Barion Pixel

A fehér fagyöngy hatása lehet pozitív, vagy negatív is, azonban ha ismerjük a növény tulajdonságait, kárt nem okozhatunk alkalmazásával.

Származása, tulajdonságai

Ritka és értékes gyógynövényünk a fehér fagyöngy, a kelták szent növénye.

A szantálfa félék családjába tartozik. Magyarországon és Európa számos országában jól ismert, használt gyógynövény.

Élősködő féle életmódot folytat, lombhullató fák kérgén telepszik meg. Éles, ék alakú gyökérzetet ereszt a fa anyagába, így kapaszkodik meg, s minél terebélyesebb, annál mélyebbre húz a gyökér is.

Gyűjtési helye

Számos fán igen jól érzi magát.

Nyárfáról, tölgyfáról viszont ne gyűjtsük!

Könnyen megkülönböztethető a bogyója alapján a fehérhez képest – utóbbi ugyanis sárgás árnyalatú, s nem rendelkezik azon gyógyhatásokkal, amelyet a fehértől várhatunk.

A legalkalmasabb fagyöngy gyümölcsfákon, elvadult gyümölcsfákon terem, s akinek galagonyáról sikerül szedni, az megütötte a főnyereményt!

A fehér fagyöngy hatása madarakra, szaporodása

Bogyója emberi fogyasztásra alkalmatlan, viszont madarak kedvelt csemegéje, ami a növény szaporodása szempontjából kulcsfontosságú. Hiába dobálnánk le a bogyókat a földre, a magja gazdanövény nélkül csak úgy nem kel ki, de akkor sem, ha önmagától hullik fák lombjaira, ágaira.

A fagyöngy magjának a madarak emésztőrendszerén át kell siklania, hogy a csírázási folyamat megindulhasson.

Ha megfelelő a táptalaj és nem bántják, és az időjárási viszonyok is kiválóak, akkor a fagyöngy akár három méteres átmérőjűre is felgyarapszik.

Gyűjtési ideje

Gyűjtése karácsony napjával kezdődik és januárban folytatódik. A legnagyobb hatóanyag tartalommal ekkor rendelkezik: színe zöldes – sárgásra vált, roppanós és könnyen leválik a gazdafa ágáról.

Gyűjtésénél vezéreljen a körültekintés: ez a növény eledeléül szolgál az erdő madarainak, s ezért egy fáról lehetőleg ne gyűjtsük össze mindegyik fagyöngyöt.

A fehér fagyöngy hatása az emberekre

fehér fagyöngy, fagyöngy, gyimbor, madárlép

A fehér gyöngy ugyan emberi fogyasztásra alkalmatlan, de nem hulladék: enyvszerű, ragacsos belseje természetes és megbízható ragasztóanyagként szolgálhat.

A felhasználható növényi részek az ágacskák és a bőrszerű levelek. Ezek ceruzánál nem vastagabb ágait és leveleit vizesen kivonatoljuk (áztatással), illetve tinktúráljuk 1:5 arányú alkoholos kivonatban, melynél az alkohol legalább 50 %-os legyen. Az alkoholos kivonatot (tinktúrát) legalább 2-3 hétig hűvös, száraz és fényvédett helyen szükséges érlelni. Fontos szabály: a tinktúrába bele lehet tenni néhány 1 cm-nél nem vastagabb ágacskát is, a vizes kivonat esetén viszont nem javasolt.

A gyűjtés ökölszabálya, hogy „szent” helyről történjen, vagyis embertől, forgalmas utaktól távol eső. Nem gondozott, permetszermentes és nagyon tiszta környezetből válasszunk növényt.

Vizes kivonatolása következőképpen készítendő: este inkább hideg, mint langyos vízbe áztatott drogja reggelre leszűrve fogyasztható.

Ajánlott mennyisége egy átlagos, egészséges felnőtt ember számára egészség fenntartás céljából és immun-stimulálásra havonta egyszer egy csésze 5-10 gramm drogból.

Tinktúrája erőteljes hatású, komoly egészségkárosodás esetén fogyasztandó.

Mindenképp kerülni kell a tinktúra és a vérnyomás csökkentő gyógyszerek együttes orális használatát, ez ugyanis halálközeli élményekhez vezet!

Általános felhasználása: értisztító, vérnyomás csökkentő, meszesedést gátló, immunépítő, afta ellenes, köhögéscsillapító, visszér javító, méh izomzatát erősítő (ezért fogamzást segítő), vérzéscsillapító, szédülést és fülzúgást enyhítő tulajdonságai ismertek.

A daganatos betegségek gyógyászatának éllovasa: a bükki rákellenes gyógynövény tinktúra egyik fő hatóanyaga.

A fagyöngy alatt állók különleges bűbáj áldozataivá válhatnak: csókjuk termékenységet, örömöt, boldogságot, szerencsét és békét hoz, amennyiben a bűbáj valóban hatásos, s a csók őszinte.

 

HA TOVÁBBI CÉLZOTT TANÁCSOKRA VAN SZÜKSÉGED A GYÓGYNÖVÉNY FELHASZNÁLÁSÁHOZ, KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTÁKHOZ!

A szerző