Barion Pixel

Kérsz egy szuper házi forró csoki különlegességet, ami extrább mint cukrászdában, kávézóban?

A házi forró csoki alapvető hozzávalója a jó minőségű kakaó. A kakaónak számos gyógyhatása van, ismerj meg néhányat!

kakaó gyógyhatása

Kakaó gyógyhatása

Mi a kakaó gyógyhatása?

A latin neve alapján (Theobroma cacao, azaz, kakaó, az istenek eledele) is láthatjuk, hogy nem közönséges növényről van szó.

Élénkítő, frissítő hatása mellett gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik a kakaófa termése.

A termésben található fehér magvakat dolgozzák fel különféle eljárással, valamint a magok közötti hártyás részből nyerik ki a növény ún. zsíros olaját, a kakaóvajat.

A benne található polifenolok a káros koleszterinek oxidációjának csökkenését okozzák.

A flavonoidok miatt a kakaó az érrendszerre is hatással van. A flavonoidok ugyanis a vérrögképződés gátlásával ún. “aszpirin hatást” fejtenek ki.

Erősíti az immunrendszert. Erősítő, roboráló hatású a betegség utáni lábadozásban, valamint hasmenés esetén összehúzó anyag.

A megfelelő kakaó kiválasztása

A kakaónak is akkor a legnagyobb a gyógyhatása, ha minél kevesebb mechanikus és kémiai reakcióval állítják elő – a zsírtalanított, különféle eljárásokkal kezelt változatok kevésbé értékesek. Másrészt az sem mindegy, hogy a kakaót mely országból, vagy mely régióból szerezzük be, harmadrészt pedig annál értékesebb egy-egy kakaó tartalmú készítmény, minél kevesebb cukorral, és minél több kakaóval állították elő.

A kakaó gyógyhatása röviden

Érdekesség, hogy a kakaót régen keserűen fogyasztották, mint a kávét (olyan hatást is tulajdonítottak neki, mint mi manapság a kávénak), hiszen e növény alap íze keserű (ennek köszönhető például összehúzó, hasmenés ellenes hatása).

Manapság egyébként is nagy problémák forrása, hogy túl sok édes ízt fogyasztunk és túl kevés keserű ízt. Fogyasszunk tehát minél több kakaót minél kevesebb cukorral.

Elősegíti az emésztést. Szív- és idegserkentő.

Teobromin- és koffeintartalma révén enyhítheti az asztmás tüneteket, mivel ezek a hatóanyagok tisztítják hörgőutakat. A kakaó fogyasztása segíthet megfázás, influenza és mellkasi vértolulás esetén is. A kakaóvaj bőrlágyító, hidratáló hatása révén a ráncok kiváló ellenszere.

kakaó, forró csoki, házi forró csoki

Házi forró csoki recept

A forró csokoládé jólesik a nap bármely órájában. Fogyaszthatjuk reggelire meleg croissant-nal, fagyos téli délutánokon uzsonnára, vagy lefekvés előtt, hogy megkönnyítse az elalvást. A kardamom különleges egzotikus ízzel és illattal gazdagítja ezt a meleg italt.

Hozzávalók 4 személyre

  • 9 dl tej
  • 2 kardamom termés szétdörzsölve
  • 20 dkg étcsokoládé, darabokra törve
  • tejszínhab a díszítéshez

kardamom, kardamom fűszer

A házi forró csoki elkészítési módja

1       A tejet a kardamom termésekkel forraljuk fel, adjuk hozzá a csokoládét és habverővel addig verjük, amíg felolvad.

2       Szűrőkanállal vegyük ki a kardamom terméseket az italból és dobjuk ki. Töltsük ki a csokoládét csészékbe, bögrékbe, vagy poharakba és tejszínhabbal szervírozzuk.

 

 

KATTINTS IDE, HOGY MEGISMERT A KARDAMOM JÓTÉKONY HATÁSAIT!

A szerző