2023. február 3. péntek | dr Jung Andrea Gulab jamun golyó, az édesség, ami már elsőre elcsábít. Tradícionális indiai édesség a Gulab Jamun. A gulab jamun az indiai konyha egyik jellegzetes desszertje. Már a legfontosabb alapanyag is igencsak meglepő elsőre, hiszen alapját a tejpor alkotja. Gulab Jamun recept Hozzávalók A gulab jamun golyókhoz: 140 g tejpor 30 g liszt 1 evőkanál olaj a tésztába + 1 liter a sütéshez 1 csipet szódabikarbóna 1 csipet só 2 evőkanál joghurt A rózsavizes sziruphoz: 500 ml víz 350 g cukor 7 db zöld kardamom 1 teáskanál rózsavíz Cukorszirup elkészítése Először is készítsd el a szirupot. Ehhez egy lábasban tedd fel főni a fél liter vizet és a 350 g cukrot. Add hozzá a kardamom magokat, amiket előtte egy kés hegyével bevágtál, hogy jobban kieresszék az aromájukat. Miután a cukor elolvadt, alacsony lángon, időnként kevergetve főzd kb. 25-30 percig, amíg besűrűsödik. Cukorszirup készítése 2. Főzd a szirupot 25-30 percig Vedd le a szirupot a tűzről és hagyd kihűlni. Amikor már nem forró, keverd bele a rózsavizet. Ha esetleg hűlés közben kikristályosodna, akkor 1-2 evőkanál vízzel hígítsd vissza. Gulab Jamun golyók elkészítése A gulab jamun golyók elkészítéséhez egy tálban keverd össze a tejport, a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Add hozzá az olajat és a joghurtot. A gulab jamun készítésekor ügyelj arra, hogy ne dolgozd túl a tésztát, épphogy csak összeálljon. Az állaga kissé ragadós lesz, de akkor jó, ha könnyű belőle sima felületű kis golyókat formázni. Enyhén beolajozott kézzel formázz kisebb diónyi golyókat. A gulab jamunok nőnek még a sütés közben és a szirupban is. Nagyjából 15 db golyót kell kapnod a receptben megadott mennyiségből. Az állagát tekintve fontos egyrészt, hogy ne dolgozd túl a tésztát, másrészt hogy viszonylag könnyen összeálljon, és ne legyen repedezett a golyók széle. Ha mégis az lenne, akkor tegyél még hozzá egy kevés joghurtot (1-2 teáskanál). Helyezd a golyókat egy tálra, és közben forrósítsd fel az olajat. Mivel a tejpor miatt ezek a golyók nagyon könnyen megégnek, ezért legalább 8-10 cm mély legyen az olaj, amiben sütni fogod őket. A gulab jamun sütését először teszteld egy golyóval. Ha ugyanis túl forró az olaj, akkor azonnal megég, de ha nem elég meleg, akkor lent marad a lábas alján, és akkor attól ég meg az alja. Akkor jó, ha azonnal elkezd “pezsegni”, és a gulab jamun gyorsan feljön az olaj felszínére. Mozgasd meg egy lyukas szedőkanállal, akkor biztosan nem ragad le. Amikor jó az olaj, akkor 4-6 golyót süss egyszerre. Nagyon gyorsan megvan, kb. 1 perc alatt szépen aranybarnára sül minden oldalán. Fontos, hogy közben folyamatosan forgasd a szedőkanállal. Ha kész egy adag, szedd azonnal a rózsavizes szirupba. Hagyd állni legalább két órát, de egy egész napig is maradhatnak a szirupban. Az igazi ízüket ugyanis a magukba szívott cukros létől nyerik, önmagában a golyók elég ízetlenek. Pár szó a Gulab Jamun hozzávalóiról A gulab jamun Indiában eredetileg nem tejporból, hanem khoyából, a ricottához nagyon hasonlító, friss, sajtszerű tejtermékből készül. De természetesen ezt esélyünk sincs itthon beszerezni, ezért a nyugati világban a receptek tejport használnak. Ahogy a recept elején írtam – és ahogy mindjárt az étel nevéből is kiderül -, még ha relatív egzotikumnak számítanak, a zöld kardamomot vagy a rózsavizet ne hagyd ki, ezek adják ugyanis meg az étel karakterét. Ázsiai boltokban könnyen beszerezhetők. Ezen kívül a szirupba szokás még egy kevés sáfrányt is tenni, illetve ha kedved van hozzá, akkor a kész desszertet rózsaszirmokkal díszítheted. Forrás: Tradícionális India