A kofta igen népszerű étel Indiában.

Ennek a zöldségből készült sült golyónak, a kofta-nak több száz változata ismert, melyet általában fűszeres paradicsomszószban tálalnak.

Készülhet karfiolból, cukkiniből, karalábéból, vegyes zöldségekből vagy akár házisajtból is.

A kofta golyót csicseriborsóliszttel sűrítjük, és különböző fűszerekkel teszik ízletessé.

 

Kofta

Hozzávalók

A koftához:

  • 70 dkg megtisztított cukkini
  • 2 kávéskanál só
  • 10 dkg csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt
  • 2 evőkanál reszelt friss gyömbér
  • ½ kávéskanál asafoetida (hing)
  • ¼ kávéskanál chilipor (elhagyható)
  • olaj a sütéshez

A szószhoz:

  • 2 evőkanál olaj
  • 2 kávéskanál római kömény
  • 2 kávéskanál őrölt koriander
  • 2 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 kg paradicsom
  • 2 dl tejszín
  • 2 kávéskanál só
  • 1 evőkanál cukor

 

A kofta elkészítése

Első lépésként a paradicsomszószt készítjük el.

1 kg paradicsomból pürét készítünk. Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha fogunk egy reszelőt, s a legnagyobb lyukas részén (ahol almát is reszelünk) lereszeljük a paradicsomokat.

Első hallásra ez talán furcsa lehet, de ez nagyon jó módszer a paradicsom pürésítésére.

Egyik kezünkben fogjuk a reszelőt, a másikban az egész paradicsomot, és elkezdjük reszelni.

A végeredmény az, hogy néhány másodperc múlva a püré a tálban lesz, a paradicsom héja pedig egészben a kezünkben marad, ezt kidobjuk.

Ha előkészítettük a paradicsomot, előveszünk egy lábost, és fűszeralapot (csonsz, chaunce) készítünk.

Felmelegítünk 2 evőkanál olajat és hozzáadjuk az egész római köményt.

Két percig közepes lángon, kevergetve pirítjuk, s ha már barna és az illatát is érezzük, beletesszük a porfűszereket: az őrölt római köményt és az őrölt koriandert.

Ezeket is pirítjuk néhány másodpercig, majd beleöntjük a paradicsomot.

Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és a paradicsomot besűrítjük. Közben elkészítjük a kofta golyókat.

Először megtisztítjuk a cukkinit. Ha még friss, gyenge, akkor nem szükséges meghámozni, elég csak alaposan megmosni.

Ha megvan, lereszeljük és egy kávéskanál sóval besózzuk. Várunk 10 percet, és ha kinyomkodjuk a levet, amit a zöldség eresztett.

Hozzáadjuk a csicseriborsólisztet, a gyömbért, az asafoetidát, és ha bírjuk az erős ízeket, akkor a csilit, majd a maradék egy kávéskanál sót. A masszát alaposan elkeverjük.

Egy edényben olajat forrósítunk, s a cukkinis keverékből kicsi – úgy dióméretű – golyókat formázunk, majd a forró olajba tesszük őket.

Úgy válasszuk meg a hőfokot, hogy legyen idejük átsülni a golyóknak. Amikor aranybarnák, kiszedjük őket a zsiradékból.

Ha a paradicsom már sűrű sózzuk, cukrozzuk, és hozzáöntjük a tejszínt. Ismét felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Beletesszük a koftát és tálaljuk.

 

A szerző