Barion Pixel

dr Hegyi Gabriella az egyik leginkább meghatározó személyisége, avagy nagykövete a magyarországi alternatív gyógyászat elterjedésének.

Van két szervezet is, mely az emberi test működését holisztikusan gyógyítók szövetsége, szervezete.

MAOT, Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága

Az egyik a MAOT, mely korábban kizárólag orvosokból állott, de ma már pártoló tagjai lehetnek egészségügyi dolgozók is. Ez a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága.

Magyar Integratív Medicina Szövetség, MIMSZ

A másik a MIMSZ, a Magyar Integratív Medicina Szövetség. A MIMSZ célja, hogy egybegyűjtse azokat a társaságokat, civil szervezeteket, és alapítványokat, melynek tagjai bejegyzett társaságokban tevékenykedve alkalmazzák a természetes gyógymódokat. Vagyis a MIMSZ Magyarországon az első olyan jellegű összefogás, melyben orvosok és vizsgázott egészségügyi szakemberek, akik a természetes gyógymódok integrálásáért is dolgoznak, közösen kívánnak előre lépni céljaik érdekében.

Mindkét szövetség életre hívásában kiemelkedő része volt prof. Dr. habil. Hegyi Gabriellának, aki “A rák ellen, az emberért, a holnapért!”  társadalmi alapítvány kurátora, valamint az integratív medicina országosan és nemzetközileg elismert szaktekintélye.

A két szövetségről, az abban folyó szakmai munkáról és a 2022. október 15.-én tartandó MIMSZ-MAOT Kongresszusról kérdeztük prof. Dr. habil. Hegyi Gabriellát.

 

Naturportal: Mikor alakult meg a MIMSZ, és honnan jött az ötlet, hogy legyen egy ilyen szervezet Magyarországon? 

 

dr Hegyi Gabriella:

A szövetség létrehozásának ötlete akkor merült fel, amikor látható volt, hogy több évtizede egy kormány sem akarja felvállalni a vonatkozó rendelet elővételét, újragondolását és módosítását.

2 éve, hosszas vajúdás, és többszörös nekifutás után alakultunk meg és végül is sikeresen bejegyezték a szövetséget.

 

Naturportal: Kik a MIMSZ alapítói? Hogyan és kik csatlakozhatnak a MIMSZ-hez? 

dr Hegyi Gabriella:

Jelenleg 19 tagtársaságunk van, amelyben képviselt a komplementer és integrativ medicina összes ága, azaz a Hagyományos Kínai Gyógyászat (HKO), Manuális medicina, Neurálterápia, Antropozófus medicina, Ayurveda, Homeopáthia, Reflexológia, Fitoterápia, Mind and Body technikák (Reiki), akupresszúrás technikák, energetikai gyógymódok.  Az alapítók összesen 16-an voltak de újabb és újabb társaságok, szervezetek csatlakoztak hozzánk.

 

Naturportal: Milyen stratégiai és konkrét feladatai vannak a MIMSZ-nek?

dr Hegyi Gabriella:

A legfontosabb önmagunk előtt is a céljaink pontosítása. Ezt célozza a különböző projektek indítása, amelyben pontos és határozott célkitűzéseket fogalmaztunk meg, miért és hogyan képzeljük el a közeli és a távolabbi jövőjét ennek a – rohamos érdeklődést kiváltó –  témának úgy a páciensek, mint az abban aktívan résztvevő szolgáltatók részéről, figyelve a nemzetközi trendeket és irányzatokat is egyúttal.

 

akupunktúra

Naturportal: Mikor alakult meg a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága (MAOT), és mi volt a szervezet előzménye és a létrejöttének a körülményei? 

dr Hegyi Gabriella:

A MAOT 35 éve alakult meg és akkoriban még a csoportosulásokat sem nézte jó szemmel a hatalom, ezért külön engedéllyel indulhatott meg a szervezése. Elődeink nagyívű munkássága nyomán ez a társaság ma is életképes és több száz tagja van.

17. évi elnöki munkám és a kollégáim hatékony segítsége is benne van abban, hogy immár a XXXVII. Kongresszusunkat tarthatjuk meg. Ez az ág volt az egyike azon háromnak, amelyeket a Magyar Tudományos Akadémia is hivatalosan egyetemi képzésként fogadott el, és a MOTESZ, amely kizárólagosan orvosszakmai társaságokat fogad be évtizedek óta, már 1997-ben befogadott minket.

4 hatalmas nemzetközi és 13 kínai-magyar tudományos kongresszust szerveztünk az eltelt időszakban, Pécsett egyetemi tanszéket sikerült alapítani, amely jelenleg is oktatja és vizsgát szervez ebben a témában.

Szakmai sikerünk, hogy a MAOT bábáskodott 15 évig a Tangshani Hebei Science and Technological University, és a PTE Egészségtudományi Kara közötti megállapodásnak megfelelően megalapított TCM Konfucius Intézet létrehozásában is, amelynek alapítója és szakmai vezetőjeként büszke vagyok az eddig eltelt időre.

 

Naturportal: Kik alapították meg a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságát? Kik és hogyan csatlakozhatnak a MAOT-hoz?

dr Hegyi Gabriella:

A MAOT alapítói 17 olyan orvos kolléga volt, akik akkoriban szakmai elfoglaltságuk mellett is vállalták az akkor „sarlatánságnak” kikiáltott kínai gyógyászat felkarolását.

Tanultak itt-ott a világban és megpróbálták meghonosítani itthon is ezt a kiválóan alkalmazható diagnosztikai és gyógyászati módszert,. Sajnos, időközben – ahogy látom a listákon – sokan elhagytak és örökre itt hagytak minket. De örökségüket folytatva képesek vagyunk megújulni és a modern kori követelményeknek is megfelelően, folyamatosan tanulva, szemlélve mások munkásságát, megőrizni is a hagyományainkat és frissíteni is azokat. Minden második évben indítjuk el a tanfolyamainkat a PTE ETK-n, ami után a hallgatók olyan vizsga bizonyítványt kapnak, amelyre az OKFŐ működési engedélyt ad. Ezekből a végzett hallgatókból alakul tovább a MAOT gárdája.

 

Naturportal: Milyen tevékenységei, céljai és konkrét feladatai vannak a MAOT-nak?

dr Hegyi Gabriella:

A MAOT 35 évvel ezelőtt is megfogalmazott célja, hogy ébren tartsa az érdeklődést ezen fantasztikusan érdekes és logikus tudomány iránt. Ezen kívül a célja, hogy egyetemi képzésbe helyezze – ahol a MAOT tagjai oktatnak. Ezen célokon túl elősegíti tagjai tudományos munkásságát (többen is szereztek tagjaink közül PhD fokozatot egyetemeken), segít a prevencióban és a rehabilitációban egyaránt és folyamatosan megújítja önmagát a fiatalok képzésével és befogadásával, továbbképzéseinkkel.

 

Naturportal: Hogyan kapcsolódik egymáshoz a két szervezet? Miért tartja a két szervezet együtt a kongresszusát?

dr Hegyi Gabriella:

Kis országként nagyon nehéz – főleg 2 évi szilencium után – konferenciát szervezni, ezért nem megosztani, hanem közös rendezvény tartásával az érdeklődő kollégákat, orvosokat, természetgyógyászokat és laikusokat is együtt szeretnénk elkápráztatni egy minden szempontból igényes rendezvény megtartásával.

 

Naturportal: Szerencsére most már személyesen is lehet kongresszust tartani… Hol lesz megtartva ez a kongresszus és mikor? Hogyan, hol lehet csatlakozni? 

dr Hegyi Gabriella:

Két helyszínünk is lesz, hiszen a nagyszámú előadás miatt senkit sem szerettünk volna elutasítani, ezért maga a Fő Konferencia a Körösi Csoma Sándor Kulturális Központban lesz, Kőbányán, Budapest X. Pataki István tér 1-14., de másnap egy ún. szatelita konferenciát is rendezünk, mely Budapesten, a Harmónia Palotában lesz (Múzeum utca 8.).

 

KATTINTS IDE A CSATLAKOZÁSHOZ, A KONGRESSZUSRÓL SZÓLÓ INFORMÁCIÓKÉRT!

 

Naturportal: Milyen tematikájú lesz idén a kongresszus? Hány előadó lesz várhatóan? 

dr Hegyi Gabriella:

A kétnapos program (Fő Konferencia és a Szatelita Konferencia) 63 előadást tartalmaz, amiben 4 hosszabb workshop is megrendezésre kerül, valamint hihetetlenül  izgalmas témákat kínálunk minden hallgató számára.

Természetesen lesz akupunktúra és kapcsolt technikái  (Tradicionakl Chinese Medicine, TCM = Hagyományos Kínai Orvoslás, HKO), ayurveda, antropozófikus orvoslás, életmód, fitoterápia, homeopáthia, Quantum medicina, Coviddal kapcsolatos, valamint nóvumként paradigmaváltási szemlélet a mai egészségügyben szekció. 3 teremben folyamatosak lesznek az előadások.

A Szatelita Konferencia másnap, azaz október 16-án egy napos lesz.

Naturportal: Csak természetgyógyászok-orvosok számára lesz elérhető, vagy laikusok is látogathatják? Orvosok, természetgyógyászok és egészségügyi dolgozók számára akkreditált lesz-e ez a konferencia?  

dr Hegyi Gabriella:

A rendezvény orvosok és egészségügyi dolgozók részére akkreditált – ami folyamatban van – de laikus érdeklődőket is várunk szeretettel, hiszen mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő témát majd, garantálom.

Naturportal: Várhatóan kik lesznek az előadók

dr Hegyi Gabriella:

Előadóink a szakma kiválóságai és ismert/kevésbé ismert, de jól képzett előadói, akik előadásai biztosítják a jó hangulatot, értékes infókat, újabb eredményeket megismerését.

A két napos konferencián a teljesség igénye nélkül az alábbi előadók lesznek majd:

Szabó V. László, dr. Tamasi József, prof. Dr.Hegyi Gabriella PhD., dr. Szőke Henrik, PhD.Rosenberg László, dr. Kusper Zsuzsa, Sebestyén Tíbor, Gyurkó István, dr. Körmendi-Rácz János, Jakab Éva, dr. Juhász Edina és Péterm, dr. Máthé Ágnes, dr. Pelle Judit, dr. Tóth Adrián, dr. Csiszár Róbert, dr. Joós Károly, dr. Saáry Kornélia, dr. Molnár Mariann, Radványi Noémi, Petővári Bence, dr. László Andrea PhD., dr. Rideg Sándor, Kendi Hana, Rideg Norbert, Dr. Draveczky Éva, Babits Júlia, Hargitai Réka, Várhelyi Gábor, dr. Patkós József, dr. Sal Péter, dr. Antal László, Tóth Edith, Daróczi Zoltán, dr. Klára Géza, dr. Farmati Mónika, dr. Németh István, dr. Ságodi László, Jorgos Linda, Égely György, Lednyiczky Gábor, Merész Katalin, Petővári Bence, Kis Eszter, dr. Karácsony Ferenc, dr. Zarándi Ildikó, dr. Petrucci Roberto, Pinviczky Dóra

Naturportal: Meddig lehet jelentkezni a kongresszusra, és mit tartalmaz a részvételi díj? 

dr Hegyi Gabriella:

Augusztus 15-től él a webes jelentkezési felületünk, ahol külön jelentkezhetnek az orvosok, és természetgyógyászok, eü. dolgozók és a laikus érdeklődők is.

KATTINTS IDE A CSATLAKOZÁSHOZ, INFORMÁCIÓKHOZ!

Örömmel jelentem be, hogy a MIMSZ-nek most indítottunk egy saját honlapot is, amely a www.magyarintegrativmedicina címszó alatt elérhető.

 

KATTINTS IDE A MIMSZ SAJÁT WEBOLDALÁNAK ELÉRÉSÉHEZ!

 

Minden érdeklődőnek egységes a konferencia díja, amely 20.000 Ft, tartalmazza az október 15-i Nagy Kongresszus összes előadásához való hozzáférési lehetőséget is, emellett két szünetben kávé sütemény és egy kétfogásos ebéd+ üdítő árát.

A Szatelita Konferencia (a helyszín még szervezés alatt van) díja 12.000 Ft, amely 2 kávészünetet és sütemény díját is magában foglalja. Itt kerülnek előadásra a Quantum medicina, paradigmaváltás, és Covid tapasztalatok témakörei.

(Pár héttel a Konferenciák után lehetséges lesz egy, az internetről letölthető formában is megnézni az előadásokat azoknak, akik nem tudtak személyesen jelen lenni, de ennek természetesen lesz egy díja, ami attól függ hányan járulnak hozzá, hogy felvegyük az előadásaikat.)

Valamint megemlíteném a kiállítóinkat és szponzorainkat is, akik szintén színesítik jelenlétükkel a konferenciát, sőt kiváló előadókat is adtak adott témáikban. Külön kiemelném a Konzunion-Akupunktúra Online Bt.-t, aki önzetlen segítsésével évről-évre nyújt támogatást.

Végezetül nem lennék igazságos, ha nem említeném meg a kiváló csapatmunkát végző Szervező Bizottságot a MIMSZ-ben, így ezúton is köszönetet szeretnék mondani kollégáimnak, Daróczi Zoltán, dr. Szalkai Iván PhD., dr. Szőke Henrik PhD. és dr. Radnai Andrea PhD. hallgató alelnököknek is, valamint Dr. Csiszár Róbert MAOT főtitkárnak pedig a Kongresszusi online felület kialakítását, folyamatos karbantartását, gondozását.

KATTINTS IDE A CSATLAKOZÁSHOZ, INFORMÁCIÓKHOZ!


dr Hegyi Gabriella orvos-természetgyógyász professzor, MAOT, MIMSZprof. dr. Hegyi Gabriella, orvos, természetgyógyász

A Yamamoto Rehabilitációs Intézet alapító orvos-igazgatója.
A Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának (MAOT) elnöke.
A Magyar Integratív Medicina Szövetség (MIMSZ) elnöke.
A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány kuratóriumi tagja.
A TCM (Tradicional Chinese Medicine – Hagyományos Kínai Orvoslás) Konfucius Intézet létrehozásában is, amelynek alapítója és szakmai vezetője.
Számos díj, így a Batthyány-Strattmann László díj, és a Pro Facultate díj birtokosa.

Közel 45 éves orvos – egészségügyi pályafutása során nemcsak a hagyományos nyugati orvoslás, hanem a természetgyógyászat, az integratív medicina egyik szaktekintélye is.

Pécsett bevezette, mint tanszékvezető a homeopátia, manuális medicina, a neurálterápia és a Hagyományos Kínai Orvoslás, valamint később az Antropozófus medicina akkreditált oktatását és vizsgáztatását is. Jelenleg a Yamamoto Intézetben dolgozik aktívan, fájdalomambulanciaként és onkológiai betegellátásában is. A Kispesti Szakrendelő Intézettel van szerződése, a reumatológiai betegek neurálterápiás, akupunktúrás, egyéb fizioterápiás ellátására is. Órái vannak a PTE-n továbbra is, foglalkozik a PHD hallgatókkal és vezeti az akkreditált egyetemi tanfolyamokat is.

„…földi ember kevéssel beéri, vágyait, ha kevesebbre méri…”

(Arany János)

A szerző