Krémes puding recept Indiából különleges ízben.
A krémes puding általában minden asztalon nagy sikert arat, de a választék általában nem elég nagy.
A mai recept nem egy általánosan ismert, és használt hazánkban, de mindenképpen érdemes elkészíteni, hiszen különleges ízvilága egy pillanat alatt Indiába repít minket.
Badaam phirni – Krémes puding mandula és rizs párosítással
Hozzávalók
- 100 g pucolt mandula
- 30 g hosszúszemű rizs
- 1 l tej
- 150 g cukor
- 1 evőkanál rózsavíz vagy 1/4 kávéskanál khusa olaj
- 30 g szeletelt, pirított mandula
- 120 ml szeder, málna vagy ribizli
Krémes puding elkészítése
A mandulát és a rizst 1/2 – 1 órán keresztül forró vízben áztatjuk, majd az áztató vízzel együtt simára turmixoljuk.
Keresztül szűrjük egy sűrű szövésű gézen, és jól kinyomkodjuk.
A tejet a cukorral felforraljuk, mérsékeljük a lángot és lassan, állandó keverés mellett hozzáadjuk a mandulatejet.
További 10-12 percig kevergetve főzzük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.
Pudingos tányérokba töltjük, és teljesen kihűtjük.
Gyümölccsel és szeletelt mandulával díszítve tálaljuk.
A mandula jótékony hatásai
A mandula az ásványi anyagok közül rengeteg kalciumot, magnéziumot, foszfort, és káliumot tartalmaz.
Ezeknek az anyagoknak köszönhetően táplálja a fogakat, csontokat, izmokat, idegeket, valamint segítséget nyújthat a menstruációs fájdalmak esetén is.
A vitaminok közül a mandula B1, B2, B6, és E- vitamint is tartalmaz.
A mandula 10 legfontosabb jótékony hatása:
- Csökkenti a káros koleszterin szintjét. – Szabályozza a koleszterinszintet, a mandula többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag.
- Segíti a szív egészséges működését. – Serkenti a vérkeringést, és az oxigén, és tápanyagok áramlását a szervezetben.
- Kordában tartja a cukorbetegséget. – Az egészséges zsírok, vitaminok, rostok, és ásványi anyagok segítik a glükóz felszívódás és termelés szabályozását.
- Segíti a fogyást. – A mandula segíti a fogyást tápanyagsűrűségének köszönhetően.
- Serkenti az agy működését. – A mandula cinkben és ásványi anyagokban is gazdag, amelyek megóvják az agyat a szabad gyökök okozta károktól.
- Erősíti a csontokat. – Foszforban és káliumban gazdag, ez a két legfontosabb a csont egészségéhez szükséges tápanyag.
- Megelőzi a szorulást. – Magas rosttartalmának köszönhetően kezeli, és akár meg is előzi a szorulást.
- Megőrzi a bőr egészségét. – E-vitaminban gazdag, mely táplálja a bőrt, és megvédi a kiszáradástól.
- Jót tesz a hajnak. – A mandula fogyasztása mellett a heti kétszeri mandula olajos helyi kezeléssel puhább és szebb lesz a haja.
- Megelőzi a szülési rendellenességeket. – A benne lévő nagy mennyiségű folsav serkenti az egészséges sejtnövekedést, és a szövetek kialakulását, amelyek rendkívül fontosak a magzat fejlődése során.