Barion Pixel

Az emésztési problémák a mai rohanó világban nagyon gyakoriak.

Gyorsételek, futtában bekapott reggelik-ebédek, esetleg kimaradó étkezések mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szervezetünk jelezzen. A puffadás, a székrekedés vagy éppen a hasmenés figyelmeztető jelek, melyek arra próbálnak rávilágítani, hogy az emésztéseddel probléma van.

Nem csak a felnőtteket érinti ez a probléma. Tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy nagyon sok gyerek is szenved az előbb említett tünetek miatt.

Mi okozhat emésztési problémát?

Az egyik leggyakoribb ok a megfelelő mennyiségű folyadék hiánya. Sokan figyelmen kívül hagyják, pedig a megfelelő bélműködéshez elengedhetetlen.

A másik nagyon fontos probléma a megfelelő mennyiségű és minőségű rost fogyasztásának hiánya. Ez szorosan összefüggésben van az előző problémával is. Ha korábban nem fogyasztottál sok rostot, de most úgy gondolod, hogy változtatnál és mostantól például csak rozskenyeret eszel, akkor még inkább oda kell figyelned a folyadékfogyasztásra.

Sokan nem tudják, hogy a megnövekett rostbevitellel együtt emelni kell a folyadékfogyasztást is.
Előfordulhat, hogy pont az ellenkező hatást éred el, ha emeled a rostfogyasztást és mellé nem emeled a folyadék mennyiségét. A rost ugyanis vizet vesz fel, így megfelelő mennyiségű folyadék hiányában akár székrekedés is kialakulhat.

Ide tartozik még a mozgás hiánya is, mint problémaforrás. Sokszor elegendő lehet napi fél óra séta is ahhoz, javuljon az emésztésed.

Mit tehetsz még a jól működő emésztésért?

Lenmagolaj

Lenmagolaj fogyasztása ajánlott.

 

Iktasd be a mindennapjaidba a hidegen sajtolt lenmagolajat. Felnőtteknek naponta 1 evőkanál, gyerekeknek naponta 1 teáskanál az ajánlott fogyasztási mennyiség.

 

 

 

 

 

Lenmagolaj fogyasztása: kétféle módon fogyaszthatod a hidegen sajtolt lenmagolajat:

  1. Kúraszerűen, önmagában fogyasztva: naponta fogyaszd el az ajánlott mennyiséget reggel, éhgyomorra. Az olaj elfogyasztása után várj 15-20 percet és csak ezután reggelizz. Egy kúra tartson minimum 3 hónapig.
  2. Ételeidhez adagolva: ha nem tudod az olajat önmagában elfogyasztani, akkor se kell lemondanod róla. Próbáld ki, hogy a reggelidbe teszed. Hozzáadhatod zabkásához, joghurthoz, turmixhoz vagy akár szendvicskrémhez is. Arra azonban felhívnám a figyelmedet, hogy ne melegítsd már az ételt az olajjal együtt.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lenmagolajat választasz! De mégis milyen legyen?

Én azt javaslom, hogy kizárólag hidegen sajtolt lenmagolajat válassz!
A hidegen sajtolás lényege, hogy a készítés során nem használunk magas hőmérsékletet, azaz nem pirítjuk meg a magokat sajtolás előtt.
Ez azért fontos, mert a magas hőmérséklet károsíthatja az olajos magok értékes összetevőit, így veszíthetnek jótékony hatásukból.

Milyen egyéb esetekben próbálhatod ki a hidegen sajtolt lenmagolajat?

Természetgyógyászok ajánlása alapján a következő esetekben érdemes még kipróbálnod a lenmagolaj kúraszerű fogyasztását:

  • vérnyomásproblémák esetén
  • koleszterinproblémák esetén
  • gyakori, visszatérő megbetegedések esetén immunerősítésre
  • gyulladásos megbetegedések esetén (ide tartoznak az ízületi gyulladások is)

Fontos, hogy mindig konzultálj a kezelőorvosoddal, ha rendszeres orvosi kezelés alatt állsz.

A szerző