Barion Pixel

A málnás puding, vagy málnás sodó egy egyszerűen elkészíthető finomság. A tetejére karamellt is rakhatunk.

A málna szezonja júniustól októberig tart. A legjobb ezt az édességet friss málnából készíteni, de végszükség esetén házi málna lekvárral is helyettesíthető a friss változat.

málna

A málna ősidőktól fogva az emberek természetes eledele. Az ősi ember először a természetben előforduló, vad változatokat fogyasztotta, majd megtanulta a saját kertjében történő termesztés csínját-bínját.

Mik a málna kedvező élettani hatásai?

A friss málna értékes C-vitamin forrás. Antioxidáns tartalma révén csökkentheti a rákbetegségek kialakulásának kockázatát. A málna tartalmaz E-vitamint, folsavat és rostokat is.

A természetgyógyászatban a málnalevet széles körben alkalmazzák az emésztőrendszer tisztítására és méregtelenítésére, gyermekkori megbetegedések és hólyaghurut enyhítésére, valamint lázcsillapításra. ÚGy vélik, hogy a málna hatásos hasmenés, gyomorrontás és reuma ellen is.

 

Málnás puding, avagy málnás sodó karamell réteggel a tetején

Külön élvezet, amikor a desszerteskanállal áttörjük a keményre karamellizálódott cukorréteget és előbukkan alóla a krémes tejsodó. Ez a rafinált gyümölcsös változat még izgalmasabb és ínycsiklandóbb, hiszen a tejsodót tört málnával gazdagítjuk.

 

Hozzávalók 4 személyre málnás pudinghoz

  • 12 dkg friss málna
  • 3 dl tejsodó (vagy porból készített vaníliakrém)
  • 7,5 dkg finomszemcsés kristálycukor

 

Málnás puding elkészítése

  1. A màlnát tegyük egy nagy tálba és villával törjük össze. Öntsük hozzá a tejsodót majd óvatosan keverjük össze.
  2. Osszuk szét 4 db 1-2 dl-es tűzálló tálkába. Fedjük le őket frissentartó fóliával és két-három órára tegyük be a hűtőszekrénybe.
  3. A grillsütőt melegítsük elő magas fokozaton. Vegyük le a fóliát a tálkákról és tegyük őket egy tepsire. Hintsük meg a málnás sodót cukorral és tegyük be a grillsütőben 3-4 percre, vagy amíg a rászórt cukor nem karamellizálódik.
  4. A sütőből kivéve hagyjuk néhány percig állni, hogy a karamell réteg megkeményedjen. Ekkor tálaljuk!

málna puding

TIPP 1: Ma már létezik kisméretű (kézi) konyhai hőlégfúvó, amellyel a cukrot az ilyen és ehhez hasonló desszertek tetején gyorsan karamellizálni lehet. Ilyen direkt lánggal is lehet könnyedén karamellizálni.

TIPP 2: Üveg felfelé bővülő formába töltve ki is boríthatjuk a tányérra és úgy karamellizálhatjuk meg rajta a cukrot!

 

Jó étvágyat kívánunk!

A szerző