2023. május 5. péntek | dr Jung Andrea Paneer sak, egy egészséges, és ízletes étel Indiából. A paneer sak egy spenótos indiai étel, amelyet kipróbálva, megkóstolva egy egészen új oldaláról ismerheted meg a spenótot, és ha eddig nem volt, most biztosan konyhád kedvenc alapanyaga lesz. Paneer sak – Párolt spenót friss sajttal Hozzávalók 500 g friss spenót 1 evőkanál ghí vagy növényi olaj 2 kávéskanál őrölt koriander 1/2 kávéskanál kurkuma 1/4 kávéskanál csípős pirospaprika 1/2 kávéskanál garam masala 2 csipet hing, vgy más néven asafoetida, egyfajta fokhagyma helyettesítő 3 evőkanál víz 150 ml tejföl 200 g házi sajt 1 kávéskanál só 1/2 kávéskanál cukor A spenót, vagy paraj világszerte elterjedt növény. Valószínűleg Perzsiából származik, de mostanra már hazánkban is nagy tiszteletnek örvend. Egy, néha két éves növény. Általában salátának, vagy főzeléknek használják fel, készítik el. Fogyasztása pozitív hatással van a hasnyálmirigy működésére, az emésztésre. Nagy mennyiségű vasat tartalmaz. Elkészítése A megmosott spenótot apróra vágjuk. A ghít vagy olajat felforrósítjuk, és néhány másodpercig pirítjuk benne a porfűszereket. Hozzáadjuk az összevágott spenótot, és aláöntünk 3 evőkanál vizet. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük (kb. 10 perc), majd belekeverjük a tejfölt és az 1.5 cm-es kockákra vágott házi sajtot. Sózzuk, cukrozzuk, jól elkeverjük, és további 5 percig főzzük kis lángon. Egyszerű rizzsel és forró chapatival tálaljuk. Elkészítési idő: 30 perc. Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts