Barion Pixel

Asafoetida, vagy más szavakkal, az egészséges hagymapótló.

 

Az asafoetida ( más néven hing vagy ördöggyökér) egy fűszer, amelyet gyakran használnak az indiai és a közel-keleti konyhában.

Nyers állapotában nagyon erősen kénes szaga van, ezért is kapta az ördöggyökér elnevezést is. Azonban a főzés során az ételbe keverve ettől a kellemetlen szagtól megszabadul, és kellemes, hagymás-fokhagymás íz fogad minket.

A vaisnavák mivel nem használnak hagymát és fokhagymát (nem tartozik a jóság minőségébe így nem ajánlható fel) ezt az erősen aromás fűszert használják hagyma helyett is.

 

Használata

A hagymához hasonlóan erősen karakteres szagú, de a főzés során kellemesebb ízt ad az ételeknek.

Az indiai konyhában alapfűszer, nagyon hasonlít a hagymára, de pozitív tulajdonsága, hogy az étkezés után nem hagy kellemetlen szagot.

Gyakran használják a hüvelyesek és zöldségek főzésekor, valamint a curry és a dahl készítésénél.

Az asafoetida az ayurvédikus orvoslásban is használatos.

A gyanta a Ferula asafoetida nevű növény gyökértörzséből nyerhető ki.

A asafoetida, más néven hing az óriás ánizskapor gyantás, beszáradt tejnedve.

A növény elsősorban Közép-Ázsia és Kelet-Ázsia területein honos.

A növény gyökértörzsét megszúrják vagy bemetszik, majd a kibocsátott gyantát szárítják és darabokra törik.

Ezután a darabokat porrá őrlik, és fűszerként vagy gyógynövényként használják.

A boltokban kapható változatokat a csomósodás elkerülése érdekében általában minimális mennyiségű rizsliszttel vegyítik.

 

Az asafoetida hatása

Az ayurvédikus orvoslásban az asafoetidát hagyományosan számos pozitív hatással társítják.

Néhány példa a lehetséges ayurvédikus hatásokra:

Emésztés segítése: Az asafoetida híres az emésztést elősegítő tulajdonságairól. Az ayurvédikus gyakorlatban enyhe puffasztó hatása miatt használják, ami segíthet a gázok és puffadás enyhítésében.

Légúti problémák: Az asafoetida ismert lehet légúti problémák, például asztma és köhögés enyhítésére. A hagyományos ayurvédikus orvoslásban gyakran alkalmazzák ezen problémák kezelésére.

Parazitaellenes tulajdonságok: Az asafoetidát a paraziták ellen is alkalmazzák, mivel hatékony lehet a bélférgek és más élősködők ellen.

Gyulladáscsökkentés: Az ayurvédikus gyakorlatban az asafoetidának gyulladáscsökkentő tulajdonságokat is tulajdonítanak, és a reumatikus panaszok enyhítésére is használhatják.

Idegi egyensúly: Az asafoetida nyugtató hatású lehet az idegrendszerre, és segíthet az idegi egyensúly helyreállításában.

 

A szerző