Barion Pixel

A kardamom fűszer a gyömbérfélék családjába tartozó gyógyhatású fűszernövény. Aki még nem használta, mindenképpen érdemes kipróbálnia, már csak azért is, mert több területen is bevethető, sokoldalú növényről van szó.

Javasolt inkább bioboltokban illetve keleti fűszerüzletekből beszerezni.

A fűszernek több változata is ismert.

A kardamom fűszer típusai

A terméshüvely színe alapján beszélhetünk zöld, fehér és fekete kardamomról is.

Míg a fehér a zöld kardamom napon és eltérő módon (kéngőzzel) szárított változata, a fekete valójában teljesen más növényfajt takar.

A kardamom egyébként nem tartozik a legolcsóbb ízesítőszerek közé, a sáfrány és a vanília után a világ harmadik legdrágább fűszeréről van szó.

A jó hír viszont, hogy intenzív íze miatt kis mennyiséget is elegendő használni belőle.

Összetételét tekintve a mag többféle illóolajat (pl. eukaliptol, kámfor, limonén stb.), cukrot, keményítőt és egyéb olajokat tartalmaz.

A fűszerek királynőjének felhasználási módjai

A kardamom a világ egyik legrégibb és legmegbecsültebb fűszere.

Nem véletlenül nevezik a fűszerek királynőjének.

Már ősidők óta használják nemcsak gasztronómiai, de gyógyítási céllal is. A növény hosszú és izgalmas története a védikus időkig nyúlik vissza. Már a Csaraka Szamhitá és a Súsruta Szamhitá – az ájurvédikus orvosképzés ősi, klasszikus művei – is említik a növényt.

A védikus mellett több más ókori civilizáció esetében is találunk utalást az alkalmazására. Az egyiptomiak, az asszírok és a babilóniaiak mellett az Ezeregyéjszaka meséi világából is jól ismert fűszert az ókori görögök és a rómaiak is használták például parfümkészítéshez.

Míg a balzsamos, enyhén csípős, citromra, eukaliptuszra és kámforra emlékeztető aromájú zöld kardamom inkább a lágyabb ízű ételek, a fekete kardamom a fűszeresebb fogások ízesítője.

Utóbbi változat karakteresebb, erős füstös ízű, de nem keserű, inkább a mentához hasonló hűsítő zamattal rendelkezik.

A fehér levesfűszeres aromájú és kiváló ízesítője a különféle desszerteknek.

A kardamom fűszer gyógyhatásai

A gasztronómia mellett a kardamomot érdemes természetes házipatikánk állandó szereplőjévé tenni.

Sokoldalú gyógyhatása miatt a fűszer – a belőle készült gyógytea, tinktúra és illóolaj is – valóságos kincs, így a hagyományos orvoslás – az ájurvéda és a kínai tradicionális medicina – mellett a nyugati gyógyászat (herbalisztika) is számos területen alkalmazza.

Hatásait tekintve a kardamom görcsoldó, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, fájdalom- illetve vérzéscsillapító és vértisztító.

A szív gyógyszere, erre utal a fűszer nevének (cardamomum) eredete is, amely a görög kardia (=szív) és az amomum (=fűszer) szavakból tevődik össze.

Testünk motorjának, lelkünk lakóhelyének védelmezője emésztő- és légzőszervi problémákat, női bajokat, illetve húzódásokat és izomgörcsöket is orvosol. Illóolaját masszírozásra is használhatjuk.

Nyugtatja az idegrendszert, sőt érzelmi jólétünk támogatója is a fűszer.

Erősíti az ember szívében lakó isteni öntudatot. Elősegíti a pozitív tulajdonságok-érzelmek kibontakozását: melegszívűvé, emberszeretővé tesz, örömteli rálátást nyújt a mindennapi teendőkre, tisztítja a gondolatvilágot, nyugtatja a lelket és bátorítást ad a félelmek leküzdéséhez. Halványítja a negatív tulajdonságokat-érzelmeket, mint a kapzsiság, az irigység, a gyűlölködés, az önimádat, a sértettség, a szomorúság és a bizonytalanság. Fellendíti a bennünk szunnyadó életerőt, így alkalmazható depresszió és kimerültség esetén is.

Serkentő hatása miatt afrodiziákumként is számon tartják.

 

KATTINTS IDE, HOGY TOVÁBBI INFORMÁCIÓKAT OLVASS A KARDAMOMRÓL!

 

Kardamom az ajurvéda szerint

Az ájurvéda szerint a kardamom szattvában és pránában (életenergiában) egyaránt gazdag. Ez utóbbi áramlását szabályozza, különösen a szamána-váju és az apána-váju esetében.

Előbbi az ún. egyensúlyozó prána, amely a test perifériás részei felől annak belseje felé áramlik, és az emésztés valamennyi szintjéért felelős.

Elménkben homogenizálja és megemészti a tapasztalatokat, legyenek azok érzékszervi, érzelmi vagy mentális jellegűek. Az apána-váju a lefelé és kifelé áramló életenergia, amely a kiválasztó és reproduktív folyamatok minden formáját irányítja (pl. kilégzés, vizelet, sperma, gyermek születése, stb.) és mélyebb szinten a negatív érzékszervi, érzelmi és mentális tapasztalatok megszüntetését, feldolgozását kontrollálja.

Összefoglalva tehát a kardamom szerepet játszik abban, ahogyan a világról alkotott benyomásainkat feldolgozzuk, így segítve érzelmi-mentális jólétünket.

Ellenjavallat: Tűztúlsúly, heveny gyulladásokkal járó illetve infarktus közeli állapotok, vérzések, fekélyek, epekövesség esetén ellenjavallott vagy csak körültekintően alkalmazható. Pitta testalkatúak, főleg ha túlzott súlyfelesleggel rendelkeznek, csak kúraszerűen fogyasszák.

 

 

A szerző