Barion Pixel

A rádió, a TV, az Internet, a különböző média orgánumok egyre csak hangoztatják a vitaminok fontosságát. E nélkül nem tudunk élni, létezni. Van olyan irányzat, mely szerint kizárólag mesterséges vitaminpótlással is gyógyítható számos betegség. Ha bemegy egy bioboltba, vagy egy drogériába, avagy csak egy kisebb patikába, a vitaminkészítmények kínálata óriási, a választék zavarba ejtő. Honnan tudhatjuk, mennyi a napi ajánlott vitamin bevitel? Tudjuk-e, hogy a vitaminokat túl is lehet adagolni?

Tájékozódás a napi ajánlott vitamin bevitel meghatározása előtt

Érdemes megismerkedni az étrendkiegészítők típusaival, tulajdonságaival, mielőtt fogyasztani kezdenénk azokat. Szintén fontos az étrendkiegészítők, vitaminok címkéin található szakkifejezések megértése. Elengedhetetlen, hogy megismerkedjünk az étrendkiegészítők alaptípusaival és az egészségmegőrzésben betöltött szerepükkel.Ha így járunk el, csökkentjük a vitaminok és étrendkiegészítők túladagolásának kockázatát.

Túlzott vitamin bevitel

A napi ajánlott vitamin bevitel meghaladása természetesen különféle gondokat okozhat, vitaminfajtáktól függően.

Lássunk ezek közül néhányat!

Az A-vitamin túladagolása például gyengeséget, hányást, nagyobb dózisban (napi 25.000 NE hat hónapon keresztüli szedése) veszélyes májkárosodást okozhat.

A B6-vitamin hosszú távú túlzott dózisú (több, mint 2000 mg naponta) szedése – többek között- idegkárosodást okozhat.

A C-vitamin túlzott arányú szedése -többek között – vesekövek kialakulásához vezethet.

A D-vitamin hosszú távú túlzott (legalább hat hónapig napi 1.000 és 2.000 NE közötti) szedése  székrekedést vagy hasmenést, fejfájást, étvágytalanságot, émelygést és hányást, szívritmuszavarokat és súlyos kimerültséget, fáradtságot is okozhat.

Folsav: A nagyon nagy adagokban (5.000-10.000 mikrogramm) bevitt folsavtól nem lesz az ember egészségesebb, sőt egyes hormonfüggő rákos megbetegedéseket – mint például az emlő-, vagy a prosztatarák – még tovább súlyosbíthatja.

A vitaminok helyes adagolásáról, az ajánlott napi vitaminmennyiségről szóló táblázat ITT található: vitaminok ajánlott napi mennyisége.

A szerző