Gulab jamun golyó, az édesség, ami már elsőre elcsábít.
Tradícionális indiai édesség a Gulab Jamun.
A gulab jamun [ejtsd: guláb dzsámún; a jelentését lásd lejjebb] az indiai konyha egyik jellegzetes desszertje.
Már a legfontosabb alapanyag is igencsak meglepő elsőre, hiszen alapját a tejpor alkotja.
Gulab Jamun recept
Hozzávalók
A gulab jamun golyókhoz:
- 140 g tejpor
- 30 g liszt
- 1 evőkanál olaj a tésztába + 1 liter a sütéshez
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 evőkanál joghurt
A rózsavizes sziruphoz:
Cukorszirup elkészítése
Először is készítsd el a szirupot.
Ehhez egy lábasban tedd fel főni a fél liter vizet és a 350 g cukrot.
Add hozzá a kardamom magokat, amiket előtte egy kés hegyével bevágtál, hogy jobban kieresszék az aromájukat.
Miután a cukor elolvadt, alacsony lángon, időnként kevergetve főzd kb. 25-30 percig, amíg besűrűsödik.
Cukorszirup készítése 2.
Főzd a szirupot 25-30 percig
Vedd le a szirupot a tűzről és hagyd kihűlni.
Amikor már nem forró, keverd bele a rózsavizet. Ha esetleg hűlés közben kikristályosodna, akkor 1-2 evőkanál vízzel hígítsd vissza.
Gulab Jamun golyók elkészítése
A gulab jamun golyók elkészítéséhez egy tálban keverd össze a tejport, a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.
Add hozzá az olajat és a joghurtot.
A gulab jamun készítésekor ügyelj arra, hogy ne dolgozd túl a tésztát, épphogy csak összeálljon.
Az állaga kissé ragadós lesz, de akkor jó, ha könnyű belőle sima felületű kis golyókat formázni.
Enyhén beolajozott kézzel formázz kisebb diónyi golyókat. A gulab jamunok nőnek még a sütés közben és a szirupban is. Nagyjából 15 db golyót kell kapnod a receptben megadott mennyiségből.
Az állagát tekintve fontos egyrészt, hogy ne dolgozd túl a tésztát, másrészt hogy viszonylag könnyen összeálljon, és ne legyen repedezett a golyók széle.
Ha mégis az lenne, akkor tegyél még hozzá egy kevés joghurtot (1-2 teáskanál).
Helyezd a golyókat egy tálra, és közben forrósítsd fel az olajat.
Mivel a tejpor miatt ezek a golyók nagyon könnyen megégnek, ezért legalább 8-10 cm mély legyen az olaj, amiben sütni fogod őket.
A gulab jamun sütését először teszteld egy golyóval.
Ha ugyanis túl forró az olaj, akkor azonnal megég, de ha nem elég meleg, akkor lent marad a lábas alján, és akkor attól ég meg az alja.
Akkor jó, ha azonnal elkezd “pezsegni”, és a gulab jamun gyorsan feljön az olaj felszínére. Mozgasd meg egy lyukas szedőkanállal, akkor biztosan nem ragad le.
Amikor jó az olaj, akkor 4-6 golyót süss egyszerre. Nagyon gyorsan megvan, kb. 1 perc alatt szépen aranybarnára sül minden oldalán.
Fontos, hogy közben folyamatosan forgasd a szedőkanállal.
Ha kész egy adag, szedd azonnal a rózsavizes szirupba.
Hagyd állni legalább két órát, de egy egész napig is maradhatnak a szirupban. Az igazi ízüket ugyanis a magukba szívott cukros létől nyerik, önmagában a golyók elég ízetlenek.
Pár szó a Gulab Jamun hozzávalóiról
A gulab jamun Indiában eredetileg nem tejporból, hanem khoyából, a ricottához nagyon hasonlító, friss, sajtszerű tejtermékből készül.
De természetesen ezt esélyünk sincs itthon beszerezni, ezért a nyugati világban a receptek tejport használnak.
Ahogy a recept elején írtam – és ahogy mindjárt az étel nevéből is kiderül -, még ha relatív egzotikumnak számítanak, a zöld kardamomot vagy a rózsavizet ne hagyd ki, ezek adják ugyanis meg az étel karakterét.
Ázsiai boltokban könnyen beszerezhetők.
Ezen kívül a szirupba szokás még egy kevés sáfrányt is tenni, illetve ha kedved van hozzá, akkor a kész desszertet rózsaszirmokkal díszítheted.