Töltött padlizsán recept Indiából.
Töltött padlizsán recept
A padlizsán, tojásgyümölcs, török paradicsom.
Évezredek óta termesztik, de igazi jelentőségét, pozitív hatásait csak nem régiben kezdték felfedezni.
A, és C-vitamint is tartalmaz, valamint gazdag ásványi sókban is.
Termésének színeként általában a lilának ismerjük, de egyre jobban kezd elterjedni a sárga, fekete, valamint a nagyon ízletes fehér padlizsán is.
Konyhai felhasználása igazán sokrétű, hiszen köretként, mártogatósként, szendvics feltétként, de akár főételként is megállja a helyét.
Sokszor a hús alternatívájaként is kínálják, íze kissé pikáns, de nagyon jellegzetes, és egyedi. Annyi bizonyos, hogy érdemes kísérleteznünk vele a konyhában.
Házisajttal és csicseriborsóval töltött padlizsán
Hozzávalók
- 3 kicsi/közepes padlizsán
- (összesen kb. 70 dkg),
- 1/4 kk erős fűszerpaprika,
- 2-3 csípős zöldpaprika,
- 1 ek őrölt koriander,
- 1 kk garam masala,
- 1 ek finomliszt,
- 20 dkg friss, házilag készült paneer (házi sajt)
- 5 ek ghí vagy étolaj,
- 3 közepes paradicsom,
- 1/2 kk kurkuma,
- 1 kaliforniai paprika,
- 2,5 dl főtt csicseriborsó,
- 25 dkg friss spenót,
- 1/2 ek só,
- 2,5 ek durvára vágott friss korianderlevél,
- 2,5 ek durvára vágott friss bazsalikomlevél,
- 2,5 dl krémsajt,
- csipetnyi pirospaprika
A töltött padlizsán recept elkészítési módja
A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, húsukat kivájjuk és felaprítjuk, majd a padlizsánok üregét besózzuk és fél órát állni hagyjuk, hogy keserű barna levét kiengedje.
Folyóvízzel leöblítjük, és szárazra töröljük.
A kockákra vágott panir sajtot megforgatjuk a lisztben, majd forró ghíben vagy étolajban óvatosan megpirítjuk őket.
Leszűrjük, majd a fennmaradó zsiradékban pár másodpercig pirítjuk a porfűszereket a garam masala és a pirospaprika kivételével.
Hozzáadjuk a padlizsánok felaprított húsát és a garam masalát, majd kis lángon kb. 10 percig főzzük.
Míg a padlizsán fő, a paprikát megmossuk, és kicsumázzuk majd apró kockákra vágjuk. 2 evőkanálnyi csicseriborsót összetörünk.
A spenótot többször váltott vízben alaposan megmossuk, majd a vastag szárakat eltávolítjuk, a leveleket durvára metéljük és a padlizsánhoz adjuk.
Kissé megfonnyasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a panir sajtot, az egész és az összetört csicseriborsót, a paprikát és a zöldfűszereket.
Végül óvatosan hozzákeverünk 125 ml krémsajtot.
A padlizsánhéjak belsejét kevés olajjal megkenjük, megtöltjük a töltelékkel, majd minden fél töltött padlizsán tetejére egy kevés krémsajtot teszünk. 180 C-ra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük, csipetnyi pirospaprikával meghintve tálaljuk.