Tápiókagyöngy puding a díszíthető desszert.

Arról talán felesleges is említést tennem, hogy az indai desszertek, édességek milyen különleges ízvilágú, egyed, extra ínyencségek.

Ma az egyik kedvencemet ismerhetitek meg, a desszertet, ami nem csak az ízével, hanem látványával is az étkezések királyává emelkedik.

Elkészítés után ebben a különleges, hófehér desszertben apró, átlátszó kis golyócskák lesznek láthatóak, amelyek mellett szinte bármilyen színű, állagú dekorációs elem fantasztikusan mutat majd. Legyen szó fűszerről, apró levélről, lekvárról, gyümölcsről… stb.

Puding pedig az ősi Indiában is létezett már.

A tápióka puding tápiókagyöngyből készül. Nevezik sago pudingnak is.

Különösen közkedvelt édesség a hindu étkezésen élők számára is, mert a tápióka puding tökéletes édesség ékádasí alkalmával, amikor nem fogyasztanak gabonát és hüvelyest.

Az itt leírt tápióka puding recept elkészítése nem igényel semmilyen ördöngösséget. Minimális munka, mennyei íz.

 

Tápiókagyöngy puding

Hozzávalók

  • 1 l tej, vagy kókusztej
  • 0,5 dl tápiókagyöngy
  • 10 dkg nyírfacukor vagy barnacukor
  • vanília
  • fahéj
  • sáfrány
  • vagy gyümölcsök a tápióka puding ízesítéséhez

Elkészítési módja

Felforraljuk a tejet vagy a kókusztejet, majd kevergetés közben beleszórjuk a tápióka gyöngyöt.
Válasszunk vastag falú edényt, olyant amibe a tej nem kap oda.
Alacsony lángon főzzük 10-12 percig.
Olyan érzésünk lehet, hogy kevés a hozzáadott tápiókagyöngy, de ne hagyjuk magunkat becsapódni. Várjuk ki a végét.
A tápióka gyöngyszemek szép lassan áttetszővé válnak.
Mikor már csak egy kis fehér pötty marad a gyöngyszemek közepén, adjuk hozzá a vaníliarudat, sáfrányt vagy fahéjat, akkor azt is most érdemes hozzátenni, hogy legyen ideje az ízeknek beérni.
Főzzük további 2-3 percig most már állandó kevergetés mellett, mert a besűrűsödő puding hamar odaég az edény aljához.
Miután levettük az edényt a tűzről, édesítsük ízlés szerint, valamint adjunk hozzá egy késhegynyi sót is.
Tálaljuk úgy, mint ahogyan a pudingot szoktuk.
A tetejét díszíthetjük gyümölccsel, megszórhatjuk pirított magvakkal.

A tápiókagyöngy puding hatása

A tápióka puding nagy előnye, hogy lisztérzékenyek, gluténmentes vagy paleo étrenden levők is fogyaszthatják.
A lúgosító ételek közé sorolják.

A szerző