Barion Pixel

Az ember az őskortól kezdve gyógyította magát a természet adta gyógyszerekkel. Fejfájás elleni házi gyógymódok sora állt rendelkezésére a régi korok szülöttjének, melyekből néhányat a posztmodern kor gyermekének érdemes újra felfedeznie. Annak idején, amikor még az állatvilág is korlátlanul és bőségesen látta el javakkal az embert, nem volt ennyi veszélyeztetett állatfaj, akkor a gyógyászatban az állatok belső szerveinek és testnedveinek, valamint a csontjainak és egyéb részeinek felhasználása is elfogadott volt. Harcos környezetvédőként távol álljon tőlem, hogy az állatok gyógyászati célú felhasználásával a természet megkárosítására buzdítsak. Vannak azonban olyan állati gyógyászati alapanyagok is, melyek a mindennapjainkban tömegesen állnak rendelkezésre. Először is lássuk, hogy mi mindent foglal magában az ősi hun, mongol, ujgur, tibeti és kaukázusi gyógyhagyomány.

A hunok tudása

A hunok nagyon sok gyógyszert és gyógyszeralapanyagot exportáltak Kínába, Iránba és Indiába. Az orvosságok mellett a hun orvosok kidolgozták az “örök élet”, vagy mostani fogalmaink szerint a hosszú, boldog, szellemi, testi és nemi erőben teljes élet előírásait, amelyek nem csak orvosságok nevét, hanem étrendet, életfelfogást, életmódot és testi, szellemi gyakorlatokat tartalmaznak.

A hun orvosok tudását a rendkívül tehetséges ujgurok – a hunok egyik főtörzsének tagjai – vitték tovább. Az ujgur orvosok szanszkrit, kínai, szogd, perzsa és más korabeli nyelvekre fordították le műveiket, és így messze földön elterjesztették az általuk használt gyógyszereket és orvoslási tudományukat.Dzsingisz kán idején és később az ujguroknak jelentős szerepük volt a mongol birodalomban. Így ezen gyógymódokat más népekre is hagyományozhatták. Így kerültek be a kínai (HKO), a tibeti, valamint a mongol gyógyászatba.

A keleti orvoslás ereje a rendszerében rejlik. Azaz az orvos felmérve a páciens állapotát nem egy gyógyszert ír fel, hanem általában komplex kezelést (étrend, testmozgás, lelki gyakorlatok, életszemlélet váltás) javasol. Némelyik recept pofonegyszerű, ám annál hatásosabb. Most a fejfájás elleni házi gyógymódok, receptek kerülnek  górcső alá.

 

mongol, sas, fejfajas_elleni_hazi_gyogymodok

 

Ősi hun, mongol, ujgur, tibeti, kaukázusi és kínai receptek fejfájás esetére:

Zöldmazsola: Forró vízben áztatott mazsola levét igya meg hidegen ha fáj a feje. Egy pohár vízhez egy maréknyi mazsola elegendő.

Sárgarépamag: Áztasson egy teáskanálnyi sárgarépamagot egy pohár forralt vízben, és ha kihűlt igya meg.

Édesköménymag: Szúró jellegű fejfájás esetén igyon köménymagteát. Gyógynövényboltokban, drogáriákban patikákban mindenütt hozzáférhető az édeskömény tea. Adjon egy teáskanályni összenyomott maghoz egy pohár forralt forró vizet.

Mandula: Fejfájás esetén napi 5-6 szem mandulának fájdalomcsökkentő hatása van.

Burgonya: Ha gyakran fája feje, igyon naponta két alkalommal frissen kifacsart krumplilevet. A fájó részre tegyen vékonyan szeletelt  krumplit, és kösse be vászon kendővel.

Borsmenta: Forrázzon le vízzel egy mokkáskanálnyi száraz levelet, és igya meg.

Köszméte: Főzzön pár percig egy pohár vízben egy teáskanálnyi szárított gyümölcsöt. Naponta 2 csészével hatásos.

Forrásvíz: Gyakran igyon forralt forrásvizet fejfájás esetén. Lassan, kortyolgatva fogyassza.

Rozmaringolaj: Cseppentsen hideg vízzel átitatott kendőbe 2 csepp rozmaringolajat, és helyezze a homlokára.

Gyömbér: Keverje össze a gyömbérport vízzel úgy, hogy kásás legyen, utána pedig helyezze vászonzacskóba. Közvetlenül a fájó részre rakja és hagyja orr bőrpirulásig.

Káposztalevél: Tegyen friss káposztalevelet a homlokára, ha fáj a feje.

Figyelmeztetés! Gyenge tápértékű, hormonokkal, antibiotikumokkal és vegyszerekkel szennyezett alapanyagokat ne használjon a recepthez. Ne használja a receptet orvosi kezelés helyett, súlyosabb esetekben a leírt gyógymódok alkalmazása előtt feltétlenül kérje ki szakorvosa véleményét!

Saját – jól bevált – receptjeim:

1. Rossz, de tiszta nejlonharisnya szárába/nejlon zokniba tegyünk vattát, ezt itassuk át svédkeserűvel és tegyük a fejre, mint egy pántot.

2. Nagy tisztaságú mentaolajjal kenjük be a fájó fejrészt (akár a hajas fejbőrt). Vigyázat! A készítmény ne kerüljön a szembe!

Ne felejtsük, hogy a fejfájás a legtöbbször csak a tünete egy megbetegedésnek, rendkívül sok oka (lelki, testi, virális) lehet, hogy mi miatt fáj a fejünk. A kellemetlenség azonban ezen módszerekkel csökkenthető!

A szerző