Barion Pixel

A joghurtos uborkasaláta könnyű saláta akár önmagában fogyasztva, akár köretként főétkezés mellé jó a nagy nyári melegben.

Szinte minden nemzetnek megvan a maga joghurtos uborkasaláta receptje, amit leginkább nagy melegben fogyaszt. Általában a fűszerezés az, ami országonként, kultúránként módosít az alapokon.

Ebből a cikkből most ismerjétek, meg az Indiából érkező joghurtos uborkasaláta receptet!

 

Joghurtos uborkasaláta Indiából – Raita

 

Sűrű joghurtos uborkasaláta a raita, amit általában a fűszeres ételek mellé fogyasztanak, hűsítőnek.

Hozzávalók (4 kis tálkához)

  • 1 nagy kígyóuborka
  • 1 nagy pohár (kb. 350 g) joghurt
  • fél teáskanál őrölt római kömény
  • csipet chilipor

 

Joghurtos uborkasaláta elkészítése

Először is a joghurtot egy tiszta anyaggal bélelt szűrőbe öntjük. Fél órát hagyjuk így.

A megpucolt uborkát lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn, enyhén megsózzuk, és pihentetjük a joghurttal együtt.

Letelt a fél óra, az uborkát jól kinyomkodva egy tálba tesszük és ráöntjük a lecsepegtettett joghurtot.

Enyhén megsózzuk, belekeverjük a fűszereket.

Összekeverjük és hidegen tálaljuk.

 

A joghurtos uborkasaláta hozzávalóinak pozitív hatásai

Joghurt

Már több kutatás is igazolta, amit nagyszüleink is tudtak, hogy a rendszeres joghurt fogyasztásával javul emésztésünk, közérzetünk, és immunrendszerünk állapota.
Fogyasztása csökkentheti a laktózérzékenységet, és az allergiás tüneteket.
Gyulladáscsökkentő hatása is van, és javítja az emésztést.

Uborka

Az uborka kiváló C-, és B-vitamin forrás.
Rengeteg rostot, és ásványi anyagot tartalmaz, ezzáltal segíti az emésztést, és méregtelenítő hatással is bír.
Magas víztartalmának köszönhetően tökéletes folyadékpótló, ezáltal kellően vitalizálja a testet.

Római kömény

A római kömény sikerrel alkalmazható emésztési zavar, hasmenés esetén.
Kiváló szélhajtó, és hashajtó hatású, ezáltal emésztést elősegítő, vizelethajtó növény.
Menstruáció megindító szer, és hatásos anyatej termelődést elősegítő fűszer.

Chili

Meglepő lehet, de a chilinek is vannak pozitív hatásai szervezetünkre.
Kutatások szerint segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a vércukorszintet és támogatni a szív- és érrendszer egészségét.
Serkenti a vérkerintést, valamint javítja a hangulatot endorfin és dopamin felszabadító képességével, mivel ezek boldogságérzetet keltenek.
Az indiai joghurtos uborkasaláta tehát nemcsak finom, de összetevői miatt nagyon egészséges, és immunrendszer tápláló hatású.

A szerző