A burgonya gombóc elkészítésének számtalan módja ismert a világ több országában is, ma egy indiai változatot mutatunk meg.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a burgonya gombóc – legyen szó sült, vagy főtt formáról – elkészítése nagyon sokszor a család, vagy saját szájíz szerint történik.
Ezzel nincs is semmi baj, de érdemes tisztában lenni az alapokkal, hogy melyik fűszer, ízvilág, milyen irányba billenti el a végeredményt
Zöldborsóval töltött burgonya tikka (sült burgonya gombóc)
Hozzávalók
Talán a garam masala az egyetlen hozzávaló fűszerkeverék, amit egy átlag háztartás ritkábban használ, ennek a beszerzéséről érdemes időben gondoskodni, hogy amikor sütni szeretnénk, már rendelkezésünkre álljon.
- 60 dkg burgonya,
- 1 kk só,
- 1/4 kk frissen őrölt fekete bors,
- 2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 1,6 dl puhára párolt zöldborsó,
- 1/2 kk garam masala fűszerkeverék
A sült burgonya gombóc elkészítése
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és összetörjük. Hozzádolgozzuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk.
A puhára párolt zöldborsót garam masalával és sóval ízesítjük, villával összetörjük, s ugyancsak 10 részre osztjuk.
A burgonyalabdák közepébe becsomagoljuk a zöldborsó adagokat, ismét golyóvá gömbölyítjük, majd enyhén meglapítjuk őket.
Kissé kiolajozott palacsintasütőben a lehető legkisebb lángon mindkét oldalukat 15-20 percig sütjük, hogy vörösesbarna héjuk képződjön. Forrón tálaljuk.
A puhára párolt zöldborsót garam masalával és sóval ízesítjük, villával összetörjük, s ugyancsak 10 részre osztjuk.
A burgonyalabdák közepébe becsomagoljuk a zöldborsó adagokat, ismét golyóvá gömbölyítjük, majd enyhén meglapítjuk őket.
Kissé kiolajozott palacsintasütőben a lehető legkisebb lángon mindkét oldalukat 15-20 percig sütjük, hogy vörösesbarna héjuk képződjön. Forrón tálaljuk.
A sült burgonya gombócot ehetjük ebédre, vacsorára, uzsonnára. Főételként, vendégváró „falatkának” elkészítve is laktató és egyedi finomság készíthető belőle.
A fűszerek mennyiségét saját szájízünk szerint persze módosíthatjuk, viszont a garam masala nem hagyható el belőle, ha hagyományos, indiai ízhatást, hangulatot szeretnénk elérni vele, esetleg további indiai fűszerezésű ételekkel együtt kínáljuk.
Sajnos a burgonya tikka, a sült burgonya gombóc nem az az étel, amit előre el lehet készíteni, majd más napon kínálni a vendégek számára.
Amivel esetleg előre készülhetünk a hozzávalók, az elkészítéséhez, és a szükséges edények összekészítése.
Mindig frissen kínáljuk, hiszen íze, állaga, látványa akkor a legmegfelelőbb!
Sok sikert az elkészítéséhez, jó étvágyat kívánunk az elfogyasztásához!
Forrás: Tradícionális India