Palak paneer, a közkedvelt indiai étel.

 

Indiában nemigen tudunk olyan éttermet találni ahol ne lenne benne a menüben a palak paneer, vagyis a spenótos kördös szabdzsi.
Amilyen közkedvelt olyan finom és olyan könnyű is elkészíteni!

Palak paneer – spenótos-sajtos szabdzsi recept

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 200 g paneer sajt
  • 400 g spenót (fagyasztott is jó, leveles, nem püré!)
  • 1 kk asafoetida
  • 2 ek ghí vagy olaj
  • 1 tk gyömbér (aprított)
  • 1 tk chili (vagy egy 2 cm-es apróra vágott chilipaprika)
  • 1 teáskanál garam masala
  • 1 teáskanál koriander (őrölt)
  • 0.5 tk kurkuma
  • 2 ek zsíros joghurt
  • 1 kis db paradicsom

Palak paneer – elkészítési mód

Ez asafoetidát megpirítjuk. Mehet rá a gyömbér és a chili. Kis lángon dolgozzunk, hogy a fűszerek ne égjenek meg. 1-2 perc után mehet a garam maszala és az őrölt koriander. Utolsónak adjuk a kurkumát és vegyük le a tűzről.
A spenótot öntsük a fűszeres alaphoz és kevergetve főzzük 5-10 percig. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a joghurtot és keverjük simára.
Ezen a ponton kétféleképpen készíthetjük az ételt. Vannak, akik vele forgatják a szószba a sajtot és tovább főzik kb. 10 percig. Ha ehhez van kedvünk, tegyük ezt.
A másik eljárás szerint, zárjuk el a lángot a spenót alatt, ez már kész.
Vágjuk a sajtot kedvünk szerint kockára és teflonserpenyőben olaj nélkül néhány oldalát pirítsuk aranyszínű ropogósra.
Szedjük tányérokba a szószt, tegyük rá a sajtot és csapátival vagy bármilyen kenyérfélével tálaljuk. Rizzsel is nagyon finom.

gyömbér, vírusellenes fűszernövények

Gyömbér

A kínai és az indonéz konyha legrégebbi és legkedveltebb fűszernövénye.

Kifejezett étel-gyógyszerként is számontartják.

Újabb kutatások szerint ízületi gyulladásra is alkalmazható.

Szélhajtó és étvágyjavító, alkalmas a gyomorhurut, valamint epekiválasztási és hasnyálmirigy-elégtelenség kezelésére.

A gyömbér illóolajat reumatikus fájdalmak kezelésére is használják.

Kattints ide a gyömbér illóolajhoz!

 

koriander, vinaigrette öntet

Koriander

Kesernyés, kissé csípős ízű növény.

Fűszerek készítéséhez, házi pesto készítésére alkalmas.

Nélkülözhetetlen alkotóeleme az indiai curry-nek, valamint további fűszer-és gyógynövény keverékeknek.

A terméséből kinyert illóolaj megtalálható egyes likőrökben, valamint a Karmelita cseppben.

Kattints ide a koriander illóolajhoz!

A szerző