Modak, édesség Indiából.
A modak is egy kedvelt édesség, amit Ganésa, a költők és kereskedők védelmezőjének ünnepén fogyasztanak.
A modakot kókusszal, kókuszcukorral, szerecsendióval és olykor sáfránnyal töltik meg.
Modak recept
Hozzávalók a töltelékhez
- 1 csésze friss kókusz
- fél csésze kókuszcukor
- 1 teáskanál szezámmag
- 1 teáskanál mák
- 2 teáskanál kesudió, apróra vágva
- 1 teáskanál mandula, apróra vágva
- fél teáskanál kardamom
Hozzávalók a tésztához
- 1 csésze víz
- 2 teáskanál olaj
- 1 csésze rizsliszt
- só ízlés szerint
A modak elkészítése
Keverje össze egy tálban a kókuszt és a kókuszcukrot, majd süsse közepes lángon, amíg a cukor megolvad, majd egy kicsit megszilárdul.
Adja hozzá a pörkölt szezámmagot, a mákot, a kardamomot, a kesudiót és a mandulát. Ízlés szerint szárított gyümölcsöt is tehet bele.
Keverje jól össze, majd hagyja kihűlni.
Egy tálban forralja fel a vizet a sóval és az olajjal, forrás után pedig kapcsolja le a gázt, és adja hozzá a rizslisztet.
Fedje le, majd tegye félre néhány percre.
Gyúrja a tésztát legalább 5 percig, és adjon hozzá még egy kis olajat és vizet, ha szükséges, de vigyázzon.
Gyúrja, amíg rendesen össze nem áll, különben a modak készítésénél szétszakadhat.
Csípjen ki egy kis darabot, formázzon labdát, majd a nagyujja segítségével nyomkodja szét, és készítsen belőle kis csészéket.
Helyezze a tenyerébe a csésze alakú tésztát, majd tegyen bele a kókuszos töltelékből.
Kezdje el lassan összehajtani a széleket, és formázzon kis ráncokat, amik a végén összeállnak majd, és könnyen össze tud nyomni, mint egy kis zsákot.
Tegyen egy edénybe vizet, majd helyezze bele a modakokat, és gőzölje legalább 10 percig.
A kesudió jótékony hatása