A Castagnaccio ( gesztenyeliszt torta) egy régi, toszkán egészséges és tápláló összetevőkből álló desszert.
Valójában cukor, glutén és laktózmentes, így bátran kínálhatjuk érzékeny ismerőseink számára is. Mint oly sok olasz recept esetében, ebben az esetben is igaz, hogy az ahány ház annyi szokás elv alapján készül.
Hol szerezhető be a gesztenyeliszt?
A gesztenyelsizt speciális boltokban szerezhető be, de olyan módon is „készülhet”, hogy pl. a sült nemes gesztenyénk kiszárad csont keményre. Ilyenkor kávédarálón mi is elő tudjuk állítani a gesztenyelisztet.
Gesztenyeliszt torta
Hozzávalók:
KATTINTS IDE A ROZMARING POZITÍV HATÁSAINAK MEGISMERÉSÉHEZ!
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
- A mazsolát beáztatjuk meleg vízbe egy kis időre. A gesztenyelisztet egy nagy tálba tesszük, fokozatosan hozzáadunk 3 csésze vizet és 3 evőkanál olajat. Addig keverjük, amíg puha, viszonylag könnyű állagú tésztát nem kapunk. A mazsolát lecsepegtetjük és a fenyőmaggal valamint egy csipet sóval együtt a tésztához adjuk.
- Kiolajozunk egy kb. 25 cm átmérőjű sütőformát, beleöntjük a tésztát és a tetejére szórunk egy marék fenyőmagot, majd a mazsolát, az aprított rozmaringot, végül pedig megspricceljük egy kicsit olívaolajjal.
- 180 °C-on kb 35 percig, vagy addig sütjük,amíg a teteje világosbarna nem lesz.
- Kivesszük a sütőből és langyosan tálaljuk.
Ha a családunknak nincs laktóz, esetleg glutén érzékeny tagja, akkor is érdemes kipróbálnunk, hiszen ennek az édességnek a nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik.
Gyors vendégfogadó, egészséges kínálni való sütemény.