Barion Pixel

Rasmalai, édesség a konyhádban Indiából.

A legfinomabb tradicionális indiai édességek tejtermékekből készülnek, így a tradicionális bengáli édesség a rasmalai is, ami korona lehet egy kevésbé fényűző étkezésen is!

Rasmalai

Hozzávalók

A panírhoz (indiai sajt)

  • Tej: 4 bögre
  • Citromlé: 2 ek. + 1 ek. víz

 

A sziruphoz:

  • Víz: 4 bögre
  • Cukor: 1 bögre

 

A tejkeverékhez

  • Tej: 3 bögre vagy 1 bögre sűrített tej + 1 bögre tej.
  • Cukor:  2 ek. vagy a szirupból (ízlés szerint)
  • Kardamom (belső magvai zúzva) ½ tk.
  • Sáfrány: (csipetnyi)
  • Mandula szeletek: 1 ek., esetleg pisztácia őrlemény

Rasmalai elkészítése

Paneer

Forrald fel a tejet és forrás közben lassan öntsd hozzá a citromos vizet.
Amikor kicsapódik és a savó külön válik szűrd át egy szitába tett muszlin kendőn.
Engedj kevés hideg vizet a panírra, hogy kissé lehűljön és a citrom savanyú íze eltávozzon.
Fogd össze a négy sarkát a kendőnek és préseld ki a fölösleges vizet. De ne nagyon szárazra.
Ellenőrizd a panír állagát. Vegyél ki egy darabkát és tedd a tenyeredbe és dörzsöld a tenyéren a hüvelykujjaddal kb. 15-20 mp-ig. Ha jó a panír állaga, kis kemény, sima felszínű golyót tudsz formálni belőle.  Ha nem áll össze, akkor pár csepp vizet tegyél hozzá.
Tedd az egész panírt egy tiszta, száraz felületre és gyúrd kb. 4 percig, addig amíg a panír egy könnyű,  összeálló masszává nem válik. (Sokan nyujtófát használnak, hogy az anyag egyneművé, simává váljon, de lehet ezt kéztővel is csinálni).

Rasmalai készítés

A masszát oszd fel négy egyenlő részre és formázz belőlük gombócokat. Kissé lapítsd el őket.
Keverd össze a vizet a cukorral és főzd fel. Amikor forr tedd bele a gombócokat, fedd le és főzd kb. 7 percig. (A gombócok a méretüket meg fogják duplázni)
Ha letelt az idő szedd ki a szirupból a gombócokat és tedd félre egy tányérra.
Forrald lassú lángon, gyakori keverés mellett a 3 bögre tejet addig, míg 2 bögrényi nem lesz. (Tulajdonképpen sűrített tejet fogsz kapni)
Ha kész, add hozzá a cukrot, kardamomot, sáfrányt, majd enyhén nyomd ki a rasmalai-t és ezt is tedd hozzá. Főzd kb. 2 percig.
Kínáld hidegen, pirított mandulaszeletekkel és / vagy zúzott pisztáciával díszítve.

A szerző