Barion Pixel

Októberben indul egy Magyarországon új gyógynövény tanfolyam, egy alternatív szemléletű gyógynövény használatot oktató iskola. Itt több megközelítésben is tanulhatnak a gyógynövényekről a hallgatók. Petővári Bencével, az Integrál Növénytan alapítójával beszélgettünk.

 

Petővári Bence, Integrál Növénytan

Naturportal: A honlapotokon „holisztikus gyógynövényiskola” megnevezés szerepel. Mesélnél arról, hogy ez mit jelent?

Petővári Bence:

Természetesen. Egy holisztikus terápiában a teljes embert, test-lélek-szellem egységében figyeljük, és mindezen részeit együtt próbáljuk kezelni. A modern orvoslás – és a modern fitoterápia is – kizárólag a fizikai tüneteket figyeli és osztályozza, arra ad tünetet. A holisztikus terápia legfőbb ismérve, hogy magát a tünetet egy közvetítő folyamatnak gondolja, egynek azon nyelvek közül, amelyekkel a lélek és a szellem a fizikaival kommunikálni próbál. Azt gondolom, hogy a tünetek fizikai megjelenéseinek a száma viszonylag korlátozott, míg a mögötte megjelenő emberi történetek száma szinte végtelen. Már az is egy óriási előrelépés lenne az orvoslásban, ha nem is feltétlenül az egyént, de mondjuk az alkatát figyelembe vennék. De ez teljesen utópisztikus elvárás, épp az ellenkező irányba megy a modern orvoslás. Olyan gyógyszereket igyekeznek készíteni, ami egy adott tünetnél minél több mindenkinek adható. Holott ez abszurd, agyrém. Teljesen nyilvánvaló, hogy az egyes emberek máshogy reagálnak ugyanarra a szerre. És a probléma a mi szempontunkból nem is ez, hanem az, hogy ezt a tünet-elvű megközelítést ráerőltették a fitoterápiára is. Holott régen a gyógynövények alkalmazása egészen máshogy működött.

Az Integrál Növénytan keretében szervezett első tanfolyamok október 1-től indulnak. Ha szeretnél értesítést kapni a tanfolyamokról és az egyéb Integrál Növénytan oktatással kapcsolatos programokról, hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevélre itt:

IRATKOZZ FEL AZ INTEGRÁL NÖVÉNYTAN HÍRLEVÉLRE ITT

 

Hildegard von Bingen füvesasszony

Hildegard von Bingen gyógyító

Naturportal: A régi gyógyítás alatt a népi gyógyászatot érted?

Petővári Bence:

Nem feltétlenül – attól függ, mit értünk népi gyógyászat alatt. Az, amihez ma a legtöbb ember a médián keresztül hozzáfér – amikor például egy híres öreg azt magyarázza, hogy milyen tünetre „mit adtak” az őseink – az már szerintem egy modern világ által okozott torzulás. Az igazán tanult régi vajákosok, füvesemberek vélhetőleg nem így dolgoztak. Amikor pusztán egy tünetre javaslunk egy gyógyszert vagy növényt, akkor kihagyunk egy nagyon fontos tényezőt a képletből: magát az embert. Vagyis, hogy annál az adott embernél milyen folyamat vezetett az adott tünethez.

Naturportal: Ha a “népi gyógyászat”-ként említett platformok, emberek is csak tünetet gyógyítanak, akkor honnan lehet holisztikát tanulni?

Petővári Bence:

Én nem általánosítottam. Lehet, hogy működnek még a valódi gyökereket ápoló füves mesterek az országban, de a tudományukat nem tárták a nyilvánosság elé, nem oktatják széles körben. Én sem tőlük tanultam amit tudok. És nem is a hazai fitoterápiás kurzusokon. Bár 2010-ben végeztem az ETI-nél mint fitoterapeuta, azt tapasztaltam, hogy a gyógynövény tanfolyam gerincét pusztán a növények hatóanyagai és a hatóanyagok osztályzása, s ezek hatásai alkották. Ehhez még persze hozzávettünk néha egy-egy növénynél némi népgyógyászati alkalmazást, mutatóban, de ennyi. Ezzel a csomaggal én nem éreztem magamat kompetens fitoterapeutának elég ismerettel ahhoz, hogy egy hozzám forduló páciensnek valóban segítségére lehessek.

Paracelsus

Paracelsus

Naturportal: Honnan tanultad meg hát a holisztikus gyógynövényismeretet?

Petővári Bence:

Mivel engem elsősorban a növények érdekeltek, nem azon a vonalon mentem tovább, mint hazánkban a legtöbb végzett fitoterapeuta, hogy inkább más terápiás ágat tanul, és azt ötvözi fitoterápiával. Úgy éreztem a gyógynövényes gyógyításban magában is sokkal több van ennél. Ezért elkezdtem külföldön keresni gyógynövény iskolákat, főleg angolszász területeken, mivel angolul beszélek. Így jutottam el olyan gyógynövényiskolákhoz, amelyek egészen más elvekre épülnek. Egyfelől lenyúlnak a nyugati gyógyászati kultúra eredőjéhez (Hippokrateszhez és Galénoszhoz). Másfelől elkezdték azt ötvözni olyan tradicionális gyógyászati irányzatok gyógynövény alkalmazási módszereivel, mint például a Hagyományos Kínai Orvoslás, vagy az Ájurvéda. Meglehetősen rabul ejtett az, ahogy ezek az irányzatok diagnosztizálnak és kezelnek. Így ez már valóban holisztikus szemléletet tükröz, és figyelembe veszi az embert is, ahogy mondtam. Ezeket a keleti módszereket egyes angolszász herbalisták ügyesen ötvözték a nyugati hagyományokkal. Annyira ügyesen, hogy egyes terapeuták praxisa messzeföldön hatékony és híres lett. Néhányukról már itthon is hallhattak akik ezzel foglalkoznak (én Matthew Wood és Michael Tierra iskolában végeztem kurzusokat, mindkettőjük neve közel világhíres).

Viszont számomra komoly problémát jelentett, hogy jelentős részben egészen más növényvilággal dolgoznak, mint ami Európában honos. Pláne mivel a leghíresebb gyógynövényiskolák többsége amerikai, ott a keleti növényeket sokszor amerikai növényekkel ötvözik. Persze én is lelkes voltam, rendelgettem s próbálgattam az amerikai meg távolkeleti gyógynövényeket – de valahol szerintem mindenki érzi, hogy nem ez a helyes út itt nálunk.

Itt Európában két olyan rendszert találtam, ami viszont jó alapul szolgálhat.

Az egyik a hermetikus alkímia, élén Paracelsussal – de ezzel is van némi gond: az alkimisták szándékosan szimbólumokban beszéltek. Így például Paracelsust tanulmányozva viszonylag hamar rá lehet jönni, hogy aki nem ismeri a fogalmai mögött lévő mélyebb lényeget, az előbb-utóbb úgy fogja érezni, hogy Paracelsus több helyen saját magának mond ellent. Hiszen néha az ellenkezőjét írja mint máskor. Mindazonáltal arra tökéletes az alkímia, hogy egy megfelelő világképet és holisztikus megközelítést adjon a növényi gyógyászathoz is.

Végül amiben viszont úgy éreztem, hogy megtaláltam azt, amit kerestem, az az Antropozófus Orvoslás volt. Itt most nem szeretnék arról részleteket mondani, utána tud nézni, akit érdekel. Mindenesetre a felsorolt keleti és nyugati holisztikus rendszereket mind elég mélyen tanulmányoztam ahhoz, hogy a gyógynövények rájuk jellemző sajátos alkalmazási elveit és módjait megértsem és megtanuljam. Az igazi élményt számomra a tanulásban az okozta, ahogy feltárult, hogy mennyire ugyanaz az alapelv bújik meg mindegyik rendszer mélyén. Vagyis hogy a valódi tudás ugyanabból a közös gyökérből táplálkozik mindenhol. Ezért merem azt gondolni, hogy a régi magyar füvesemberek tudása is hasonló lehetett. Ezért merem most már azt gondolni, hogy ők sem csak a tünetet figyelték, hanem az azt kihordó embert is – ahogy ez a felsorolt gyógyító irányzatok mindegyikére jellemző.

panchakarma, ajurvéda, ayurveda

Naturportal: Egy Hagyományos Kínai Orvoslást, egy Ájurvédát, vagy akár az Antropozófus Orvoslást is sok-sok évig kell tanulni, sokszor tovább, mintha mondjuk modern orvosnak megy valaki. Ezeket te mind oktatod a képzéseidben?

Petővári Bence:

Talán félreérthető volt amiket eddig mondtam. Eszem ágában nincs kínai gyógyászokat vagy ájurvédikus orvosokat képezni. Én sem vagyok egyik sem. Ezek a rendszerek amúgy sem igazán használhatók hatékonyan sajátos kulturális és nyelvi gyökereik nélkül. Itt nyugaton már az is probléma, amikor például egy kínai orvos azt mondja a diagnózisában, hogy „hő” vagy „vér” – hiszen egészen mást ért alatta mint mi, holott a szó egyértelműen van lefordítva. Nem, isten ments hogy ezeket mélyebben oktassam!

Inkább azt vettem észre, hogy a tradicionális gyógyászati rendszerekben az a közös, hogy egy másfajta gondolkodást próbálnak felébreszteni a terapeutában. Erre szolgál a sajátos nyelvezetük is. Ez egyfajta képi gondolkodás, amiben a pácienst a terapeuta ugyanolyan kozmikus és természeti erők összevegyüléseként kezdi látni, ahogyan mondjuk egy környezeti ökoszisztémát lát. Éghajlat is rengeteg féle van itt a Földön: van például óceáni, kontinentális, sivatagos, sarkvidéki stb.

Az Antropozófus Orvos képzésen az egyik kedvenc gyakorlatom az volt, amikor egy a tanulócsoportnak bemutatott páciensről kialakult benyomásunkat tájképként kellett egyénileg lerajzolnunk. Egy tájban nem csak növények vannak: nagyon meghatározó az elemek egyensúlya – az, hogy milyen arányban vannak jelen például a vizek, a szél, vagy a napsütés. És arra kellett figyelnünk, hogy egy embert figyelve milyen kép jelenik meg bennünk.

A gyógynövény tanfolyam célja: Másfaja gondolkodás megértése és elsajátítása

Hozzáteszem egyébként, hogy ennek a fajta gondolkodásnak az elsajátítása időt igényel – de az ehhez szükséges alapokat viszonylag gyorsan át lehet adni. Annak, aki nyitott rá. Részletekbe menő terápiát pedig olyanoknak érdemes tanítani, akik ezt a szemléletet már valamennyire elsajátították – úgy már az sem vészesen sok energiabefektetés. Leginkább magának a szemléletnek a felébresztése igényel sok személyes erőfeszítést, és ez nem intellektuális tanulmányt igényel.

Számomra érdekes megfigyelés, hogy a kevésbé kötött gondolkodású embereknek ez jóval könnyebben megy. Megfigyelésem, hogy pont az orvosoknak jóval nehezebb, mivel ők már rendelkeznek az emberről egy nagyon részletes képpel – és azt sokkal nehezebb felülírni, mint kialakítani egy új képet. Akárhogy is, ennek a képalkotó gondolkodásnak mindenképpen van egy pozitív hatása magára a terapeutára, hiszen a gondolkodást egyre inkább eloldja az anyagtól és közelíti a kozmosznak és a természetnek a minőségei, jelenségei felé. Ez mindenképpen elindít vagy támogat egy lelki-szellemi fejlődési folyamatot is abban, aki gyakorolja.

örménygyökér, gyógynövény, Inula helenium

Naturportal: Ez igazán izgalmasan hangzik. Összegezve amiket eddig elmondtál, hogyan alkalmazod ezt a tudást pont a gyógynövényes gyógyításban?

Petővári Bence:

A gyógynövények ugyanúgy részei a természetnek, mint az ember – ugyanúgy a természet elemi erőinek és minőségeinek különböző arányú összefonódásából állnak. A gyógynövény tanfolyam célja az, hogy megtanuljuk minél könnyebben érzékelni ezeket az erőket az emberben. Talán meglepő, de a növényekben valójában könnyebb azonosítani ezeket a különböző minőségeket. S utána már csak párhuzamba kell vonni őket az emberrel.

Amikor ezeknek az erőknek az egyedi összetételét valaki megtanulja látni az emberben, akkor látja majd azt is, hogy minden embernek más gyógymódot, más receptet – más összetételű teakeveréket írna fel, ha csak egy példát kell mondani. Lényegében ez az igazán hatékony fitoterápia alapja. Őseink szerintem valahogy így működtek. Attól lesz valaki valódi füvesember, hogy már nem recepteket tanul, hanem ő tud páciensenként más és más receptet összeállítani. Talán észrevehető, hogy itt már egészen más úton járunk mint a modern orvoslás, ami ugyanazt a gyógyszert próbálja minél több embernek eladni.

Petővári Bence, Integrál Növénytan

Naturportal: Hát igen, ez valóban nagyon más szemlélet. Össze tudnád foglalni, hogy kinek szólnak és hogyan épülnek majd fel a képzéseid?

Petővári Bence:

Bár az alapján amiket mondtam legtöbben azt gondolhatnák, hogy a képzéseket végzett fitoterapeutáknak hoztam létre, ez nagyon nem így van. Ezekkel a módszerekkel bárki megtanulhatja hatékonyan alkalmazni a gyógynövényeket, anélkül, hogy hatóanyagok neveit kellene magolnia. A képzéseim sokkal inkább alapként szolgálnak ahhoz, hogy utána az érzékelés és tapasztalás útján a hallgató maga sajátítsa el ezeket a technikákat. A gyógynövény tanfolyam tematikáján belül például olyan minikurzust is készítettem, ami kifejezetten a növényekhez történő kapcsolódásról és a gyógynövények intuitív alkalmazásáról szól. Itt aztán tényleg csak alapokat lehet elmondani, viszont ha valaki utána tényleg beleteszi magát annak utána egész új világok nyílhatnak meg.

A képzések alapvetően online formában fognak működni, tekintettel a mai korunk sajátosságaira – valamint arra, hogy vidéken lakom. De igyekszem majd minden hónapban egy hétvégi tanfolyamot Budapesten is szervezni, hogy a személyes képzést preferálók is be tudjanak csatlakozni.

Kétfajta gyógynövény tanfolyam

A gyógynövény tanfolyam két fő vonalon fog futni: lesznek fixen, egyszeri alkalommal megvásárolható képzések. Ezeket a következő pár évben folyamatosan fogom felvenni és kitenni őket a honlapra. Már most van egy tervem, hogy a következő két évben milyen képzéseket fogok majd készíteni. Ezeknek a tervezett tematikáját és a várható ütemezését is meg lehet tekinteni a honlapon. Természetesen ezek csak tervek, tehát ha úgy látom másra lesz igény a hallgatóságtól, akkor a terveken módosítok. Ez tehát az egyik vonal.

A másik viszont egy most októberben induló, havi tagsághoz kötött képzés, ami a tagoknak a tagság ideje alatt automatikus elérési jogosultságot ad egyes fix képzésekhez. Ezen felül minden hónapban bemutatok egy-két gyógynövényt valóban mélyebben. Így egy valóban holisztikus szemléletű képet lehet majd kapni nem csak a hatóanyagaikról, hanem magáról a lényükről, a bennük működő kozmikus erőkről egyaránt. Ezen felül itt a havi tagságnál lehet majd „hozzám férni” olyan értelemben, hogy egyéni kérdések megválaszolására is itt látok esélyt. Vagyis ez a havi képzés interaktívabb, iskola jellegű lesz, ha valaki ilyet szeretne.

Az Integrál Növénytan keretében szervezett első tanfolyamok október 1-től indulnak. Ha szeretnél értesítést kapni a tanfolyamokról és az egyéb Integrál Növénytan oktatással kapcsolatos programokról, hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevélre itt:

IRATKOZZ FEL AZ INTEGRÁL NÖVÉNYTAN HÍRLEVÉLRE ITT

Nem szükséges feltétlenül belevágni a képzésekbe ahhoz, hogy képet lehessen kapni arról, hogy „miről szól ez az egész”. Nemrég jelent meg két könyvem, amelyek már nyújtanak egy felszínes bepillantást a növényeknek ebbe a másfajta világába.

BELEOLVASOK A KÖNYVEKBE

 

Naturportal: Köszönjük hogy a vendégünk voltál. Örülünk hogy ilyen gyógynövény tanfolyam is nyílik Magyarországon, valóban hiánypótló az alapján amiket elmondtál.

Petővári Bence:

Köszönöm én is a figyelmet.

Az Integrál Növénytan keretében szervezett első tanfolyamok október 1-től indulnak. Ha szeretnél értesítést kapni a tanfolyamokról és az egyéb Integrál Növénytan oktatással kapcsolatos programokról, hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevélre itt:

IRATKOZZ FEL AZ INTEGRÁL NÖVÉNYTAN HÍRLEVÉLRE ITT


Petővári Bence  Petővári Bence

Petővári Bence 14 éve kutatja a növényeket. Fitoterapeuta és Bach-virágterapeuta, tanult Hagyományos Kínai Orvoslást, Ájurvédát, elvégezte a 3 éves Antromedicart antropozófus orvosképző tanfolyamot, valamint a világhíres amerikai herbalista, Matthew Wood több tanfolyamát. 14 éve készít növényi kivonatokat a bemutatott tradíciók módszereivel, valamint alkimista hagyományok alapján.

De a felsoroltakat ő kevésbé tartja fontosnak. Amit inkább: 14 évvel ezelőtt kezdett mélyebb kapcsolatba lépni a növények lényével. Érzi őket, képes rájuk hangolódni, sugallatokat és inspirációkat kapni tőlük. Az Integrál Növénytan iskolát legalább annyira a személyes tapasztalata, mint a fent leírt tanulmányai alapján hozta létre.

 

 

 

 

A szerző