Matar kachori, egy különleges alkalmakra tartogatott indiai étel.
A kachori, a matar kachori egy édes, fűszeres rántott snack, amely Indiából származik, úgy tartják, hogy a hindi övezetéből.
Ezek a kerek, lapított golyók általában finom lisztből készülnek, és egyedi fűszerezéssel, töltelékkel teszik ízletessé.
Matar kachori – Zöldborsóval töltött sült gombóc
Kachorit különleges alkalmakkor, esküvőkön, születésnapokon, ünnepeken szolgálnak fel.
A zöldborsó kachori ízét kellemesen kihangsúlyozza a friss menta chatni.
Hozzávalók
- 250 g finom liszt
- 1 kávéskanál só
- 1/8 kávéskanál cukor
- 5 evőkanál ghí vagy olvasztott vaj
- 7-9 evőkanál jéghideg víz
- 400 ml főtt zöldborsó
- 2-3 erős zöldpaprika, kimagozva és összedarálva
- 1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
- 1/4 kávéskanál hing
- 1 kávéskanál garam masala
- 1/2 evőkanál citromlé
- 1/8 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál cukor
- ghí a sütéshez
A matar kachori elkészítése
A lisztbe belekeverjük a sót és a cukrot.
Belemorzsolunk 4 evőkanál ghít vagy olvasztott vajat.
Lassanként hozzáadjuk a vizet, és gyorsan könnyen gyúrható lágy tésztát készítünk belőle.
Folpackba csomagolva félretesszük egy hűvös sarokba, amíg a tölteléket készítjük.
A töltelékhez a főtt zöldborsót kézzel jól szétnyomkodjuk.
1 evőkanál ghít felmelegítünk, és kb. 1/2 percig pirítjuk benne a zöldpaprikát és a gyömbért.
Ekkor beleszórjuk a hinget, majd 5 másodperc múlva belekeverjük a zöldborsót, a garam masalát, a citromlevet, a szódabikarbónát és a cukrot.
Még egy percig melegítjük, majd kihűtjük és 18 gombócot formálunk belőle.
A tésztát még egyszer átgyúrjuk, és szintén 18 gombócra osztjuk.
A gombócokat a két tenyerünk között finoman kilapítjuk, majd ujjainkkal óvatosan vékonyabbra húzzuk.
Vigyázzunk, hogy egyenletes vastagságú legyen, különben sütés közben könnyen kiszakadhat a vékonyabb fal.
A közepükbe helyezünk 1-1 töltelék-gombócot, majd bezárjuk a tésztát.
Ujjunkkal jól csippentsük össze, hogy nehogy a ghí a sütés folyamán befolyjon a kachoriba, és ezzel élvezhetetlenül nehézzé tegye azt.
A zsiradékot 150 C-ra hevítjük, majd óvatosan belecsúsztatunk néhány kachorit, az összezárt oldalukkal lefelé.
24-27 percig lassú tűznél sütjük őket.
Ekkorra üregesnek hangzanak, és sápadt aranyszínűre váltanak.
Elkészítési idő: 2 1/2 óra.