Barion Pixel

A húgyutak megbetegedése nagyon sok embert érintő probléma.

Van akinek a teljes életét, életminőségét tönkreteszi.

Számtalan halálesetért is felelős a húgyhólyagot, húgyvezetéket és prosztatát érintő gyulladás – úgy tűnik, hogy a modern orvostudomány és medicina képtelen úrrá lenni egyes esetekben rajta.

A hölgyek csak úgy ismerik: „felfázás” – mintha így kellemesebb volna – de nem az.

Ebben a cikk sorozatban inkább csak rövid betekintést szeretnék adni valamiről, aminek az orvosi irodalma is könyvtárakat tölt meg. Előre bocsátom – „a megoldást” – biztosan nem fogom tudni itt leírni – ha így volna, megírta volna valaki más.

Viszont a kezelési lehetőségek és okok terén nem árt egy kicsit mélyebbre menni annál – hogy „szedjél tőzegáfonyát..” – mert rendkívül komplex és összetett lehet a problémakör.

Sajnos a komplex problémák megoldására pont nincs felkészülve az európai orvostudomány. Komplex problémákat ugyanis nem lehetséges tisztán elméleti eszközökkel megoldani, hanem empirikus, gyakorlati módon szokás.

Mivel általában többszörös szinten összetett a probléma – ezért nem egyetlen eszköz, vagy dolog alkalmazása tud megoldást hozni. Nekünk magunknak – a betegeknek kell döntéseket is hoznunk – merre próbálkozzunk a megoldással.

A „felfázás” okai

Húgycső és húgyhólyag gyulladást többnyire baktériumok, gombák – kórokozók okoznak, de sokszor autoimmun gyulladások is közre játszhatnak.

Fertőzések

A fertőzés többnyire a húgyutak felé kívülről kerül be a szervezetbe, de előfordul belülről is. A nők körében sokkal gyakoribb, mert anatómiai felépítésénél fogva a húgycső rövidebb szakaszon közvetlenül is érintkezik a külvilággal.

Akiknél rövidebb a húgycső – általában sokkal érzékenyebbek is. Férfiaknál ritkábban fordul elő ilyesmi, viszont ha a partnernek van hasonló problémája, szexuális úton könnyű megszerezni a kórokozókat.

Termálfürdőkben, illetve népszerű természetes vizekben is könnyű hozzájutni a kórokozókhoz, különösen, ha a nagyközönség nem szívesen látogatja a partmenti toalettet.

Számos más ok is lehet ugyanakkor a háttérben

 • Krónikus betegségek Például cukorbetegség esetén magasabb a vér cukorszintje időnként, ami kedvezhet különösen gombás megbetegedéseknek.
 • Vizeletkatéter. Óriási gond a katéter alkalmazása – erről még külön lesz szó. Egyrészt az engedélyezett időn túl bent maradó katéter súlyos fertőzési forrás, másrészt önmagában is – mert a felületén képződő biofilm a húgycsőben és hólyagban pont így fog tovább működni – lehetetlenné téve a további gyógykezelést. Erről külön szót ejtünk még. Külön szakirodalma van a gyógyászati eszközök indukálta fertőzéseknek és az ellenük történő védekezésnek.
 • Szexuális együttlét. Gyakran a partnerek egymásnak adogatják oda-vissza (ping-pong effektus) a kórokozókat. Az egyikükben nem okoz problémát, míg a másik súlyos tüneteket mutathat. A szexuális együttlét egyébként is okozhat irritációt.
 • Húgyúti kő, vagy homok. Az apró szemcsék elakadva a húgyutak járataiban irritálhatják azt, a kórokozók is könnyebben fennakadnak a felszínén.
 • Változó kor nőknél. Megváltozik a hormonális egyensúly és vele a hüvely kémhatása. Az eddigi savas közeg veszít savasságából és könnyebben behatolnak a kórokozók.
 • Gyermekkori fertőzések. Néha a szülőcsatornában megtörténik a fertőzés, vagy kisgyermek korban egy súlyosabb hasmenés következtében jutnak kórokozók a húgyutakba. Leggyakrabban E. coli, vagy Salmonella fertőzés következtében.

 

Milyen tünetekkel jár a húgyutak fertőzése?

 • gyakori vizelési inger
 • vizeléskor kevés vizelet
 • vizeléskor csípős, szúró érzés
 • a vizelet sötétebb, megváltozott szagú, üledékes, rosszabb esetben véres.

Otthoni kezelési lehetőségek hirtelen fellépő egyszeri problémánál

Amíg az orvosi segítség meg nem érkezik és antibiotikumot nem kap a beteg, addig sokat javíthat általános állapotán pl. Algopyrin + Nospa forte alkalmazással – ami a símaizmok görcsös állapotát oldja – így az állandó vizelési inger némileg csökken.

Jó hatása van az antibiotikumos kezelés közben is, hiszen az antibiotikum nem távozik azonnal a vizelettel – tovább fejti ki hatását a húgyutakban.

Jótékony még a tőzegáfonya és medveszőlő gyógyszertári készítmények alkalmazása is – bár általában önmagában ritkán oldja meg a gondokat. A gyógynövényekről szóló részben külön lesz szó a medveszőlőről, így annak lehetséges mellékhatásairól is.

A hőgyutak fertőzésének következményei

Ha a tünetekhez láz is társul súlyosabb probléma áll fenn, akár a vese is érintett lehet a gyulladásban, ilyenkor azonnali orvosi ellátást szoktak javasolni – és az orvos antibiotikumot ír. Kezelés hiányában a heveny gyulladás a veséig terjedhet és vesemedence gyulladást okozhat. Ez már igen súlyos állapot, a vesék működését és az életet is veszélyeztetheti.

További következmény lehet, hogy a gyulladás krónikussá válik. Időnként kiújul és nagyfokú életminőség romlást eredményezhet. Akár tartós antibiotikum kezelést tehet szükségessé – és igazából ez az a pont, ahol valamilyen alternatív kezelési út szükséges, mert a tartós antibiotikum kezelés ugyancsak komoly kockázatokat rejt és nagyban növeli a rezisztencia kockázatát kórokozóknál, illetve erősen egészségkárosító is.

„Fájdalmas hólyag” szindróma

Az orvosi nevezéktan ezt a nevet aggatta arra a tünetegyüttesre, amikor szinte állandósulnak a fent említett tünetek és problémák.

A „betegségben” szenvedők szerint ez gyakran álságos diagnózis, mert az orvosoknak valójában fogalmuk nincs sem az okokról, sem pedig arról, miként lehetne legalább kordában tartani a betegséget, vagy akár gyógyítani azt.

Betegek – főként nők százezreinek életminőségét teszi teljesen tönkre. Valójában a diagnózis mindig klinikai és akkor mondják ki, amikor már minden antibiotikus és egyéb kezelés hatástalannak bizonyult.

Általában a következő tényezők állnak fenn: elhúzódó, nem javuló baktériumos (vagy gombás) fertőzés a húgyutak járataiban, károsodott a hólyag belső falának glükóz-aminoglikán rétege (GAG: egy védőréteg, ami közvetlenül védi a hólyag belső falát nem csak kórokozóktól, hanem a húgy kedvezőtlen kémiai hatásától is), a hólyag falában lévő szuburotéliális sejtek elégtelen működése, autoimmun jellegű folyamatok, illetve a hólyag autonóm idegrendszerének károsodása.

Követendő diéta

Az esetek 80 %-ában a beteségben szenvedők rosszabodást éltek meg állapotukban, ha szénsavas és cukros üdítőket, alkoholt, kávét, citrusféléket, fűszeres és csípős dolgokat fogyasztottak – szóval ezeket hanyagolni érdemes.

Egyéb gyógyanyagok

Az esetek egy részében hatásos lehet a d-mannóz használata. Ez egy cukor lényegében, ami kifejezetten az E. coli típusú antibiotikumoknak is jól ellenálló fertőzésekben hatékony csak. Rátapad a baktériumfalra és inaktiválja a kórokozót. Azonban sok esetben még így sem hatékony.

Egyre gyakrabban védik a kórokozók magukat ún. biofilm kialakításával a húgyutakban. Ilyenkor egy masszív ellenálló szénhirdát fal alatt dekkolnak – és folyamatosan fertőzik a húgyrendszert. Ezeknek a biofilmeknek a megtörése egyáltalán nem egyszerű feladat és modern orvostudomány számára is fejtörést okoz.

Az pedig egyáltalán nem kidolgozott, hogyan juthatnak be a biofilmeket megtörő anyagok a húgyutakba nem közvetlen katéteres úton, hanem pl. véráramon keresztül. Külön részt szentelünk majd a biofilmeknek is.

Hazánkabn kapható orvosi rendelvényre Uro-Vaxom – amit kúraszerűen kell alkalmazni abban a periódusban, amikor a tünetek épp nem jelentkeznek. Ez ugyancsak d-mannózt és módosított baktériumtörzseket tartalmaz – ezáltal javítva a szervezet immunválaszát.

Konzervatív gyógyászat lehetőségei a húgyutak fertőzéseinél

A fájdalomcsillapításra többnyire triciklusos antidepresszánsokat írnak  – ezek ugyanis blokkolnak néhány ingerület-átvivő anyagot. Pentozán-poliszulfát még hatékonynak bizonyult kísérletekben, bár negatív mellékhatása volt a szemre nézve. Az antihisztaminok bizonyos esetben, amikor a hólyag falának hízósejtjei fokozottan termelnek hisztamint – hatékony lehet. Ciklosporinok – általában Crohn-betegség kezelésében használatosak – módosítják a T-sejtek immunválaszát – hatékonyak ilyenkor is.

Néha katéteren keresztül vezetnek gyógyszereket a hólyagba közvetlenül, pl. dimetil-szulfoxidot, vagy hyaluronsav és kondroitin-szulfát keverékét, hogy regenerálják a hólyagfal védő rétegét – azonban ismét csak az újabb katéteres fertőzések és biofilm képződés kiváltása miatt eléggé kétségesek ezek a módszerek.

A következő részekben a húgyúti fertőzések lehetséges gyógynövényes kezelésével fogunk foglalkozni.

Források:

 • https://www.aherb.hu
 • https://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/zeller/
 • Dr. Dános Béla: Gyógynövényismeret I, II, III, Semmelweis Kiadó, 1992
 • Varró Aladár Béla Gyógynövények Gyógyhatásai, Pallas Antikvárium Kft.
 • Philip Weeks: Painful Bladder Syndrome, Controlling and resolving interstitial cystitis through matural medicine: Singing Dragon London and Philadelphia
 • Clinical Management of Bladder Pain Syndrome/Interstitial Cystitis: A Review on Current Recommendations and Emerging Treatment Options (https://www.dovepress.com/clinical-management-of-bladder-pain-syndromeinterstitial-cystitis-a-re-peer-reviewed-fulltext-article-RRU)
 • Nanoparticle-Mediated Photodynamic Therapy for Mixed Biofilms (https://www.hindawi.com/journals/jnm/2016/4752894/)
 • Antimicrobial activities of Linum usitatissimum extracts on selected oral pathogens : an in vitro study http://studentrepo.iium.edu.my/handle/123456789/6117
 • https://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/lestyan/33
 • Japánakác: http://www.gyogynovenylap.hu/japanakac/
 • Ernyős körtike: http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/a-vizek-utjanak-orzoi
 • https://homeopatia.info.hu/homeopatias-szerek/chimaphila-umbellata

A szerző