Barion Pixel

Hing, más néven asafoetida, egy fűszer, amelyet általában Indiai és Közel-Keleti konyhákban használnak.

A hing egyéb nevei

  • Latin név: Ferula assa-foetida
  • asafoetida
  • aszandkóró
  • óriás ánizskapor
  • aszandkóró
  • undorkóró
  • ördöggyökér
  • büdösgyantagyökér
  • bűzösgyantagyökér
  • aszatgyanta
  • bűzaszat
  • bűzaszand

 

Az asafoetida felhasználása

A hinget a Ferula assa-foetida nevű növény gyökere és gumója adja.

Ezen akívül a hing / asafoetida (Asa foetida) egyes husángfajok – elsősorban az aszandkórónak és a Tibetben honos afgán ördöggyökérnek (Ferula narthex) – gyantás, beszáradt tejnedve, gumigyantája.

A gumókban található gyanta szárítása után porrá őrlik, és ezt a port használják fűszerként.

A hingnek jellegzetes, erős szaga van, ami frissensült fokhagymára emlékeztet.

Az íze pedig keserű és fokhagymás.

A hinget kis mennyiségben használják, mert erős aromája miatt domináns lehet az ételben.

Gyakran adják hozzá olajhoz vagy gheehez, majd az így előkészített fűszeres zsiradékot adják az ételhez.

A hinget hagyományosan használják a lencsék, bab és hüvelyesek főzésekor, mivel segít az emésztésben és az étel könnyebben feldolgozhatóvá válik.

Emellett az indiai kenyérsütésben, szószokban és más főételekben is használják.

Már a régi görögök is használták (magát a növényt Narthex néven ismerték). Keleten és a francia konyhában is fűszerül szolgál.

 

Milyen növény az asafoetida / hing ?

Az aszandkóró (Ferula assa-foetida) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe és a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó növényfaj.

Évelő növény, elsősorban Afganisztánban, Iránban és Indiában terem.

A Ferula assa-foetida egy magas növény, amely akár 3 méter magasra is megnőhet. A gyökere vastag és húsos, míg a levelei szárnyaltak és szálasak. A növény szárából származó tejnedv, amelyből a hing, vagy asafoetida készül. Hagymaszerű szagú.

1,5–3 m magas lágy szárú növény, erőteljes kóró.

Répaszerű, húsos gyökere akár combvastagságú is lehet.

A növény gumója és gyökere a fontos részei, amelyekből az asafoetida előállításához a gyanta tartalmú nedvet szárítják és őrlik porrá. Ezután a por formájában kerül forgalomba, és fűszerként használják a konyhában.

Kevés levele van, melyek nagyok, kétszer szárnyasan összetettek, molyhosak; a levélkék hosszúkásak, ép szélűek, tompa csúcsúak.

Ernyője nagy, sűrűn molyhos, virágokkal tömött.

A sziromlevelek fehéressárga színűek, sokáig megmaradnak.

Szára az ötödik évben igen gyors fejlődésnek indul, s 40—50 nap múlva termését megérlelve, gyökerével együtt elpusztul.

Termése szélesen hosszúkás, majdnem kör alakú, közel 1 cm hosszú és 8 mm széles; a termésfal bordázott, benne számos skizogén eredetű olajjárat húzódik, de kis méretük miatt alig észlelhetők.

A termés szárnya közel olyan széles, mint a mag.

A hing elterjedése, élőhelye

Eredeti elterjedése a Földközi-tenger vidékétől Közép-Ázsiáig terjed. Több helyre betelepítették, és (főleg Indiában) haszonnövényként termesztik. Termesztési területe: Dél-Ázsia, de honos Afganisztán és Irak területén is.

A Perzsa-öböl, a Kaszpi-tenger és az Aral-tó közti sztyeppéken és sivatagos területeken nagy sűrűségeket alkot (Irán, Afganisztán, a volt Szovjetuniónak arra a részre eső területe, Nyugat-Pakisztán).

Herátban termesztik.

Hogyan állítják elő a hing-et?

Az asafoetidához úgy jutnak hozzá, hogy a növény gyökerét a földben hagyják, a felső részéről a levélrostokból álló üstökét eltakarítják, azután időről időre vékony szeletet vágnak le róla.

A vágás helyén kibugyogó mézga gyanta a napon megkeményedik, barnássárga színű és kellemetlen szagú lesz (latinul gummi resina asae foetidae, németül Teufelsdreck).

Alaktalan darabok formájában kerül a kereskedelembe. Ezenkívül őrölt, porított formátumú változatai is előfordulnak.

 

Milyen hatóanyagokat tartalmaz a hing?

A hing hatóanyagai: alfa-pinén, borneol, gyanta, illóolaj, karén, kumarin, limonén, linalil-acetát, terpének, terpineol, umbelliferon.

 

Milyen betegségek esetén jó a hing, vagy asafoetida?

Az asafoetidát a hatóanyagai miatt alkalmazzák a gyógyászatban, illetve ragaszok készítésére.

Gyógyhatású szerként segíti az emésztést, a felfúvódás ellenszere, de légcsőhurutra és női bajokra is javallott.

Asztmaellenes szer, antibakteriális szer, jó bélgázok esetén, emésztési gyengeségre, emésztési zavarokra.

Külsőleg bőrfertőzések, furunkulusok, kelések, sebek, tályogok esetén használatos.

 

Hol lehet hing-et kapni?

Fontos megjegyezni, hogy az asafoetida nem egy gyakori fűszer a mindennapi életben, és nem mindenhol könnyen elérhető.

Általában kis mennyiségben használják, mert rendkívül erős ízű és aromájú.

Az asafoetida általában fűszerboltokban vagy online kereskedelemben érhető el.

Fanyar, kesernyés és csípős íze, valamint igen erős, átható, fokhagymajellegű illata van, de nem jelent gondot azoknak, akik érzékenyek a fokhagymára.

A pakora alapfűszere, csicseriborsólisztbe keverik.

A szerző