2023. július 28. péntek | dr Jung Andrea Töltött padlizsán recept Indiából. Töltött padlizsán recept A padlizsán, tojásgyümölcs, török paradicsom. Évezredek óta termesztik, de igazi jelentőségét, pozitív hatásait csak nem régiben kezdték felfedezni. A, és C-vitamint is tartalmaz, valamint gazdag ásványi sókban is. Termésének színeként általában a lilának ismerjük, de egyre jobban kezd elterjedni a sárga, fekete, valamint a nagyon ízletes fehér padlizsán is. Konyhai felhasználása igazán sokrétű, hiszen köretként, mártogatósként, szendvics feltétként, de akár főételként is megállja a helyét. Sokszor a hús alternatívájaként is kínálják, íze kissé pikáns, de nagyon jellegzetes, és egyedi. Annyi bizonyos, hogy érdemes kísérleteznünk vele a konyhában. Házisajttal és csicseriborsóval töltött padlizsán Hozzávalók 3 kicsi/közepes padlizsán (összesen kb. 70 dkg), 1/4 kk erős fűszerpaprika, 2-3 csípős zöldpaprika, 1 ek őrölt koriander, 1 kk garam masala, 1 ek finomliszt, 20 dkg friss, házilag készült paneer (házi sajt) 5 ek ghí vagy étolaj, 3 közepes paradicsom, 1/2 kk kurkuma, 1 kaliforniai paprika, 2,5 dl főtt csicseriborsó, 25 dkg friss spenót, 1/2 ek só, 2,5 ek durvára vágott friss korianderlevél, 2,5 ek durvára vágott friss bazsalikomlevél, 2,5 dl krémsajt, csipetnyi pirospaprika A töltött padlizsán recept elkészítési módja A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, húsukat kivájjuk és felaprítjuk, majd a padlizsánok üregét besózzuk és fél órát állni hagyjuk, hogy keserű barna levét kiengedje. Folyóvízzel leöblítjük, és szárazra töröljük. A kockákra vágott panir sajtot megforgatjuk a lisztben, majd forró ghíben vagy étolajban óvatosan megpirítjuk őket. Leszűrjük, majd a fennmaradó zsiradékban pár másodpercig pirítjuk a porfűszereket a garam masala és a pirospaprika kivételével. Hozzáadjuk a padlizsánok felaprított húsát és a garam masalát, majd kis lángon kb. 10 percig főzzük. Míg a padlizsán fő, a paprikát megmossuk, és kicsumázzuk majd apró kockákra vágjuk. 2 evőkanálnyi csicseriborsót összetörünk. A spenótot többször váltott vízben alaposan megmossuk, majd a vastag szárakat eltávolítjuk, a leveleket durvára metéljük és a padlizsánhoz adjuk. Kissé megfonnyasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a panir sajtot, az egész és az összetört csicseriborsót, a paprikát és a zöldfűszereket. Végül óvatosan hozzákeverünk 125 ml krémsajtot. A padlizsánhéjak belsejét kevés olajjal megkenjük, megtöltjük a töltelékkel, majd minden fél töltött padlizsán tetejére egy kevés krémsajtot teszünk. 180 C-ra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük, csipetnyi pirospaprikával meghintve tálaljuk. Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts