2023. május 19. péntek | Angyal Renáta Csatni recept Indiából, egy kicsit másmilyen, mint amit megszokhattunk. A csatni (chutney) egy dél-ázsiai eredetű édesség, fűszeres szószféleség. Íze, ízvilága hihetetlenül széles skálán mozog, és szinte csak a képzelet szab határt a hozzávalók használatának. Általában zöldségekből, vagy gyümölcsökből készítik. Lehet savanyú, édes, vagy csípős. Nagyon fűszeres étel. Az alapja – általában – cukor, ecet, hagyma, só, fűszerek. Ennél a csatni receptnél a hagyma kimarad az összetevők listájából. A nagyon erős fűszerezésű ételt fogyaszthatjuk hidegen, vagy melegen is. A tisztán zöldségalapú csatnit a legtöbbször nem főzéssel készítik, csak összetörik a hozzá tartozó alapanyagokat. Tulajdonképpen bármilyen jellegű alapanyagból elkészíthető, hiszen léteznek zöldségből, gyümölcsből, vagy akár a kettő keverékéből készített – édességek, szószok, mártások, mártogatók… – csatnik is. Érdemes kísérletezni az ízekkel, akár a saját szánk íze szerinti módokkal. Ebben a receptben egy igazán különleges, és egyedi csatnit ismerhetünk meg. Sok sikert a kipróbálásához! Csatni recept Kókuszos mogyoró csatni Tradicionális Dél-India fogás, ami elmaradhatatlan egy thaliról. Hozzávalók 1 teáskanál tamarind paszta 150 dl víz 1 ek ghee (vagy mogyoróolaj) 150 g mogyoró 2 kk koriandermag 35 g kókuszreszelék 1 kávéskanál só 1 közepes db hegyes erős paprika 1 ek méz 60 ml víz A csatni recept elkészítése A tamarind sűritményt feloldjuk a forró vízben. A ghít vagy az olajat felmelegítjük, és megpirítjuk benne a mogyorót, majd a koriandert és a kókuszreszeléket. Hozzáöntjük a többi alapanyagot, majd az egészet simára turmixoljuk. Azonnal tálaljuk, vagy 2-3 napig hűtőszekrényben is tárolhatjuk. Forrás: Tradícionális India A szerző Angyal Renáta See author's posts