Kitri Indiából, ezúttal spenótosan.
A kitri egy Indiából származó egytálétel, nagyon tápláló, ízletes, és könnyen emészthető. Tökéletesen beleillik az egészséges táplálkozásba.
Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja.
A kitri fiatalító hatású, mivel nagyon jó engergiával látja el a szervezted.
Használható különböző tisztító kúrákban, vagy esetleg betegségek esetén a szervezet egyensúlyának helyreállításához. Sőt böjtök utáni visszaszoktatásnál is tökéletesen használható, alkalmazható a kitri.
Fűszerezését nem kötik szigorú szabályok, így kedved szerint kísérletezhetsz vele, ahogyan neked tetszik, amilyen ízt szeretnél kipróbálni.
Spenótos kitri – proteindús indiai egytálétel
Hozzávalók
- 20 dkg hosszú szemű rizs
- 15 dkg feles sárgaborsó
- 1/2 dl vaj vagy ghí
- 3 babérlevél
- 1 ek durvára vágott friss gyömbér
- 2 szegfűszeg
- 2 kk só
- 1 kk kurkuma
- 1/4 kk frissen őrölt szerecsendió
- 30 dkg friss spenót
- 2 paradicsom
A spenótos kitri elkészítése
A sárgaborsót sós vízben szétfőzzük.
A ghít vagy vajat felmelegítjük, beledobjuk a babérleveleket, a gyömbért és a szegfűszeget, néhány másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. 8-10 percig kevergetve pirítjuk, felöntjük a szétfőzött sárgaborsóval, kevés vizet adunk hozzá, sózzuk, és közepes lángon puhára főzzük.
Vigyázzunk, mert a sárgaborsó hamar odakap!
A főzés vége előtt 5 perccel belekeverjük az alaposan megmosott, finomra vágott spenótot és a cikkekre vágott paradicsomot.
Főzelék állagú egytálételt kapunk.
Forrón, indiai csapáti lepénnyel tálaljuk.