2023. június 23. péntek | Angyal Renáta Matar kachori, egy különleges alkalmakra tartogatott indiai étel. A kachori, a matar kachori egy édes, fűszeres rántott snack, amely Indiából származik, úgy tartják, hogy a hindi övezetéből. Ezek a kerek, lapított golyók általában finom lisztből készülnek, és egyedi fűszerezéssel, töltelékkel teszik ízletessé. Matar kachori – Zöldborsóval töltött sült gombóc Kachorit különleges alkalmakkor, esküvőkön, születésnapokon, ünnepeken szolgálnak fel. A zöldborsó kachori ízét kellemesen kihangsúlyozza a friss menta chatni. Hozzávalók 250 g finom liszt 1 kávéskanál só 1/8 kávéskanál cukor 5 evőkanál ghí vagy olvasztott vaj 7-9 evőkanál jéghideg víz 400 ml főtt zöldborsó 2-3 erős zöldpaprika, kimagozva és összedarálva 1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér 1/4 kávéskanál hing 1 kávéskanál garam masala 1/2 evőkanál citromlé 1/8 kávéskanál szódabikarbóna 1 kávéskanál cukor ghí a sütéshez A matar kachori elkészítése A lisztbe belekeverjük a sót és a cukrot. Belemorzsolunk 4 evőkanál ghít vagy olvasztott vajat. Lassanként hozzáadjuk a vizet, és gyorsan könnyen gyúrható lágy tésztát készítünk belőle. Folpackba csomagolva félretesszük egy hűvös sarokba, amíg a tölteléket készítjük. A töltelékhez a főtt zöldborsót kézzel jól szétnyomkodjuk. 1 evőkanál ghít felmelegítünk, és kb. 1/2 percig pirítjuk benne a zöldpaprikát és a gyömbért. Ekkor beleszórjuk a hinget, majd 5 másodperc múlva belekeverjük a zöldborsót, a garam masalát, a citromlevet, a szódabikarbónát és a cukrot. Még egy percig melegítjük, majd kihűtjük és 18 gombócot formálunk belőle. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, és szintén 18 gombócra osztjuk. A gombócokat a két tenyerünk között finoman kilapítjuk, majd ujjainkkal óvatosan vékonyabbra húzzuk. Vigyázzunk, hogy egyenletes vastagságú legyen, különben sütés közben könnyen kiszakadhat a vékonyabb fal. A közepükbe helyezünk 1-1 töltelék-gombócot, majd bezárjuk a tésztát. Ujjunkkal jól csippentsük össze, hogy nehogy a ghí a sütés folyamán befolyjon a kachoriba, és ezzel élvezhetetlenül nehézzé tegye azt. A zsiradékot 150 C-ra hevítjük, majd óvatosan belecsúsztatunk néhány kachorit, az összezárt oldalukkal lefelé. 24-27 percig lassú tűznél sütjük őket. Ekkorra üregesnek hangzanak, és sápadt aranyszínűre váltanak. Elkészítési idő: 2 1/2 óra. Forrás: Tradícionális India A szerző Angyal Renáta See author's posts