A kofta igen népszerű étel Indiában.
Ennek a zöldségből készült sült golyónak, a kofta-nak több száz változata ismert, melyet általában fűszeres paradicsomszószban tálalnak.
Készülhet karfiolból, cukkiniből, karalábéból, vegyes zöldségekből vagy akár házisajtból is.
A kofta golyót csicseriborsóliszttel sűrítjük, és különböző fűszerekkel teszik ízletessé.
Kofta
Hozzávalók
A koftához:
- 70 dkg megtisztított cukkini
- 2 kávéskanál só
- 10 dkg csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt
- 2 evőkanál reszelt friss gyömbér
- ½ kávéskanál asafoetida (hing)
- ¼ kávéskanál chilipor (elhagyható)
- olaj a sütéshez
A szószhoz:
- 2 evőkanál olaj
- 2 kávéskanál római kömény
- 2 kávéskanál őrölt koriander
- 2 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 kg paradicsom
- 2 dl tejszín
- 2 kávéskanál só
- 1 evőkanál cukor
A kofta elkészítése
Első lépésként a paradicsomszószt készítjük el.
1 kg paradicsomból pürét készítünk. Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha fogunk egy reszelőt, s a legnagyobb lyukas részén (ahol almát is reszelünk) lereszeljük a paradicsomokat.
Első hallásra ez talán furcsa lehet, de ez nagyon jó módszer a paradicsom pürésítésére.
Egyik kezünkben fogjuk a reszelőt, a másikban az egész paradicsomot, és elkezdjük reszelni.
A végeredmény az, hogy néhány másodperc múlva a püré a tálban lesz, a paradicsom héja pedig egészben a kezünkben marad, ezt kidobjuk.
Ha előkészítettük a paradicsomot, előveszünk egy lábost, és fűszeralapot (csonsz, chaunce) készítünk.
Felmelegítünk 2 evőkanál olajat és hozzáadjuk az egész római köményt.
Két percig közepes lángon, kevergetve pirítjuk, s ha már barna és az illatát is érezzük, beletesszük a porfűszereket: az őrölt római köményt és az őrölt koriandert.
Ezeket is pirítjuk néhány másodpercig, majd beleöntjük a paradicsomot.
Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és a paradicsomot besűrítjük. Közben elkészítjük a kofta golyókat.
Először megtisztítjuk a cukkinit. Ha még friss, gyenge, akkor nem szükséges meghámozni, elég csak alaposan megmosni.
Ha megvan, lereszeljük és egy kávéskanál sóval besózzuk. Várunk 10 percet, és ha kinyomkodjuk a levet, amit a zöldség eresztett.
Hozzáadjuk a csicseriborsólisztet, a gyömbért, az asafoetidát, és ha bírjuk az erős ízeket, akkor a csilit, majd a maradék egy kávéskanál sót. A masszát alaposan elkeverjük.
Egy edényben olajat forrósítunk, s a cukkinis keverékből kicsi – úgy dióméretű – golyókat formázunk, majd a forró olajba tesszük őket.
Úgy válasszuk meg a hőfokot, hogy legyen idejük átsülni a golyóknak. Amikor aranybarnák, kiszedjük őket a zsiradékból.
Ha a paradicsom már sűrű sózzuk, cukrozzuk, és hozzáöntjük a tejszínt. Ismét felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Beletesszük a koftát és tálaljuk.