Ez a vajas keksz recept az alapja minden további változatnak.

Próbáld ki, kísérletezz, és alkosd meg a családod kedvencét!

Tésztáját előre elkészíthetjük és a sütésig a hűtőben tárolhatjuk. Nem árt egyszerre több adaggal is bekészíteni a hűtőszekrénybe, hogy vendégek érkezése esetén is kéznél legyen a gyorsan elkészíthető recept.

 

Vajas keksz recept

Hozzávalók 25 – 30 darabhoz

  • 9 dkg  világosbarna kristálycukor
  • 25 dkg sima liszt
  • nyers nádcukor a beszóráshoz
  • 18 dkg vaj szobahőmérsékleten kockára vágva

 

  1. A vajat és a cukrot tegyük egy tálba és jól keverjük ki. Fokozatosan hozzáadva dolgozzuk bele a lisztet. Formázzunk belőle 30 cm hosszú vékony hurkát, melynek az oldalait megnyomkodva szögletes, rúd alakú lesz a tészta.
  2. Egy darab sütőpapírt hintsünk meg vastagon nádcukorral és nyomjuk bele a tészta rúd minden oldalát. Csomagoljuk be és tegyük 30 perce a hűtőbe! Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra (gázsütőnél hármas fokozat).
  3. Vegyük ki a tészta rudat a hűtőből. Vágjuk vastag szeletekre és rakjuk a kekszeket teflon vagy szilikon bevonatú sütőlapra úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Süssük 20 percig.

 

Ezt a vajas keksz receptet mindenképpen írd bele a családi recept gyűjteménybe, később még nagy hasznodra lehet!

Formáját, alakját ízlésed, szerint bárhogyan alakíthatod, csak a fantáziád szabhat határt.

Egy csésze tea, kávé vagy egy pohár tej kíséretében pompás uzsonna.

 

TOVÁBBI DESSZERT RECEPTEKÉRT KATTINTS IDE!

 

 

A szerző