Barion Pixel

Gulab jamun golyó, az édesség, ami már elsőre elcsábít.

Tradícionális indiai édesség a Gulab Jamun.

A gulab jamun [ejtsd: guláb dzsámún; a jelentését lásd lejjebb] az indiai konyha egyik jellegzetes desszertje.

Már a legfontosabb alapanyag is igencsak meglepő elsőre, hiszen alapját a tejpor alkotja.

Gulab Jamun recept

Hozzávalók

A gulab jamun golyókhoz:

  • 140 g tejpor
  • 30 g liszt
  • 1 evőkanál olaj a tésztába + 1 liter a sütéshez
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál joghurt

A rózsavizes sziruphoz:

 

Cukorszirup elkészítése

Először is készítsd el a szirupot.

Ehhez egy lábasban tedd fel főni a fél liter vizet és a 350 g cukrot.

Add hozzá a kardamom magokat, amiket előtte egy kés hegyével bevágtál, hogy jobban kieresszék az aromájukat.

Miután a cukor elolvadt, alacsony lángon, időnként kevergetve főzd kb. 25-30 percig, amíg besűrűsödik.

Cukorszirup készítése 2.

Főzd a szirupot 25-30 percig
Vedd le a szirupot a tűzről és hagyd kihűlni.

Amikor már nem forró, keverd bele a rózsavizet. Ha esetleg hűlés közben kikristályosodna, akkor 1-2 evőkanál vízzel hígítsd vissza.

Gulab Jamun golyók elkészítése

A gulab jamun golyók elkészítéséhez egy tálban keverd össze a tejport, a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.

Add hozzá az olajat és a joghurtot.

A gulab jamun készítésekor ügyelj arra, hogy ne dolgozd túl a tésztát, épphogy csak összeálljon.

Az állaga kissé ragadós lesz, de akkor jó, ha könnyű belőle sima felületű kis golyókat formázni.

Enyhén beolajozott kézzel formázz kisebb diónyi golyókat. A gulab jamunok nőnek még a sütés közben és a szirupban is. Nagyjából 15 db golyót kell kapnod a receptben megadott mennyiségből.

Az állagát tekintve fontos egyrészt, hogy ne dolgozd túl a tésztát, másrészt hogy viszonylag könnyen összeálljon, és ne legyen repedezett a golyók széle.

Ha mégis az lenne, akkor tegyél még hozzá egy kevés joghurtot (1-2 teáskanál).

Helyezd a golyókat egy tálra, és közben forrósítsd fel az olajat.

Mivel a tejpor miatt ezek a golyók nagyon könnyen megégnek, ezért legalább 8-10 cm mély legyen az olaj, amiben sütni fogod őket.

A gulab jamun sütését először teszteld egy golyóval.

Ha ugyanis túl forró az olaj, akkor azonnal megég, de ha nem elég meleg, akkor lent marad a lábas alján, és akkor attól ég meg az alja.

Akkor jó, ha azonnal elkezd “pezsegni”, és a gulab jamun gyorsan feljön az olaj felszínére. Mozgasd meg egy lyukas szedőkanállal, akkor biztosan nem ragad le.

Amikor jó az olaj, akkor 4-6 golyót süss egyszerre. Nagyon gyorsan megvan, kb. 1 perc alatt szépen aranybarnára sül minden oldalán.

Fontos, hogy közben folyamatosan forgasd a szedőkanállal.

Ha kész egy adag, szedd azonnal a rózsavizes szirupba.

Hagyd állni legalább két órát, de egy egész napig is maradhatnak a szirupban. Az igazi ízüket ugyanis a magukba szívott cukros létől nyerik, önmagában a golyók elég ízetlenek.

 

Pár szó a Gulab Jamun hozzávalóiról

A gulab jamun Indiában eredetileg nem tejporból, hanem khoyából, a ricottához nagyon hasonlító, friss, sajtszerű tejtermékből készül.

De természetesen ezt esélyünk sincs itthon beszerezni, ezért a nyugati világban a receptek tejport használnak.

Ahogy a recept elején írtam – és ahogy mindjárt az étel nevéből is kiderül -, még ha relatív egzotikumnak számítanak, a zöld kardamomot vagy a rózsavizet ne hagyd ki, ezek adják ugyanis meg az étel karakterét.

Ázsiai boltokban könnyen beszerezhetők.

Ezen kívül a szirupba szokás még egy kevés sáfrányt is tenni, illetve ha kedved van hozzá, akkor a kész desszertet rózsaszirmokkal díszítheted.

A szerző