Csatni recept – mogyoróval és kókusszal


Csatni recept Indiából, egy kicsit másmilyen, mint amit megszokhattunk.

A csatni (chutney) egy dél-ázsiai eredetű édesség, fűszeres szószféleség.

Íze, ízvilága hihetetlenül széles skálán mozog, és szinte csak a képzelet szab határt a hozzávalók használatának.

Általában zöldségekből, vagy gyümölcsökből készítik.

Lehet savanyú, édes, vagy csípős. Nagyon fűszeres étel.

Az alapja – általában – cukor, ecet, hagyma, só, fűszerek. Ennél a csatni receptnél a hagyma kimarad az összetevők listájából.

A nagyon erős fűszerezésű ételt fogyaszthatjuk hidegen, vagy melegen is. A tisztán zöldségalapú csatnit a legtöbbször nem főzéssel készítik, csak összetörik a hozzá tartozó alapanyagokat.

Tulajdonképpen bármilyen jellegű alapanyagból elkészíthető, hiszen léteznek zöldségből, gyümölcsből, vagy akár a kettő keverékéből készített – édességek, szószok, mártások, mártogatók… – csatnik is.

Érdemes kísérletezni az ízekkel, akár a saját szánk íze szerinti módokkal.

Ebben a receptben egy igazán különleges, és egyedi csatnit ismerhetünk meg.

Sok sikert a kipróbálásához!

 

Csatni recept

Kókuszos mogyoró csatni

Tradicionális Dél-India fogás, ami elmaradhatatlan egy thaliról.

Hozzávalók

  • 1 teáskanál tamarind paszta
  • 150 dl víz
  • 1 ek ghee (vagy mogyoróolaj)
  • 150 g mogyoró
  • 2 kk koriandermag
  • 35 g kókuszreszelék
  • 1 kávéskanál só
  • 1 közepes db hegyes erős paprika
  • 1 ek méz
  • 60 ml víz

A csatni recept elkészítése

A tamarind sűritményt feloldjuk a forró vízben.

A ghít vagy az olajat felmelegítjük, és megpirítjuk benne a mogyorót, majd a koriandert és a kókuszreszeléket.

Hozzáöntjük a többi alapanyagot, majd az egészet simára turmixoljuk.

Azonnal tálaljuk, vagy 2-3 napig hűtőszekrényben is tárolhatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük