Rasgulla, a házi túrósajtból (paneerból) készült indiai desszert.
A rasgulla egy igazi ünnepi édesség.
Egy semmihez sem hasonlítható előkelő édesség Bengálból, mely gyorsan népszerű lett Indiában is.
A rasgulla gömbökbe a túrón kívül semmi nem kerül, így kijelenthetjük, hogy a recept teljesen glutén mentes.
Ez, a Dél-Ázsia keleti részén népszerű édesség egy szirupos desszert, melyet cukorból készült könnyű szirupban főznek meg.
Elkészítésének titka nem igazán az ügyesség, hanem inkább a türelem. Sokáig kell dolgozni a túrót, hogy megfelelően összeálljon.
Rasgulla – Túrógombóc rózsavizes szirupban
Hozzávalók
- 300 g házi készítésű túró zsírszegény tejből
- 700 ml víz
- 30 dkg cukor
- 1 evőkanál rózsavíz
A rasgulla elkészítési módja
Egy súllyal (pl. vízzel tel fazékkal) csaknem az összes vizet kipréseljük a frissen készített túróból.
Az asztalra öntjük, és a tenyerünkkel erőteljesen gyúrva teljesen simára dolgozzuk, míg egy egybeálló “tésztát” kapunk.
Diónyi darabokat csípünk ki belőle, és tökéletes gömböket formálunk, melyeken egyetlen repedés sem látható.
A cukrot 5 percig forraljuk a vízzel egy közepes nagyságú edényben, majd úgy állítjuk be a lángot, hogy a szirup egyenletesen, enyhén pezsegjen.
Óvatosan belehelyezzük a túrógombócokat, lazán, mert csaknem kétszeresükre meg fognak nőni. 15 percig főzzük.
Addig kell főzni, ameddig a cukorból készült szirup teljesen át nem hatja a gombócokat.
Ekkorra megdagadnak és szivacsosak lesznek.
Főzés közben 5 percenként meglocsoljuk őket 1-1 dl vízzel. 15 perc elteltével levesszük a tűzről, ráöntjük a rózsavizet, és 4-5 órán keresztül állni hagyjuk a szirupban. Kevés lével tálaljuk.
Elkészítési idő: 5-6 óra.
Rózsavíz
A rózsavizet egyelőre csak ritkán használják főzéshez, pedig aromája semmihez nem fogható.
Leginkább a keleti, és a görög receptekben található meg.
Általában a rózsavizet kozmetikai célokra használják fel, de bizonyos recepteknél, ízvilágban a konyhában is megállja a helyét.
Nálunk egyelőre ritkaság számba számítanak a rózsavízzel készített ételek.
Arra nagyon kell vigyázni, hogy rózsavizet csak permettel NEM kezelt rózsából készítsünk!