Paradicsom chutney, nem csak a téli napokra.
A paradicsom chutney tökéletes lehetőség a kertben termelődő paradicsom felesleg felhasználására.
Paradicsom chutney
Hozzávalók
- 2 ek ghí
- 1/4 tk fekete mustármag
- 1/4 tk római kömény
- 1 rúd fahéj
- 2 tk csilipehely
- 1/4 tk kurkuma
- 6 db friss, érett nagy paradicsom
- 1/3 csésze teljes értékű nádcukor
- 1/4 csésze mazsola
- 1/4 tk só
A paradicsom chutney elkészítési módja
A paradicsomokat leforrázzuk, majd meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk.
A ghít vagy kókuszolajat közepes lángon felhevítjük, majd amikor forró, hozzáadjuk a mustármagot, és addig hevítjük, amíg pattogni kezd.
Hozzáadjuk a római köményt és fahéjat is, majd amikor a fahéj sötétedni kezd, hozzáadjuk a csilit, a kurkumát és a paradicsomokat.
Közepes lángon, folyamatosan kevergetve 10 percig főzzük.
Hozzáadjuk a mazsolát, a sót és a cukrot. 5 percig főzzük, ha hígabb csatnit szeretnénk, 15 percig, ha sűrűbb, lekvárszerű csatnit.
A paradicsom jótékony hatása
A paradicsomnak sok jótékony hatása van, de ezek közül talán ami a legjobban kiemelkedik az a nagy mennyiségű béta-karotin, amit tartalmaz.
Ezen kívül kiváló, és hasznos sejtvédő, segít megelőzni a a különféle rákfajták kialakulását is.
Magas A-vitamin tartalma miatt javíthatja a látást, segít megelőzni a farkasvakságot.
Rendszeres fogyasztása mellett jelentősen javulhat bőrünk minősége, valamit a bőr mellett jótékonyan hat a fogakra, és a hajra is.
A benne található likopinnak köszönhetően csökkenti a rossz koleszterin szintet, és segít megelőzni a szív, és érrendszeri betegségek kialakulását.
A paradicsomban található kálium mennyiség csökkenti a vérnyomást.
A kismamák számára is hasznos magas folsav tartalma miatt.
Érdekes, és kevésbé ismert tény, hogy csökkenti, illetve segít megelőzni a depressziót.
Vásárláskor a legjobb, ha nem szupermarketben, hipermarketben vásárolunk, hanem piacon, a kiskertben termett paradicsomot fogyasztjuk.
Forrás: Tradícionális India