Barion Pixel

Ibolya szirup – egy kulináris élmény, melyet te is könnyedén elkészíthetsz. Vadon és akár a kertünkben is márciusban nyílik az ibolya. Sok kiskertben a fű között egész ibolya tenger található. A mostani ibolya recept egy igen különleges, nem hétköznapi recept, viszont bárki szinte ingyen is (némi cukor segítségével)  elkészítheti, egy kevés idő ráfordítással.

Az ibolya szirup legmunkásabb része az ibolya összegyűjtése. Nálunk a gyerekek gyűjtik: annyira szeretik ezt a szirupot, hogy maguktól összeszedik a kertben az ibolya szőnyeget. Így is kb. 1/2-1 órán keresztül szedi több gyerek az ibolya fejeket, míg a 60 gramm összegyűlik.

Összehasonlításképpen, ennyi 30 gramm ibolya fej:

ibolya, ibolya szirup ibolya, ibolya szirup

A két képen ugyanaz az ibolya szerepel, csak más a megvilágítás.

Az ibolya szirup eredeti receptjéhez 60 gramm (!) ibolya sziromra van szükség. Ez azt jelenti, hogy a leszedett ibolya fejeket enyhén, finoman átmossuk, hogy a virágpor se nagyon mosódjon ki (ezt néha elhagyom, úgyis átszűrjük a végén). Ezt követően pedig az ibolya fejeket megbontva leválasztjuk róla a zöld részeket és kizárólag a lila részek maradnak meg. Ennek kéne 60 grammnyinak lennie!

Mivel időből van a legkevesebb és a szirmozást általában semelyik családtag nem szokta már vállalni, ezért mi fejestől rakjuk a szirupba az ibolyákat. Így ugyan nem lila folyadékot kapunk, de az íze így is parádés, nem véletlen, hogy minden tavasszal önként vállalják a gyerekek a gyűjtést! Ha a zöld részeket is benne hagyjuk, akkor sötét, barnás szirupot kapunk. A barna szín azért is lehet, mert nem fehér cukrot, hanem általában barna cukrot használunk (ha van, akkor kókuszvirágcukrot, melynek a glikémiás indexe csak 35) . Azonban ez így, hogy egész fejek kerülnek bele sokkal gazdaságosabb és nem utolsó sorban idő kímélőbb!

Ibolya szirup recept:

Hozzávalók:

  • 60 gramm ibolya szirom
  • 230 gramm cukor
  • 210 ml víz

Elkészítés:

A cukrot és a vizet sziruppá forraljuk és lehúzzuk a tűzről. Az ibolya vegyületei, aromái nagyon hőérzékenyek, tehát várjunk egy kicsit, és amikor kissé meghűlt, csak akkor szórjuk bele a szirupba a szirmokat. Fakanállal óvatosan megkeverjük őket, és teljes hűlésig félretesszük. Ha teljesen kihűlt, mehet be a hűtőbe 24 órára.

24 óra elteltével leszűrjük előbb nagyobb, majd egyre finomabb szűrökön (akár kávé filteren is).

Tipp!

A leszűrt ibolya szirmok (fejek) is isteni finomak! A természetnek ezen kincsével bánjunk spórolósan, hiszen az aromák minden cseppjéért kár!

Bánjunk tehát úgy vele, mint egy isteni ambróziával, vagy nektárral! 

Azaz: a leszűrt szirupos ibolya szirmok/fejek 1-2 napon belül vízbe, limonádéba, gyógyteába téve nagyon finom aromát kölcsönöznek az italunknak!

Becsüljük meg a leszűrt szirmokat is! Becsüljük meg a természet kincsét!

Üvegbe töltve hűtőszekrényben kb. 1/2 évig eláll!

Mit készíthetünk ibolya szirup segítségével?

Mire használhatjuk az ibolya szirupot?

ibolya, ibolya szirup

Limonádé, teák, koktélok ízesítésére, sütemény krémbe, sütemények öntetéhez.

Bátor próbálkozók sültekhez, desszertekhez, sőt egzotikus salátákhoz is kipróbálhatják!

ibolya, ibolya szirup

Reggeli müzlinkhez téve, akár gyümölcsökkel is isteni finom!

Aki egyszer megkóstolta, nem fog csalódni.

ibolya, ibolya szirup

Az ibolyan szirupos italunkat ibolya szirmokkal is díszíthetjük.

 

Az IBOLYA GYÓGYHATÁSAIRÓL ITT OLVASHATSZ!

A szerző