Krémes puding recept Indiából különleges ízben.

A krémes puding általában minden asztalon nagy sikert arat, de a választék általában nem elég nagy.

A mai recept nem egy általánosan ismert, és használt hazánkban, de mindenképpen érdemes elkészíteni, hiszen különleges  ízvilága egy pillanat alatt Indiába repít minket.

 

Badaam phirni – Krémes puding mandula és rizs párosítással

Hozzávalók

  • 100 g pucolt mandula
  • 30 g hosszúszemű rizs
  • 1 l tej
  • 150 g cukor
  • 1 evőkanál rózsavíz vagy 1/4 kávéskanál khusa olaj
  • 30 g szeletelt, pirított mandula
  • 120 ml szeder, málna vagy ribizli

 

Krémes puding elkészítése

A mandulát és a rizst 1/2 – 1 órán keresztül forró vízben áztatjuk, majd az áztató vízzel együtt simára turmixoljuk.

Keresztül szűrjük egy sűrű szövésű gézen, és jól kinyomkodjuk.

A tejet a cukorral felforraljuk, mérsékeljük a lángot és lassan, állandó keverés mellett hozzáadjuk a mandulatejet.

További 10-12 percig kevergetve főzzük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.

Pudingos tányérokba töltjük, és teljesen kihűtjük.

Gyümölccsel és szeletelt mandulával díszítve tálaljuk.

 

A mandula jótékony hatásai

 

A mandula az ásványi anyagok közül rengeteg kalciumot, magnéziumot, foszfort, és káliumot tartalmaz.

Ezeknek az anyagoknak köszönhetően táplálja a fogakat, csontokat, izmokat, idegeket, valamint segítséget nyújthat a menstruációs fájdalmak esetén is.

A vitaminok közül a mandula B1, B2, B6, és E- vitamint is tartalmaz.

 

cink mandula, mandulavaj recept

 

A mandula 10 legfontosabb jótékony hatása:

  1. Csökkenti a káros koleszterin szintjét. – Szabályozza a koleszterinszintet, a mandula többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag.
  2. Segíti a szív egészséges működését. – Serkenti a vérkeringést, és az oxigén, és tápanyagok áramlását a szervezetben.
  3. Kordában tartja a cukorbetegséget. – Az egészséges zsírok, vitaminok, rostok, és ásványi anyagok segítik a glükóz felszívódás és termelés szabályozását.
  4. Segíti a fogyást. – A mandula segíti a fogyást tápanyagsűrűségének köszönhetően.
  5. Serkenti az agy működését. – A mandula cinkben és ásványi anyagokban is gazdag, amelyek megóvják az agyat a szabad gyökök okozta károktól.
  6. Erősíti a csontokat. – Foszforban és káliumban gazdag, ez a két legfontosabb a csont egészségéhez szükséges tápanyag.
  7. Megelőzi a szorulást. – Magas rosttartalmának köszönhetően kezeli, és akár meg is előzi a szorulást.
  8. Megőrzi a bőr egészségét. – E-vitaminban gazdag, mely táplálja a bőrt, és megvédi a kiszáradástól.
  9. Jót tesz a hajnak. – A mandula fogyasztása mellett a heti kétszeri mandula olajos helyi kezeléssel puhább és szebb lesz a haja.
  10. Megelőzi a szülési rendellenességeket. – A benne lévő nagy mennyiségű folsav serkenti az egészséges sejtnövekedést, és a szövetek kialakulását, amelyek rendkívül fontosak a magzat fejlődése során.

 

A szerző