Barion Pixel

Az illóolajok használata igen sokrétű és szerteágazó. Használhatjuk őket külsőleg vagy belsőleg, konkrét fizikai kihívásaink enyhítésére vagy érzelmi állapotunk kiegyensúlyozására. Bevethetjük őket tisztán vagy hígítva. Az, hogy milyen felhasználási módot választunk, mindig az elérni kívánt hatástól függ, amelynek az aktuális kihívásunk megvizsgálása az alapja.

Az illóolajok minőségi kritériumai

Nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy milyen minőségű és tisztaságú illóolajat kezdünk használni. A felhasználási módok – különösen a belsőleges felhasználás – csak és kizárólag 100 %-os tisztaságú és növényi eredetű, megfelelő laboratóriumi teszteléseken átesett esszenciális olajok esetén alkalmazhatóak és hozzák el a kívánt hatást. Ha erre nem figyelünk oda, többet árthatunk magunknak, mint amennyit használunk.

Ha nem vagyunk biztosak a kiszemelt termék minőségében, akkor mindenképpen forduljunk szakértőhöz, és kérjük ki a véleményét.

Az illóolajok használata külsőleg, inhalálással – aromatikus felhasználás

Ebben a cikkben az illóolajok külsőleges felhasználási módjai közül a belégzés, inhalálás útján történő felhasználást mutatom be, melyet aromatikus felhasználásnak is hívunk.

véráram, anatómia, idegrendszer, belégzés, emberi test

Az illóolajok belélegzése és a limbikus idegrendszer

Az aromatikus felhasználás az illóolajok egyik legáltalánosabb alkalmazási módja, ami a belélegzésen alapuló alkalmazást takarja.

22 másodperces hatás

Kétségkívül az egyik leghatékonyabb is, hiszen az esszenciális olajok molekulái a szaglóhámon keresztül 22 másodperc alatt az agyba jutnak.

Különösen hatékony az aromatikus felhasználás akkor, ha az érzelmi állapotunkra szeretnénk hatást kifejteni. Az illóolajok ugyanis a belégzés során az ún. limbikus rendszert stimulálják, az agynak azt a területét, amely az emlékeinket, az érzelmi mintáinkat tárolja. Ezért szaglóagynak is szokták nevezni . Mivel a limbikus rendszer közvetlen kapcsolatban áll az agyalapi miriggyel és a hipotalamusszal, az illatmolekulák a hormon működésünket és a belső elválasztású mirigyrendszerünket is befolyásolni képesek. Ugyanígy hatással lehetnek a tudatos gondolkodásunkra is, mert a limbikus rendszer a neocortexszel is kölcsönös kapcsolatban áll.

Ez a bonyolult agyi kapcsolatrendszer az alapja annak a sokrétű hatásnak, amelyet az esszenciális olajok illatmolekulái képesek elindítani a szervezetünkben.

Az illóolajok használata belélegzés útján és a véráram

Kimutatták továbbá azt is, hogy az illóolajok belélegzése következtében azok molekulái 2 percen belül bekerülnek a véráramba. Az aromás molekulák ugyanis a tüdőbe kerülve az oxigénmolekulákhoz kapcsolódnak, és azokkal együtt a vérkeringésbe jutnak. A vér pedig tovább szállítja őket a sejtekig, ahol a belégzést követően 20 percen belül már ki is mutathatóak. Gondoljunk csak bele, mennyire hatékonyan és könnyedén vagyunk képesek ily módon az esszenciális olajok segítségével sejtszintű hatást kiváltani, ami a test öngyógyító képességét serkenti.

Emiatt ismételten fontos hangsúlyozni a minőség kérdését: úgy gondolom, egyikünk sem szeretné kockáztatni egy nem megfelelő tisztaságú illóolaj használatának esetleges negatív következményeit. Hiszen egy adalékanyagokkal dúsított, szintetikusan előállított illóolaj belélegzésével az illatmolekulákon kívül a hozzáadott anyagok is eljutnak a tüdőnkbe, az agyunkba.

párologtató, diffúzor, illóolajok használata

Az illóolajok inhalálása párologtató készülék, diffúzor útján

Az aromatikus alkalmazás keretében az esszenciális olajokat párologtató készülékekben, más néven diffúzorokban is használhatjuk.

Az ultrahangos hidegpárásító technológiának köszönhetően az aromás molekulák nem sérülnek, így az esszenciális olaj nem veszít a hatékonyságából. Ezzel a felhasználással egy alacsonyabb, de egyenletesebb és hosszabb távú hatást érünk el. Az illóolaj felhasznált mennyisége függ a légtér nagyságától, az egyéni érzékenységtől vagy, hogy gyermek mellett párologtatunk-e. Jómagam például szeretem, ha intenzívebben érződnek az illatok a levegőben, így általában emeltebb cseppszámokat alkalmazok, mint mások. A hatás elérése azonban nem ettől függ, az alacsonyabb cseppszám mellett ugyanúgy megtörténik.

illóolaj, illóolajok, aromaterápia, illóolajok használata

Egyéb inhalációs technikák

Az aromatikus felhasználáshoz tartoznak továbbá a különböző egyéb inhalációs technikák:

  1. meleg vagy hideg inhalálás,
  2. szaglóüvegcsék,
  3. fiolák,
  4. illatszerek használata,
  5. illóolajos párologtató ékszerek
  6. inhalálás tenyérből.

 

Az illóolajok inhalálása tenyérből

tenyér, illóolajok használata, aromaterápia

A személyes kedvencem a tenyérből történő inhalálás: egy csepp esszenciát a tenyerünkbe cseppentünk, azokat finoman összedörzsöljük és mindkét tenyerünket az orrunkhoz emelve mély lélegzeteket veszünk.

Ha mindezt csukott szemmel végezzük, és közben odafigyelünk a hosszú, mély be- és kilélegzésre, a gyakorlat egy rövid meditációval is felér. Így érhetünk el könnyedén változást a hangulatunkban (a fent bemutatott 22 másodperces hatás következtében), és frissíthetjük fel magunkat napközben is kedvenc esszenciánkkal.

Látható, hogy az aromatikus felhasználás milyen szerteágazó hatást képes gyakorolni a szervezetünkre. Az illóolajok felhasználásának ez a legkönnyebb és legártalmatlanabb módja, ezért az illóolaj alapos kiválasztása után mindenkit bátorítok ennek megtapasztalására.


 

KATTINTS IDE AZ AROMATERAPEUTÁKHOZ!


 

A szerző