Matar kachori – zöldborsóval töltött sült gombóc


Matar kachori, egy különleges alkalmakra tartogatott indiai étel.

 

A kachori, a matar kachori egy édes, fűszeres rántott snack, amely Indiából származik, úgy tartják, hogy a hindi övezetéből.

Ezek a kerek, lapított golyók általában finom lisztből készülnek, és egyedi fűszerezéssel, töltelékkel teszik ízletessé.

 

Matar kachori – Zöldborsóval töltött sült gombóc

Kachorit különleges alkalmakkor, esküvőkön, születésnapokon, ünnepeken szolgálnak fel.

A zöldborsó kachori ízét kellemesen kihangsúlyozza a friss menta chatni.

Hozzávalók

  • 250 g finom liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1/8 kávéskanál cukor
  • 5 evőkanál ghí vagy olvasztott vaj
  • 7-9 evőkanál jéghideg víz
  • 400 ml főtt zöldborsó
  • 2-3 erős zöldpaprika, kimagozva és összedarálva
  • 1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
  • 1/4 kávéskanál hing
  • 1 kávéskanál garam masala
  • 1/2 evőkanál citromlé
  • 1/8 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál cukor
  • ghí a sütéshez

A matar kachori elkészítése

A lisztbe belekeverjük a sót és a cukrot.

Belemorzsolunk 4 evőkanál ghít vagy olvasztott vajat.

Lassanként hozzáadjuk a vizet, és gyorsan könnyen gyúrható lágy tésztát készítünk belőle.

Folpackba csomagolva félretesszük egy hűvös sarokba, amíg a tölteléket készítjük.

A töltelékhez a főtt zöldborsót kézzel jól szétnyomkodjuk.

1 evőkanál ghít felmelegítünk, és kb. 1/2 percig pirítjuk benne a zöldpaprikát és a gyömbért.

Ekkor beleszórjuk a hinget, majd 5 másodperc múlva belekeverjük a zöldborsót, a garam masalát, a citromlevet, a szódabikarbónát és a cukrot.

Még egy percig melegítjük, majd kihűtjük és 18 gombócot formálunk belőle.

A tésztát még egyszer átgyúrjuk, és szintén 18 gombócra osztjuk.

A gombócokat a két tenyerünk között finoman kilapítjuk, majd ujjainkkal óvatosan vékonyabbra húzzuk.

Vigyázzunk, hogy egyenletes vastagságú legyen, különben sütés közben könnyen kiszakadhat a vékonyabb fal.

A közepükbe helyezünk 1-1 töltelék-gombócot, majd bezárjuk a tésztát.

Ujjunkkal jól csippentsük össze, hogy nehogy a ghí a sütés folyamán befolyjon a kachoriba, és ezzel élvezhetetlenül nehézzé tegye azt.

A zsiradékot 150 C-ra hevítjük, majd óvatosan belecsúsztatunk néhány kachorit, az összezárt oldalukkal lefelé.

24-27 percig lassú tűznél sütjük őket.

Ekkorra üregesnek hangzanak, és sápadt aranyszínűre váltanak.

Elkészítési idő: 2 1/2 óra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük