Barion Pixel

Farkasné Kéri Mann Rózsa gyógyfüves asszony, masszőr, ősi tudás hordozója.

A Tata melletti Bajon található Farkasné Kéri Mann Rózsa gyógyfüves, gyógymasszőr gyógyfüves kertje. Érdemes még életében felkeresni, hogy a tudását átadhassa.

Rózsika Gyógyfüves Kertje, Farkasné Kéri Mann Róza

Naturportal: Mióta foglalkozik gyógynövényekkel?

Rózsika:

10 évig voltam boldog óvónéni, 1986-ig. Betegségem miatt kellett abba hagynom a hivatásom, de kaptam segítséget: az Idősek Napközis klubját vezethettem. Közben tanfolyamokra jártam, hogy jobban gyógyulhassak. Az idősek Klubjával sokat jártunk kirándulni és az idősek is tudták, hogy gyógynövényekről tanulok.

Az itteni idősek sokat meséltek, hogy a szüleik milyen gyógynövényekkel gyógyították őket és a családjukat. Kirándulásaink alkalmával szívesen keresgéltek nekem, majd együtt szedtük, szárítottuk a gyógynövényeket, ittuk a belőlük készült teákat. Kaptam gyógyfüves lábáztatást, borogatásokat, nagyon szép időszak volt. Sokat tanulhattam tőlük, körülbelül száz éves tapasztalatokat adtak át nekem.

Rózsika Gyógyfüves Kertje, Farkasné Kéri Mann Róza

Naturportal: Hogyan vezetett az óvónői pálya végül a gyógynövényekhez? Mennyire maradt meg ez a „szerelem” a gyerekekkel való törődés, az ifjú generációk tanítása? 

Rózsika:

Óvó nénik, tanító nénik is jönnek látogatni a kertet gyerekekkel. Büszkeséggel tölt el, hogy a Baji Általános Iskolából Kati néni csapata háromszor nyert első helyezést az országos Fürkész versenyen. Boldog vagyok, hogy ketten is, a gyógyfüves kertről, a kert gyógynövényeiből írták meg diploma munkájukat.

Rózsika Gyógyfüves Kertje, Farkasné Kéri Mann Róza

Naturportal: Kiknél tanulhatott és milyen területeken? Mit köszönhetett a tanítóinak?

Rózsika:

Tuba Rózsa tanárnőtől reflexológiát, teljes anatómiát, gyógynövényes ismereteket, gyógyolajokat, és a gyógyteák ismeretét tanultam, betegségek szerint. Elsőként ismerkedtem a test, lélek, szellem egységes gyógyításával. Életem példaképe lett a tanárnő. További fejlődésemhez sok könyvet ajánlott, így például dr. Oláh Andor, vagy Biegelbauer Pál könyveit.

Otthon is nagy segítséget kaptam. Apósom Dr. Farkas László szülész-, nőgyógyász főorvos érdeklődött a régi és új szemléletű gyógyítások, és a gyógynövények iránt- Sok régi, szép könyve, jegyzete volt, amiket rám hagyományozott.

Meir Schneider: Gyógyulj, ​hogy gyógyíthass című könyve sok jó tanácsot adott a gyógyulásomhoz. A masszázsról olyan csodálatos módon írt, hogy magamon is kipróbáltam és gyógyultam.

Szerettem volna másoknak is tovább adni ezen ismereteimet és a Klubban masszázzsal is próbáltam kényeztetni idős gyerekeimet.

Közben beiratkoztam masszázs tanfolyamra, orvosi masszázst tanultam, kórházi orvosok tanítottak, a gyakorlatot tanító tanárnő sokat követelt, de nagyon megszerettük Őt. A gyakorlati oktatás a Thermál Hotel Hélia Gyógyközpontban volt, ahol csodás pakolásokat és vízterápiát is tanultunk.

Majd, új rendeletek jelentek meg, újra kezdődött a tanulásom, amit a Széchenyi Fürdőben folytattam, ez magasabb képzettséget biztosított. Itt találkoztam újra tananyagként, a gyógynövényes ismeretek tanárával dr. Oláh Andorral, csodás élmény volt, a teljes test, lélek, szellemiség jelen volt tanításai során. Itt az iszappakolásokkal ismerkedhettem meg és gyakorolhattam a vízterápiát.

1992-től kezdtem foglalkozni az energiákkal, itt ismerkedtem meg a tatai Szilágyi Imre klinikai pszichológussal és az Ő tanításai által lettem reikis gyógyító, majd tanár.

Később Eckhart Strom indított esszénus mesterképzést: segíteni, gyógyítani, tanítani címmel, melyet 1998-2000-ig végeztem el.

1995-ben a Vakok Intézetének meghívására érkezett hazánkba Meir Schneider, aki mozgás és látás sérült gyerekek és felnőttek gyógyítására tanított. Hitt a gyógynövényekben, pakolásokban, hideg/meleg vizes dörzsölésekben, masszázsban.

Már saját kezeléseimben is alkalmaztam a növények gyógyhatását. Pécelen laktam, ahol a patak partján gyűjtöttem a növényeket, gyógynövényhatározó segítségével. Csodálatos örömök értek, különösen mikor eredményeim lettek a gyógyításban. A természet és az isteni gondviselés által éreztem, hogy erősödik a hitem, a gyógynövényekbe vetett bizalmam, a gyógyításba vetett hitem és bizalmam a gyógyításba. Még több, az eddig tanultakhoz kapcsolódó képzésekre jártam.

Rózsika Gyógyfüves Kertje, Farkasné Kéri Mann Róza

Naturportal: Hogyan került Baj-ra és hogyan és mi módon került kialakításra a gyógyfüves kert?

Rózsika:

Tatára járva egyre jobban beleszerettem a környékbe, elhatároztam, hogy jó lenne itt élni növények között. Kedves barátommal Szilágyi Imrével a környezetet bemutatva, a környéket bejárva kerestünk lehetőséget. 2003-ban teljesült a vágyam és a Tatai Szőlőhegyen, Bajon találtam meg a kertemet, meseszép birodalmat, kicsi házzal, nagy birtokkal.

Rózsika Gyógyfüves Kertje, Farkasné Kéri Mann Róza

Ősi gyógynövényeket fedezhettem fel ezeken a háborítatlan területeken, régi bányák, elhagyott laktanyák közelében. A megtalált „ős” gyógynövényeket kiástam és elültettem a kertembe, pl. őzsaláta, szent ruta, szent izsóp, pettyegetett tüdőfű.

Régi és új gyógy- és fűszernövény él már több éve együtt békességben a kertemben.

A kertnek híre lett, egyre több látogató érkezett és tanítványaim, többen követőim is lettek.

Egyre több gyógynövény terjedt el a kertben és így saját gyógynövény csomagokat tudok készíteni. Mint kistermelő, árusítom is a gyógynövényeket a Tatai és a Gerecse Forrás piacokon. Ők meghirdetik, meg lehet rendelni és házhoz is viszik, sokáig személyesen is segítettem, de most már inkább érte jönnek.

Telefonon is lehet hívni, szívesen adok tanácsot telefonon is.

Rózsika Gyógyfüves Kertje, Farkasné Kéri Mann Róza

Naturportal: Hányfajta gyógy- és fűszernövény található a kertben?

Rózsika:

Régi, ősi gyógynövények, mai újdonságok, fűszernövények, összesen 96 féle növény található meg a kertemben, betegség szerinti táblácskákkal ellátva.

Rózsika Gyógyfüves Kertje, Farkasné Kéri Mann Róza

Naturportal: A gyógy- és fűszernövények megtekintésén kívül mivel ismerkedhetnek meg a látogatók?

Rózsika:

A kertben festmény másolatok köszöntik a kertbe látogatókat.

Kép kiállításokat rendezünk, a képeket folyamatosan lehet látni.

Juhász János és Ócsai Gábor festményeiből, Rákosy Emese üvegfestő munkáiból rendezett kiállításoknak nagy sikere volt.

Rózsika Gyógyfüves Kertje, Farkasné Kéri Mann Róza

Megjelent „Rózsika gyógynövényes kertje” kis kézikönyvemnek második kiadása, tatabányai kedves barátom G. Kiss Marianna gyönyörű fotóival, Hargitai-Kiss Balázs gondoskodásában. A kis kézikönyv 96 gyógynövény betegségek szerinti leírását tartalmazza.

Ősi Tudás Szeminárium, gyógynövényes tarot

Újdonságok:

Régi vágyam teljesült, idén augusztus 19.-i kertlátogatás alkalmával bemutatásra került, több éve készülő gyógynövényes tarot kártyánk.

A tarot évezredes bölcsességeit barátom Ócsai Gábor festőművész írja és festi meg, neki is 20 éves álma válik valóra. A kártya alap gondolata, hogy életünkben 24 féle utat járunk be, ezeket az utakat tradicionális tudás alapozza. Az utakra való megérkezés, megélése, fejlődési tapasztalatok lehetősége. Ezeket szeretnénk bemutatni, a régi hagyományokat is elfogadva, és a mai életszemlélettel megáldva.

A tarott kártyákhoz gyógynövényeket választottam, amiket Gábor festett meg, így érzékeltetve melyik út milyen személyiségjegyeket vonz, milyen változásokat hozhat.

A választott növények gyógyhatásukkal megerősítenek bennünket, életünk változásaihoz testi, lelki, szellemi erőt kapunk.

A Gyógynövényes Tarot bemutatót 2021. október 1.-jétől folyamatosan tartjuk. A teljes befolyt összeg jótékony célokra megy: a tarot kártya nyomtatási költségeire fordítjuk, hogy minél több ember megismerhesse ezt az ősi tudást. A tarot kártya kereskedelmi forgalomba nem kerül. A tudás és a kártyák átadása személyesen történik.

AZ ESEMÉNYHEZ KATTINTS IDE!

Rózsika Gyógyfüves Kertje, Farkasné Kéri Mann Róza

Naturportal: Ön is műveli meg a kertet és Ön vezeti a tárlatot?

Rózsika:

Igen én, most már több barát és érdeklődő is segít, mikor, hogy van idejük.

A kert látogatóiból, a gyógynövényismeretet tanulókból barátok lettek, akik folyamatosan segítenek, sokat örömködünk együtt. Már több követőim is van, akik saját kertjükbe egyre több gyógynövényt ültetnek. Békességben, szeretetben élünk, a látogatók is igazi szeretetteljes emberek, mindig ünnep, ha jönnek.

Rózsika Gyógyfüves Kertje, Farkasné Kéri Mann Róza

Naturportal: Honnan van ennyi energiája?

Rózsika:

Sok szeretetet kapok, biztos ez táplál és erősít.

Életemben, kertemben azt csinálhatom, amit szeretek.

 

Naturportal: Nagyon jó egészséget és hosszú, gyümölcsöző, boldog életet kívánunk!

 


Rózsika Gyógyfüves Kertje, Farkasné Kéri Mann RózaFarkasné Kéri Mann Rózsa (Rózsika)

A családja kérésére kereskedelmi iskolában tanult. Egy lelki sérülés után fél oldalára lebénult, mozgássérült lett. Lassan, több évig gyógyult, ez alatt az időszak alatt talált rá a szerelem és a gyógynövények, ami segített teljesen meggyógyulnia.

1965-ben házasodott. 2 lánya van és 2 unokája. Évekig óvónőként dolgozott, majd egy baleset miatt 10 év után abba kellett hagynia ezt a pályát. Gyógyulása során megismerkedett a gyógynövényekkel, és Pécelen az idősek napközi otthonos klubjának vezetője lett 10 évre.
dr. Oláh Andortól személyesen is volt lehetősége tanulni. Mesterei: az idősek, akik átadták neki a gyógynövények ősi tudását, Tuba Rózsa, Szilágyi Imre pszichológus, EE. Eckard Strohm esszénus mester és Meir Schneider.
Kazanlár Áminollah Emil tarot festő tanár úr révén megismerkedhetett a tarot tudományával.
Gyógynövények szakértője, gyógymasszőr, reiki mester, tarot tanácsadó, Aura Soma színgyógyász és Bach virágterapeuta.
2004-től a Baji Szőlőhegyen közel 100 gyógynövényből álló tárlatot alakított ki, ahol táblák igazítják útba a látogatókat, hogy melyik gyógynövény mire való.

 

 

 

 

 

 

A szerző