Barion Pixel

A gyógynövény ismeret átadásának a tudomány és a hatóanyagok vizsgálata csupán az egyik módja.

A népi gyógyászat lehet egy másik mód, de számos egyéb mód van ezeken felül is. Ebben a cikkben a gyógynövények megismerésének további útjairól olvashatsz.

Ha bővebben szeretnél olvasni a témáról, vagy csak szeretnél egy eddig magyar nyelven sehol nem található információt, azaz egy alternatív szemlélettel megírt gyógynövénykönyvet ajándékozni karácsonyra, ne szalaszd el megtekinteni ezeket a könyveket:

Kattints ide a gyógynövény könyvekhez!

A gyógynövény ismeret egyéb módjai

A gyógynövények fontos további megismerési módja az a mód, ahogyan a tradicionális gyógyászati rendszerek, például a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) vagy az ájurvéda tekint rájuk. Ezen rendszerek lényege, hogy az embert és a világot finomabb, érzékszervekkel és műszerekkel nem érzékelhető egymással ellentétes erők játékaként fogják fel. A gyógynövények ezekben a rendszerekben ezeket a finomabb erőket képesek befolyásolni.

A gyógyító növények megismerésére kidolgoztak egy olyan utat is, ahol a gyógyítók a növények alakja, formája, életmódja által mutatott gesztusokat interpretálják emberhez hasonló megnyilvánulásként. A gyógynövények potenciális gyógyhatását a növény és az ember gesztusainak összevetésével próbálják meghatározni.

Létezik a gyógynövények megismerésére egy tapasztalati út is. Itt leginkább úgy dolgoznak a gyógynövényekkel, ahogy a homeopaták dolgoznak a szereikkel. Vagyis nagyon alaposan és részletesen megfigyelik a tüneteket, és a tüneteket kísérő testi és lelki állapotokat. Sokkal részletesebben, mint ahogy azt a modern gyógyászat megfigyeli, és összekötve azokat akár más testrészekkel, fizikai megnyilvánulásokkal. Vannak fitoterapeuták, akik részletesen megfigyelik és lejegyzetelik a pácienseik tüneteit és állapotát, különösképpen a gyógynövények átütő hatásosságának körülményeit. Ezen felül vannak olyan herbalisták, akik hálózatba fogták össze az így kísérletező és jegyzetelő fitoterapeutákat, és összegyűjtik az eredményeket a világ minden tájáról.

Az angolszász országokban egyre népszerűbb az ún. gyógynövény-asztrológia. Itt a terapeuta részletesen tanulmányozza a páciens születési képletét, és a kórtörténete főbb sarokpontjainak asztrológiai állásait (ún. tranzitokat). Ezek alapján megállapítja, hogy milyen bolygóerők egyensúlytalanságához kapcsolódik a betegség, és ezt az egyensúlytalanságot milyen gyógynövényekkel lehetne helyrehozni. Ehhez természetesen ismernie kell a gyógynövények által közvetített bolygóerőket is.

Petővári Bence, Integrál Növénytan gyógynövénytár

Gyógynövények megismerése intuitív módon

Végül, de nem utolsó sorban, vannak intuitív terapeuták, akik olyan mély kapcsolatban vannak egyes növényfajok lényeivel, hogy azok életre kelnek a lelkükben. Így képesek jelezni számukra, amikor valahol vagy valaki problémáiban segíteni tudnak. Vagyis ők ösztönös, intuitív módon éreznek rá, hogy kinek milyen növényt, milyen feldolgozási formában adhatnak.

Az Integrál Növénytan című könyvben ezekről a módszerekről, és az általuk alkotott világ-, növény-, és emberképről lehet bővebben olvasni.

Ha a fentiek felkeltették az érdeklődésed, olvass bele a könyvbe!

 

Kattints ide az Integrál Növénytan könyvhöz!

 

Az Integrál Növénytan: Gyógynövénytár című könyvben 144 európai vagy hazánkban könnyen hozzáférhető gyógynövényről lehet olyan – a fent leírtakhoz kapcsolódó – formában olvasni, ahogy más gyógynövénykönyvekben nem.

A könyvek első nyomása elfogyott. Jelenleg a második nyomtatásban változatlan tartalommal, de még könnyebben olvashatóvá szerkesztett formában hozzáférhetők a fenti linken, de elérhetők a Libri és Bookline üzletekben is.

Áldott készülődést és Ünnepeket kívánok mindenkinek!

A szerző