Barion Pixel

Rasgulla, a házi túrósajtból (paneerból) készült indiai desszert.

A rasgulla egy igazi ünnepi édesség.

Egy semmihez sem hasonlítható előkelő édesség Bengálból, mely gyorsan népszerű lett Indiában is.

A rasgulla gömbökbe a túrón kívül semmi nem kerül, így kijelenthetjük, hogy a recept teljesen glutén mentes.

Ez, a Dél-Ázsia keleti részén népszerű édesség egy szirupos desszert, melyet cukorból készült könnyű szirupban főznek meg.

Elkészítésének titka nem igazán az ügyesség, hanem inkább a türelem. Sokáig kell dolgozni a túrót, hogy megfelelően összeálljon.

 

Rasgulla – Túrógombóc rózsavizes szirupban

 

Hozzávalók

  • 300 g házi készítésű túró zsírszegény tejből
  • 700 ml víz
  • 30 dkg cukor
  • 1 evőkanál rózsavíz

A rasgulla elkészítési módja

Egy súllyal (pl. vízzel tel fazékkal) csaknem az összes vizet kipréseljük a frissen készített túróból.

Az asztalra öntjük, és a tenyerünkkel erőteljesen gyúrva teljesen simára dolgozzuk, míg egy egybeálló “tésztát” kapunk.

Diónyi darabokat csípünk ki belőle, és tökéletes gömböket formálunk, melyeken egyetlen repedés sem látható.

A cukrot 5 percig forraljuk a vízzel egy közepes nagyságú edényben, majd úgy állítjuk be a lángot, hogy a szirup egyenletesen, enyhén pezsegjen.

Óvatosan belehelyezzük a túrógombócokat, lazán, mert csaknem kétszeresükre meg fognak nőni. 15 percig főzzük.

Addig kell főzni, ameddig a cukorból készült szirup teljesen át nem hatja a gombócokat.

Ekkorra megdagadnak és szivacsosak lesznek.

Főzés közben 5 percenként meglocsoljuk őket 1-1 dl vízzel. 15 perc elteltével levesszük a tűzről, ráöntjük a rózsavizet, és 4-5 órán keresztül állni hagyjuk a szirupban. Kevés lével tálaljuk.

Elkészítési idő: 5-6 óra.

rózsavíz hatása, rózsa, rózsavíz

Rózsavíz

A rózsavizet egyelőre csak ritkán használják főzéshez, pedig aromája semmihez nem fogható.

Leginkább a keleti, és a görög receptekben található meg.

Általában a rózsavizet kozmetikai célokra használják fel, de bizonyos recepteknél, ízvilágban a konyhában is megállja a helyét.

Nálunk egyelőre ritkaság számba számítanak a rózsavízzel készített ételek.

Arra nagyon kell vigyázni, hogy rózsavizet csak permettel NEM kezelt rózsából készítsünk!

 

A szerző