2025. május 30. péntek | dr Jung Andrea Hogyan készül a polenta rúd? A kukoricaliszt egy egészséges étel, melyből finom snack-et is készíthetünk. Most megmutatjuk, hogy hogyan. Ráadásul nagyon egyszerűen. Hozzávalók /polenta rúd/ 38 dkg kukoricaliszt vagy előfőzött polenta 15 dkg frissen reszelt parmezán sajt 2 kk só 9 dkg vaj 2 kk őrölt bors olívaolaj a tepsi kikenéséhez Elkészítés Egy nagy, vastag fenekű lábosban forraljunk fel 1,5 liter vizet, majd állítsuk alacsonyabbra a hőfokot. Szórjuk bele először a sót, majd egyenletes sugárban a kukoricalisztet, más néven polentát. Közben egy fakanállal erőteljesen kevergessük. Főzzük állandóan keverve kb. 5 percig, amíg besűrűsödik és elválik az edény falától. Ezután vegyük le a lábost a tűzhelyről és adjuk hozzá a polentához a sajtot és a vajat. Ízesítsük tetszés szerint, majd keverjük simára. Borítsuk ki a gyúródeszkára vagy egy sütőlapra. Fémspatula segítségével terítsük szét 2 cm vastagon, és formáljunk belőle téglalapot. Hagyjuk legalább fél órát hűlni. Közben a sütőt melegítsük elő 200 C-ra és és vékonyan kenjünk ki olajjal két vagy három tepsit. Vágjuk a polenta lepényt félbe, majd óvatosan egyforma nagyságú csíkokra. Így már meg is formáztuk a polenta rúd formát. Időnként megforgatva süssük a rudakat aranybarnára és ropogósra. Guacamole-val, vagy más mártogatós szósszal tálalhatjuk.