2023. október 20. péntek | Angyal Renáta Paradicsom chutney, nem csak a téli napokra. A paradicsom chutney tökéletes lehetőség a kertben termelődő paradicsom felesleg felhasználására. Paradicsom chutney Hozzávalók 2 ek ghí 1/4 tk fekete mustármag 1/4 tk római kömény 1 rúd fahéj 2 tk csilipehely 1/4 tk kurkuma 6 db friss, érett nagy paradicsom 1/3 csésze teljes értékű nádcukor 1/4 csésze mazsola 1/4 tk só A paradicsom chutney elkészítési módja A paradicsomokat leforrázzuk, majd meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A ghít vagy kókuszolajat közepes lángon felhevítjük, majd amikor forró, hozzáadjuk a mustármagot, és addig hevítjük, amíg pattogni kezd. Hozzáadjuk a római köményt és fahéjat is, majd amikor a fahéj sötétedni kezd, hozzáadjuk a csilit, a kurkumát és a paradicsomokat. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a mazsolát, a sót és a cukrot. 5 percig főzzük, ha hígabb csatnit szeretnénk, 15 percig, ha sűrűbb, lekvárszerű csatnit. A paradicsom jótékony hatása A paradicsomnak sok jótékony hatása van, de ezek közül talán ami a legjobban kiemelkedik az a nagy mennyiségű béta-karotin, amit tartalmaz. Ezen kívül kiváló, és hasznos sejtvédő, segít megelőzni a a különféle rákfajták kialakulását is. Magas A-vitamin tartalma miatt javíthatja a látást, segít megelőzni a farkasvakságot. Rendszeres fogyasztása mellett jelentősen javulhat bőrünk minősége, valamit a bőr mellett jótékonyan hat a fogakra, és a hajra is. A benne található likopinnak köszönhetően csökkenti a rossz koleszterin szintet, és segít megelőzni a szív, és érrendszeri betegségek kialakulását. A paradicsomban található kálium mennyiség csökkenti a vérnyomást. A kismamák számára is hasznos magas folsav tartalma miatt. Érdekes, és kevésbé ismert tény, hogy csökkenti, illetve segít megelőzni a depressziót. Vásárláskor a legjobb, ha nem szupermarketben, hipermarketben vásárolunk, hanem piacon, a kiskertben termett paradicsomot fogyasztjuk. Forrás: Tradícionális India A szerző Angyal Renáta See author's posts