Az ősz egyik legnagyobb kincsei közé tartozik az egyszerűen elkészíthető rumos dió lekvár.
Ebben a receptben megismerhetitek egy extra változatát, melyet kipróbálva biztosan helye lesz akár az ünnepi asztalon is.
Kézműves gourmet rumos dió lekvár birsalmával és naspolyával
Hozzávalók:
- 3/4 kg barna cukor
- 20 db birsalma
- fél kg naspolyavelő
- 3/4 kg dióbél
- 1,5 dl minőségi rum
- víz
Elkészítés módja:
Apró kockákra vágott birsalmát és darált dióbelet egy éjszakára a rummal és annyi vízzel, ami éppen hogy csak ellepi, állni kell hagyni. Másnapra a gyümölcs és mag magába szívja a rum ízvilágát.
A gyümölcsöt aztán feltesszük főni, és gyakori kevergetésnél puhára pároljuk fedő alatt. Amint annyira megpuhul a birsalma, hogy a fakanállal szét lehet nyomni az edény falán, botmixerrel egységesre turmixoljuk még forrón. Az edény visszakerül a tűzre.
Egy másik fazékban / üstben / edényben külön főzzük a naspolyát, amíg teljesen szétesik és el tudjuk különíteni a magházat és a gyümölcshéjat. Átpasszírozzuk. A naspolya húst a rumos-diós-birsalmás keverékhez adjuk, és tovább főzzük, amíg eléggé be nem sűrűsödik és veszít a víztartalmából. Hogy a párával az alkohol is elillanjon, fedő nélkül folytatjuk a főzést.
A cukrot hozzáadjuk. Amint eléri a megfelelően sűrű, lekváros állagot, levesszük a tűzről és melegen üvegekbe adagoljuk.
A dió már nagyon régóta jelen van a magyar konyhában. Rágcsálni, nassolni valóként, alap-süteményeinkben, de leginkább az ünnepnapokon.
Ezzel az extra gourmet dió lekvár recepttel mindenképpen te leszel az ünnepek, vendégségek sztárja, semmihez nem fogható ízvilágot biztosítva a kóstolóknak.
Jó étvágyat kívánunk!