Csatni recept Indiából, egy kicsit másmilyen, mint amit megszokhattunk.
A csatni (chutney) egy dél-ázsiai eredetű édesség, fűszeres szószféleség.
Íze, ízvilága hihetetlenül széles skálán mozog, és szinte csak a képzelet szab határt a hozzávalók használatának.
Általában zöldségekből, vagy gyümölcsökből készítik.
Lehet savanyú, édes, vagy csípős. Nagyon fűszeres étel.
Az alapja – általában – cukor, ecet, hagyma, só, fűszerek. Ennél a csatni receptnél a hagyma kimarad az összetevők listájából.
A nagyon erős fűszerezésű ételt fogyaszthatjuk hidegen, vagy melegen is. A tisztán zöldségalapú csatnit a legtöbbször nem főzéssel készítik, csak összetörik a hozzá tartozó alapanyagokat.
Tulajdonképpen bármilyen jellegű alapanyagból elkészíthető, hiszen léteznek zöldségből, gyümölcsből, vagy akár a kettő keverékéből készített – édességek, szószok, mártások, mártogatók… – csatnik is.
Érdemes kísérletezni az ízekkel, akár a saját szánk íze szerinti módokkal.
Ebben a receptben egy igazán különleges, és egyedi csatnit ismerhetünk meg.
Sok sikert a kipróbálásához!
Csatni recept
Kókuszos mogyoró csatni
Tradicionális Dél-India fogás, ami elmaradhatatlan egy thaliról.
Hozzávalók
- 1 teáskanál tamarind paszta
- 150 dl víz
- 1 ek ghee (vagy mogyoróolaj)
- 150 g mogyoró
- 2 kk koriandermag
- 35 g kókuszreszelék
- 1 kávéskanál só
- 1 közepes db hegyes erős paprika
- 1 ek méz
- 60 ml víz
A csatni recept elkészítése
A tamarind sűritményt feloldjuk a forró vízben.
A ghít vagy az olajat felmelegítjük, és megpirítjuk benne a mogyorót, majd a koriandert és a kókuszreszeléket.
Hozzáöntjük a többi alapanyagot, majd az egészet simára turmixoljuk.
Azonnal tálaljuk, vagy 2-3 napig hűtőszekrényben is tárolhatjuk.