Barion Pixel

A nyár derekán botanikusok indulnak országjáró gyűjtőtúrákra. Miért? Azért, hogy tovább gyarapítsák a jelenleg hozzávetően 2000 féle növény magvait őrző budakalászi gyógynövény génbank élő tárházát.

Idén elsősorban Észak-Magyarország és Észak-Alföld erdői, mezői kerülnek terítékre. Ezt Szatmáry Miklós, a gyógynövény génbank gyűjteménynek helyet adó Gyógynövénykutató Intézet Kft. kutatásvezetője ismertette az MTI-nek.

A gyógynövény génbank jelentősége

Egész Európában a Balkánt követően a Kárpát-medence növényvilága a leggazdagabb. Olyan különleges biogeográfiai régiót alkot amelyben a kontinentális, a mediterrán és az atlanti tájakra jellemző flóra egyaránt fellelhető – mondta a szakember.

Gyógynövénykutató Intézet A génbankban is összegyűjtött sokféle növény eszmei értéke napjainkban megsokszorozódott. Az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai ipar ugyanis szó szerint ki van éhezve a növények természetes hatóanyagaira. A modern technikákkal a gyökerekből, a szárból, a termésből és a levélből nyert kivonatok mindhárom nagy ágazat számára fontos alapanyagul szolgálhatnak. A már forgalomban lévő készítmények mellett egy-egy új termék kifejlesztése gyakran egy eddig ismeretlen növényi hatóanyag felfedezésén alapul – tette hozzá a kutató. Ezen növényi hatóanyagok képezik alapját egy-egy élelmiszer színezéknek, gyógyszernek, vagy szépítő arckrémnek.

Az erdők, mezők virágai ezernyi ilyen értékes hatóanyagot rejtenek magukban, csak fel kell fedezni őket. Azonban a vadon termő növényeket alkotó rengeteg ismeretlen vegyület közül megtalálni a hasznosíthatót nem egyszerű feladat. Ez a fajta kincsvadászat drága vizsgálatok, aprólékos elemzések sorát igényli – hangoztatta Szatmáry Miklós.

A budakalászi gyógynövény génbankban tárolt tételek közöl például eddig minden harmadik-negyedik fajta növénynél bizonyosodott be, hogy tartalmaznak értékes hatóanyagokat. Ilyenek például a régi népi gyógyászatban is használt különféle telítetlen zsírsavak.

A gyógynövény génbankban őrzött gyógynövények

A kutatásvezető ismertetése szerint itt őrzik például a lázcsillapító hatású nadragulya, a köszvényes rohamok fékezésére az orvosok által alkalmazott rózsaszínes, lilás virágú őszi kikerics, vagy a gyomorerősítésre javallott fehér üröm és tárnicsgyökér magvait. Értékesek a szívműködés szabályzására kifejlesztett gyógyszerek alapanyagául használt tavaszi hérics, és a piros gyűszűvirág magok is. Mindezek a természeti értékek a növénynemesítők, fejlesztő laboratóriumok számára hasznos forrást jelentenek.

A budakalászi Gyógynövény Génbank és a nemzetközi kapcsolatok 

A világ öt földrészén működő több ezer, közöttük jó néhány, a budakalászihoz hasonló gyógynövény-génbank a tudomány szolgálatában egymással is igyekeznek kapcsolatot teremteni. A jó kapcsolatok részeként szorgalmazzák, hogy kicserélhessék, megoszthassák gyűjteményük egy-egy tételét. A budakalászi génbank több mint kétszáz ilyen intézménnyel működik együtt. Jelenleg például indiai partner génbankkal különféle mákfajták magvait cserélik ki egymás között. A mezőket tarkító, pipaccsal rokon, a gyógyszergyártásban fontos alkaloid tartalmú ipari növény nemesítésében a budakalászi intézet már nemzetközileg is elismerést keltő eredményeket ért el – hívta fel a figyelmet Szatmáry Miklós.

Forrás: MTI

A szerző