Barion Pixel

Szentiván előtt, tehát körülbelül június közepén gyűjthető a zöld dió (ennek még nem csontos héja). Ebből készül a kitűnő dió esszencia. Nézzük meg, hogy mi mindenre használható, és hogy milyen elkészítési módok vannak.

A zöld dió esszencia tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Ezen kívül kiváló szer sűrűvérűség ellen.

 

A zölddió esszencia készítése a különféle szakirodalmi adatok alapján különféle módokon készülhet:

Dióesszencia alkoholos kivonatban (Maria Treben nyomán):

Körülbelül 20 db, négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy szélesszájú üveget, leöntjük 1 liter gabonapálinkával, úgy hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig a napon, vagy más meleg helyen tartjuk. Utána leszűrjük és palackokba töltjük. Szükség szerint egy-egy tele kávéskanállal fogyasztunk belőle.

Zöld dió esszencia, tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást.

Zöld dió esszencia, tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást.

Ízletes diólikőr (Maria Treben):

Az előző recept szerinti zöld diót 2-3 szegfűszeggel, 1 fahéjjal, egy kis darab vaníliával és egy fél narancs héjával ízesítjük. 1/4 liter vízben megfőzünk 500 gramm cukrot (kókuszvirágcukor is lehet, annak a glikémiás indexe sokkal alacsonyabb) és lehűtve hozzáöntjük a leszűrt dióesszenciához.

Gyomorjavító diólikőr (Varró nyomán):

1/2 liter tiszta pálinkához tegyünk 5 g elvagdalt mandulát és 100 g dióburkot; ezt többszöri felkeverés mellett hagyjuk szoba hőmérsékleten állni 8 napig. Az átszűrt pálinkából 1 pálinkáspohárnyit igyunk meg reggel éhgyomorra.

Gyógyító diólikőr (Varró):

250 g apróra összevagdalt zöld diót, 1-1 g fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, kardamomot, 2 g szerecsendiót, 5 g medvekaprot 1/2 liter 80 %-os szesszel 14 napig áztatunk. A leszűrés után 300 g cukorport (kókuszvirágcukor is lehet, annak a glikémiás indexe sokkal alacsonyabb) keverünk a szüredékhez, és a mikor az feloldódott, készen van a likőr, mely hasmenéskor jó szolgálatot tesz.

Források:

  • Maria Treben: Egészség Isten patikájából; Hungalibri Kiadó, 1990, ISBN 963 9021 09 1
  • Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai, Pannon Könyvkiadó, Budapest, 1991

 

A szerző