

Hozzáadjuk a padlizsánok felaprított húsát és a garam masalát, majd kis lángon kb. 10 percig főzzük.

Míg a padlizsán fő, a paprikát megmossuk, és kicsumázzuk majd apró kockákra vágjuk. 2 evőkanálnyi csicseriborsót összetörünk.

A spenótot többször váltott vízben alaposan megmossuk, majd a vastag szárakat eltávolítjuk, a leveleket durvára metéljük és a padlizsánhoz adjuk.

Kissé megfonnyasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a panir sajtot, az egész és az összetört csicseriborsót, a paprikát és a zöldfűszereket.

Végül óvatosan hozzákeverünk 125 ml krémsajtot.

A padlizsánhéjak belsejét kevés olajjal megkenjük, megtöltjük a töltelékkel, majd minden fél töltött padlizsán tetejére egy kevés krémsajtot teszünk. 180 C-ra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük, csipetnyi pirospaprikával meghintve tálaljuk.

A szerző