Barion Pixel
Rutafű
rutafű

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): rutin 1-2 %, 0,5-0,7 % illóolaj, keserűanyag, kumarin, limonoid, alkaloid, cserzőanyag, keserűanyag flavonoid, 1-hexakozanol, 2-nonanol, alkaloidok, almasav, a-pinén, arborinin, aszkorbinsav, bergaptén, cineol, cserző anyagok, fagarin, fenol, flavonoid, furokumarinok, glikozidok, gumi, gvajakol, gyanta, herniarin, heszperidin, illóolaj, inszekticid (rovarölő) tulajdonságok, izovajsav, izovaleriánsav, karotinok, keményítő, keserűanyag, kumarin, kumarin glikozid, kumarinszármazék, lakton, limonén, linolénsav, linolsav, marrubiin, metilnonilketon, metil-szalicilát, olajsav, palmitinsav, pinén, propionsav, pszoralén, rutin, szavinin, szénhidrogének, sztearinsav, tanninsav, umbelliferon, vitamin-c, xantotoxin, zsír

Mely részét gyűjtik: Egész virágzó szárát vagy csak a leveleit gyűjtjük, akár kétszer is a szezon alatt. A munkát mindenképpen kesztyűben és hosszú ujjú öltözékben végezzük! A rutafűben található furokumarinok fényérzékenységet okoznak, ami az arra érzékenyeknél bőrirritációt, bőrgyulladást válthat ki. A szárított ruta ezt a tulajdonságát elveszíti.

Rutafű leírás:

A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó, legfeljebb 1 méter magas, évelő örökzöld félcserje, kékeszöld, húsos levelekkel és számos olajmiriggyel. Szerteágazó növényszára alul fás és barna, hajtásai hengeresek, ritkásak, feljebb szürkészöldek, sűrűn elágaznak. A szárak mirigyesen pontozott, kékes leveleket tartanak. A növény májustól szeptemberig virágzik, ernyőkben álló, sárgászöld színű virágokkal. Toktermésében háromélű, sötétbarna magokat találunk. Napos, meleg helyet, vízáteresztő talajt kedveli. A rutafű nemesített változatai illatosabbak és díszesebbek gyógynövény változatuknál. Az illatát a macskák nem kedvelik. A konyhában hús- és halételek ízesítésére használható, valamint likőrök aroma anyagaként (pl. olasz grappa). Régóta használják fűszerként sajtok, szendicskrémek, saláták, levesek ízesítésére. Gyógyító hatásait Hippokratész is nagyra tartotta. Arisztotelész az elme megnyugtatására használta. Az antik Rómában kígyómarás ellen és epilepsziás rohamok csillapítására használták. Michelangelonak és Leonado da Vincinek erősítette a látását és az alkotókészségét. A boszorkányok által is kedvelt gyógynövényt a középkorban nemcsak gyógyításra használták, hanem rovarok távoltartására is. Talizmánként baziliszkuszok (mesebeli lény, mely a kakas, a sárkány és a gyík keveréke), szellemek és a fekete mágia elleni védekezésként alkalmazták. Annak idején a templomokban, közintézményekben és az otthonokban is ott illatozott egy-egy csokor kerti ruta. A rutafűről említést tesz a Biblia és Shakespeare. A ruta leveleiből kinyert illóolajat a kozmetikai ipar is felhasználja parfümök, szappanok és krémek előállításához.

Szépségápolás:

A ruta leveleiből kinyert illóolajat a kozmetikai ipar is felhasználja parfümök, szappanok és krémek előállításához.

Betegségek kezelése:

Vigyázat! Csak alacsony dózisban alkalmazható, mert magas dózisban mérgező hatású! A kerti ruta támogatja a simaizmok vérellátását, ezáltal segítséget nyújt fájdalom, görcsök, emésztési, kiválasztási és menstruációs panaszok esetén. Serkenti a bélrendszer, a gyomor, az epehólyag, a vese működését és a méh összehúzódását. Remekül alkalmazható magas vérnyomásban, erős szívdobogásban, rosszullétekben, hőhullámokban és fejfájásban. A benne található rutin megerősíti az érfalakat, csökkenti a hajszálerek töredezését és csillapítja a vérzést. A kerti ruta ezért érgyulladások, szembetegségek és szemsérülések (retina- és szemfehérjevérzés), érszűkület, agyvérzés megelőzésében, kezelésében kiváló lehet. Főzet, tinktúra vagy por formájában alkalmazzuk. Étvágygerjesztő, görcsoldó, vizelethajtó, nyugtató és emésztést elősegítő tulajdonságú. Erős hatású gyógynövény! Nem tartozik a háziszerek közé! Csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható! A rutafüvet sokszor keverik különböző gyógynövényes készítményekbe (pl. gingko bilobával és galagonyával az erek egészségéért, ürömfűvel és ezerjófűvel a megfelelő emésztésért). Magában nem alkalmazzák, orvosi tanácsra teakeverékekben magas vérnyomás és epebántalmak ellen használják.

Rutafű hol honos:

Mediterráneum

Figyelmeztetés:

Magasabb dózisban mérgező! Nem tartozik a háziszerek közé. Hosszú távú használata sem ajánlott, túladagolása rosszullétet, fájdalmat, hányást, máj- és vesekárosodást, akár halált is okozhat. A rutafű fokozza a medence vérellátást, ezért várandós kismamák ne is gondoljanak a használatára!

Termőhelye:

Ősi felhasználók jegyzeteiből tudjuk, hogy a rutafű a Földközi-tenger vidékéről származik. A közeli területek meghódítása után (Észak-Afrika és Balkán), hírnevének köszönhetően eljutott Európa északabbra fekvő területeire, sőt a tengerentúlra is. India, Mexikó és Dél-Amerika veteményeseiben is meghonosodott. Magyarországon termesztett.

Jogszabályi védettség: Hazánkban a kis holdruta (Botrychium lunaria) jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft. Az ágas holdruta (Botrychium matricariifolium), a sokcimpájú holdruta (Botrychium multifidum) és a virginiai holdruta (Botrychium virginianum) fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Mikor gyűjtik:

Az első “szüretelés” (május-június) jobb minőséget biztosít. A növény begyűjtését akkor kell elkezdeni, amikor már feljött a nap és felszáradt a harmat.

Rutafű szinonímák:

szagos ruta, kerti ruta

Latin név: Ruta hortensis, Ruta graveolens

Angol: Bitter herb, Countryman’s treacle, Garden rue, Herb of grace, Herbygrass, Rue, Wine rue

Finn:Tuoksuruuta, Ruuta, Ruutakasvi, Ruutapensas

Francia: Rue officinale,Rue des jardins,Gartenraute, Gemeine gartenraute, Gemeine weinraute, Raute, Rue, Rue fétide, Weinkraut, Weinraute

Görög: Απήγανος, Απήγανος – ρούτα η βαρύοσμη

Holland: Wijnruit

Ír:

Izraeli:רגלת נפוצהפיגם

Japán: ヘンルーダ

Kínai: 芸香臭草.

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Chou cao

Lengyel: Ruta zwyczajna,Ruta

Német: Wein raute,Garten-raute, Gemeine gartenraute, Gemeine weinraute, Raute, Weinkraut

Norvég: Vinrute,Angreurt, Ruta

Olasz: Ruta comune,Ruta, Ruta graveolens

Orosz: Ру́та души́стая,Ру́та паху́чая

Portugál: Arruda,Arruda-comum, Arruda-das-boticas, Arruda-dos-jardins, Erva-das-bruxas

Portugál Brazil: Arruda

Spanyol: Ruda de huerta,Ruta graveolens,Armaga, Arruda, Lota, Lula, Lura, Luta, Ruda, Ruda común, Ruta

Svéd: Vinruta,Søterotfamilien

Szlovén: Vinska rutica,Rutica vinska

Török: Kokar seref, Sedef otu

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 249. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 200

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

Franz Eugen Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Vol.I; Prof. Dr. Thomé, Otto Wilhelm: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz Band 3 Tafel 6


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE