Barion Pixel

Most néhány százszorszép recept ötletet hozunk Nektek a százszorszép gyógyhatásaival együtt.

Százszorszép. Ezzel a növénnyel sem találkoztam még a konyhában, de ez nem marad így sokáig. A svájci füves dombok nagy részét beteríti ez a virág, így nem volt kétséges, hogy ezt is gyűjtök.

A százszorszép virága márciustól októberig gyűjthető.

A százszorszép gyógyhatása

A leveleinek magas az A-vitamin, C-vitamin tartalma, használják a test megtisztítására és kimerültségre. Teaként tökéletes a bronchitis, és a gyomorgyulladás ellen.

Szalai Miklós, a halimbai füvesember szerint a virágzat jó hatású légcsőhurut, tüdőbetegség, májbetegségek, láz, vizenyő, vérzések és sebek kezelésére.

Varró Aladár Béla szerint a virágzata elsősorban a véredényrendszerre használható. Belső vérzést szüntető hatása van. A népi gyógyászatban Varró szerint elterjedt ugyan, de egyre kevesebbet alkalmazzák mint oldót, hashajtót, fájdalom- és görcscsillapítót. Forrázatot és tinktúrát készítenek belőle.

Százszorszép recept ötletek

Friss leveleit fel lehet használni salátának vagy főzelékhez is hozzáadhatjuk. Bimbóit sós vízbe áztatva, majd tárkony ecettel felöntve kapribogyó
pótlására is felhasználhatjuk.

Én csak szárítva tettem még el eddig, de ezt a tárkony ecetes verziót biztos kipróbálom.

Halakhoz jól el tudom képzelni. Például előételnek: nyers pisztráng filé, articsóka pürével, százszorszép tea habbal és tárkonyecettel savanyított százszorszéppel.

 


Dualszky-Kovács Péter séfDualszky-Kovács Péter tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában kezdte.
2011-ben fejezte be szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben, azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában.

Jelenleg Svájcban séf.
Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnia a konyhaművészetnek.
Teljesen a főzés szerelmese.

A 2018-as Bocuse d’or szakácsverseny elődöntőse.
Az elmúlt időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kifejezetten egészséges ételekre, alapanyagokra.
Világa a fine dining, így alapból különleges ételeket készít, amikbe belevarázsol fermentált dolgokat, kombucha teát vagy éppen az általa szedett gyógynövényeket is.
Így próbálja meg az embereket rávezetni és edukálni az egészséges ételek fontosságára.


 

A szerző